Cum să spălați rufele în 10 pași simpli

Nu este dificil să învățați cum să spălați rufele. Țesăturile, detergenții și mașinile de azi scot din proces majoritatea misterului și a greșelilor. Urmați acești 10 pași de bază și veți avea rufe curate pe care să le purtați și să le folosiți imediat.

Citiți etichetele

Verificați etichetele de îngrijire pe îmbrăcăminte și lenjerie. Vă vor spune dacă un articol poate fi sau nu spălat la mașină. De asemenea, fiecare tip de țesătură – de la pantaloni de barbati din bumbac la bluze de damă din mătase – are proprietăți care determină modul în care reacționează la căldură, apă și solvenți de curățare.

Așezați toate hainele care sunt etichetate cu „spălați separat” sau „spălați manual” în grămezi separate. Dacă pe etichetă scrie „numai curățătorie chimică”, credeți-o și puneți-o deoparte pentru a o duce la curățătorie.

Nu este nevoie să riscați să deteriorați țesături speciale, încercând să economisiți timp sau bani și aruncându-le în mașină de spălat. În viitor, încercați să evitați cumpărarea articolelor delicate, dacă preferați să nu vă ocupați de îngrijirea specială a rufelor.

Sortați hainele

Începeți prin sortarea rufelor după culoare:

  • Alburile, pastelurile, griurile deschise și imprimeurile cu fundal alb vor merge într-o singură grămadă.
  • Hainele de culoare profundă – negru, roșu, bleumarin, maro, gri închis – merg într-o altă grămadă.
  • Hainele foarte murdare trebuie spălate separat.

Sortați din nou

Sortați fiecare grămadă încă o dată după tipul de țesătură. De exemplu, în grămada albă, separați prosoapele și cearșafurile de îmbrăcăminte. În culorile întunecate, separați tricourile și blugii de articolele mai ușoare, cum ar fi bluzele și cămășile de îmbrăcăminte.

Spălarea după tip de țesătură vă permite să utilizați diferite temperaturi ale apei și menține ciclurile de uscare simple. Pentru a reduce scamele, nu spălați niciodată țesături care produc scame și țesături care atrag scame împreună.

Dacă nu există suficiente articole pentru o încărcare completă a fiecărui tip de țesătură și vă grăbiți, puteți spăla toate articolele de fiecare culoare împreună. Asigurați-vă că alegeți ciclul de spălare pentru a se potrivi cu cele mai delicate articole de îmbrăcăminte.

Alegeți un detergent

Selectați un detergent de rufe universal. Citiți instrucțiunile pentru a determina cât să utilizați în funcție de mărimea încărcăturii.

Dacă hainele dvs. au pete, tratați-le înainte de a le spăla, astfel încât să nu devină permanente. Pur și simplu aplicați un produs de îndepărtare a petelor sau frecați un pic de detergent pentru rufe.

Adăugați detergentul în tamburul de spălare sau dozator, înainte de a încărca mașina de spalat rufe. Acest lucru va preveni reziduurile de pe îmbrăcăminte.

Alegeți temperatura și ciclul apei

Cu excepția cazului în care îmbrăcămintea dvs. este plină de murdărie și puternic pătată, spălarea cu apă rece vă va satisface nevoile și va preveni majoritatea dezastrelor de rufe.

Excepția o reprezintă lenjeria de corp și lenjeria de pat din bumbac care au nevoie de apă fierbinte pentru a îndepărta uleiul de corp. Lenjeria de pat și prosoapele trebuie spălate la cea mai înaltă temperatură recomandată, cel puțin la fiecare spălare, pentru a le igieniza. Indiferent de temperatură, clătiți întotdeauna cu apă rece.

De asemenea, veți dori să alegeți cel mai bun ciclu de spălare pentru țesături. Ciclul „normal” va fi în regulă pentru majoritatea încărcăturilor, dar poate fi necesar să folosiți „presă permanentă” sau „delicat” pentru anumite țesături. Ciclul intens este excelent pentru articole precum blugi și prosoape.

Verificarea finală

Luați puțin timp pentru a verifica din nou totul înainte de a încărca mașina de spălat. Acest lucru vă va scuti de orice greșeli din ultimul moment.

Căutați orice pete și tratați-le în prealabil. Anumite tipuri de pete necesită tehnici speciale pentru a le îndepărta, în timp ce multe pot fi tratate cu puțin detergent.

De asemenea, verificați dacă toate buzunarele sunt goale – nici țesături sau hârtie – pentru a preveni dezastrele. Îndepărtați orice accesorii precum curele și bijuterii. Închideți toate fermoarele, velcro și nasturi pentru a preveni prinderea țesăturilor.

Încărcați mașina de spălat

Încărcați articole în mașină de spălat unul câte unul, asigurându-vă că nu se află într-o grămadă. Nu înghesuiți mașina de spălat. Hainele au nevoie de loc pentru a se deplasa în apă.

Pentru a proteja finisajele țesăturii și a reduce aspectul „spălat”, întoarceți articolele tricotate, catifea, țesătura texturată și culorile întunecate pe dos.

Descărcați mașina de spălat

Scoateți imediat rufele umede din mașină de spălat pentru a diminua ridurile și pentru a preveni mucegaiul. Agățați articolele pentru a le usca la aer sau așezați-le în uscător.

Încărcați uscătorul

Dacă nu ați separat hainele în funcție de tipul de țesătură la spălare, faceți-o acum înainte de a plasa articole în uscător. Este important să uscați împreună toate articolele ușoare și toate articolele din material textil greu separat și să alegeți temperatura corectă a uscătorului pentru fiecare. Acest lucru vă va ajuta să preveniți micșorarea și să vă protejați hainele.

Există multe motive bune pentru care ați putea lua în considerare uscarea rufelor la aer. Principalele dintre acestea sunt economisirea de energie (și bani) și mai puține daune hainelor. Totuși, nu toată lumea poate face acest lucru din cauza restricțiilor de spațiu și vreme.

Agățați sau depozitați hainele

De îndată ce hainele dvs. sunt uscate, veți dori să le puneți la loc imediat. Agățați sau pliați fiecare piesă pe măsură ce iese din uscător, pentru a preveni cutele. Și, desigur, călcați-le, dacă trebuie. Întoarceți hainele și lenjeria în dulapul sau sertarul corespunzător, cât mai curând posibil.

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Politica vezi arhiva Politica

Primaria Timisoara

Liderul PSD Timiș refuză o alianță în consiliul local împotriva conducerii Timișoarei. O colaborare politică alături de USR nu a fost (încă) discutată

Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, vrea să schimbe tradiția politică a Timișoarei și anunță că formațiunea pe care o conduce nu va lua parte la o coaliție locală împotriva actualului și viitorului primar, Dominic Fritz. O majoritate ”anti” nu va face nimic bine și va fi o piedică în dezvoltarea orașului, susține social-democratul.  Posibil, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderul PSD Timiș refuză o alianță în consiliul local împotriva conducerii Timișoarei. O colaborare politică alături de USR nu a fost (încă) discutată
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Încă un jucător de perspectivă de la UTA va juca în acest sezon pentru CSC Dumbrăviţa

Dacă ieri, divizionara secundă CSC Dumbrăviţa anunţa împrumutul lui Răzvan Joldea de la UTA, vineri, gruparea bănăţeană informează că a mai parafat o aducere, de la acelaşi club prin prima ligă. E vorba despre Ionuț Anișorac, fundaș stânga sosit împrumut pentru sezonul 2024/2025 de la prim-divizionara UTA Arad. Născut la 13 ianuarie 2005 la Arad,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un jucător de perspectivă de la UTA va juca în acest sezon pentru CSC Dumbrăviţa
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Una dintre cele mai mari companii germane din domeniul automotive, a inaugurat, în cadrul uneia dintre unitățile sale de producție pe care o deține la Timișoara, o nouă locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților din Europa. Noul laborator, proiectat de la zero, are în componență spații...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Județul Timiș este sărbătorit, în aceste zile, prin intermediul mai multor acțiuni dedicate momentului în care aici a fost instalat primul prefect al administrației românești, pe 28 iulie 1919, în persoana lui Aurel Cosma. Vineri dimineața, la Palatul Administrativ, a avut loc o ședință festivă a Consiliului Județean Timiș. Mai mulți reprezentanți ai instituțiilor din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consiliul Județean Timiș a găzduit ședința festivă dedicată Zilei Județului
Dacă ieri, divizionara secundă CSC Dumbrăviţa anunţa împrumutul lui Răzvan Joldea de la UTA, vineri, gruparea bănăţeană informează că a mai parafat o aducere, de la acelaşi club prin prima ligă. E vorba despre Ionuț Anișorac, fundaș stânga sosit împrumut pentru sezonul 2024/2025 de la prim-divizionara UTA Arad. Născut la 13 ianuarie 2005 la Arad,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un jucător de perspectivă de la UTA va juca în acest sezon pentru CSC Dumbrăviţa
O femeie a fost rănită grav chiar pe trecerea de pietoni. S-a întâmplat în amiaza zilei de astăzi, 26 iulie. „Un tânăr în vârstă de 20 de ani, a condus un autoturism dinspre localitatea Șag înspre municipiul Timișoara, iar la un moment dat a surprins și accidentat o femeie, în vârstă de 56 de ani,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Izbită pe trecerea de pietoni! Accident grav din cauza unui tânăr care nu a respectat o lege de circulaţie elementară
Încărcarea autobuzelor electrice din Timișoara va fi acum mai ușor de realizat. În această perioadă, municipalitatea montează 15 stații de încărcare rapidă pentru noile autobuze electrice.  Avantajul stațiilor rapide de încărcare este că permit încărcări de câte 10 minute între curse, iar astfel autobuzele pot avea continuitate pe traseu. În rest, la stațiile rapide încărcarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara montează mai multe stații de încărcare rapidă pentru autobuzele electrice
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, vrea să schimbe tradiția politică a Timișoarei și anunță că formațiunea pe care o conduce nu va lua parte la o coaliție locală împotriva actualului și viitorului primar, Dominic Fritz. O majoritate ”anti” nu va face nimic bine și va fi o piedică în dezvoltarea orașului, susține social-democratul.  Posibil, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderul PSD Timiș refuză o alianță în consiliul local împotriva conducerii Timișoarei. O colaborare politică alături de USR nu a fost (încă) discutată
Președintele ales al Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, spune că este dispus să sprijine echipa de fotbal Poli Timișoara, dar numai până va atinge nivelul primei ligi, acolo de unde trebuie să se susțină singură, cu ajutorul sponsorilor și a drepturilor de televizare. Iar momentul în care echipa orașului va ajunge la acest nivel de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis vrea să ajute echipa de fotbal Poli Timișoara pentru a ajunge în Liga 1. Momentul va coincide cu finalizarea noului stadion
După o perioadă de instabilitate, echipa de fotbal Politehnica Timișoara are o nouă conducere executivă și tehnică, după plecările lui Costel Pantilimon și Paul Codrea. Consiliul de Administrație este format din conf. univ. dr. ing. Simon Pescari (președinte), Călin Pașca (vicepreședinte), prof. univ. dr. ing. Matei Tămășilă, Cristian Romoniță și Sașa Moza. Astfel, prof. univ....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Politehnica are o nouă conducere executivă şi tehnică, după plecările lui Pantilimon şi Codrea
Potrivit unei inițiative legislative a senatorului USR de Timiş, Raoul Trifan, autoritățile vor notifica cetățenii că urmează să le expire cartea de identitate, pașaportul sau carnetul de conducere. Doar că, adoptată de Senat, iniţiativa USR este ţinută la sertar de PSD-PNL. Totuşi, de la 1 iulie, toți posesorii de permis sunt notificați automat prin SMS...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Apel la normalitate. Iniţiativa senatorului Raoul Trifan în care statul te notifică la expirarea actelor, pusă în practică… parţial!
Top