Cum să spălați rufele în 10 pași simpli

Nu este dificil să învățați cum să spălați rufele. Țesăturile, detergenții și mașinile de azi scot din proces majoritatea misterului și a greșelilor. Urmați acești 10 pași de bază și veți avea rufe curate pe care să le purtați și să le folosiți imediat.

Citiți etichetele

Verificați etichetele de îngrijire pe îmbrăcăminte și lenjerie. Vă vor spune dacă un articol poate fi sau nu spălat la mașină. De asemenea, fiecare tip de țesătură – de la pantaloni de barbati din bumbac la bluze de damă din mătase – are proprietăți care determină modul în care reacționează la căldură, apă și solvenți de curățare.

Așezați toate hainele care sunt etichetate cu „spălați separat” sau „spălați manual” în grămezi separate. Dacă pe etichetă scrie „numai curățătorie chimică”, credeți-o și puneți-o deoparte pentru a o duce la curățătorie.

Nu este nevoie să riscați să deteriorați țesături speciale, încercând să economisiți timp sau bani și aruncându-le în mașină de spălat. În viitor, încercați să evitați cumpărarea articolelor delicate, dacă preferați să nu vă ocupați de îngrijirea specială a rufelor.

Sortați hainele

Începeți prin sortarea rufelor după culoare:

  • Alburile, pastelurile, griurile deschise și imprimeurile cu fundal alb vor merge într-o singură grămadă.
  • Hainele de culoare profundă – negru, roșu, bleumarin, maro, gri închis – merg într-o altă grămadă.
  • Hainele foarte murdare trebuie spălate separat.

Sortați din nou

Sortați fiecare grămadă încă o dată după tipul de țesătură. De exemplu, în grămada albă, separați prosoapele și cearșafurile de îmbrăcăminte. În culorile întunecate, separați tricourile și blugii de articolele mai ușoare, cum ar fi bluzele și cămășile de îmbrăcăminte.

Spălarea după tip de țesătură vă permite să utilizați diferite temperaturi ale apei și menține ciclurile de uscare simple. Pentru a reduce scamele, nu spălați niciodată țesături care produc scame și țesături care atrag scame împreună.

Dacă nu există suficiente articole pentru o încărcare completă a fiecărui tip de țesătură și vă grăbiți, puteți spăla toate articolele de fiecare culoare împreună. Asigurați-vă că alegeți ciclul de spălare pentru a se potrivi cu cele mai delicate articole de îmbrăcăminte.

Alegeți un detergent

Selectați un detergent de rufe universal. Citiți instrucțiunile pentru a determina cât să utilizați în funcție de mărimea încărcăturii.

Dacă hainele dvs. au pete, tratați-le înainte de a le spăla, astfel încât să nu devină permanente. Pur și simplu aplicați un produs de îndepărtare a petelor sau frecați un pic de detergent pentru rufe.

Adăugați detergentul în tamburul de spălare sau dozator, înainte de a încărca mașina de spalat rufe. Acest lucru va preveni reziduurile de pe îmbrăcăminte.

Alegeți temperatura și ciclul apei

Cu excepția cazului în care îmbrăcămintea dvs. este plină de murdărie și puternic pătată, spălarea cu apă rece vă va satisface nevoile și va preveni majoritatea dezastrelor de rufe.

Excepția o reprezintă lenjeria de corp și lenjeria de pat din bumbac care au nevoie de apă fierbinte pentru a îndepărta uleiul de corp. Lenjeria de pat și prosoapele trebuie spălate la cea mai înaltă temperatură recomandată, cel puțin la fiecare spălare, pentru a le igieniza. Indiferent de temperatură, clătiți întotdeauna cu apă rece.

De asemenea, veți dori să alegeți cel mai bun ciclu de spălare pentru țesături. Ciclul „normal” va fi în regulă pentru majoritatea încărcăturilor, dar poate fi necesar să folosiți „presă permanentă” sau „delicat” pentru anumite țesături. Ciclul intens este excelent pentru articole precum blugi și prosoape.

Verificarea finală

Luați puțin timp pentru a verifica din nou totul înainte de a încărca mașina de spălat. Acest lucru vă va scuti de orice greșeli din ultimul moment.

Căutați orice pete și tratați-le în prealabil. Anumite tipuri de pete necesită tehnici speciale pentru a le îndepărta, în timp ce multe pot fi tratate cu puțin detergent.

De asemenea, verificați dacă toate buzunarele sunt goale – nici țesături sau hârtie – pentru a preveni dezastrele. Îndepărtați orice accesorii precum curele și bijuterii. Închideți toate fermoarele, velcro și nasturi pentru a preveni prinderea țesăturilor.

Încărcați mașina de spălat

Încărcați articole în mașină de spălat unul câte unul, asigurându-vă că nu se află într-o grămadă. Nu înghesuiți mașina de spălat. Hainele au nevoie de loc pentru a se deplasa în apă.

Pentru a proteja finisajele țesăturii și a reduce aspectul „spălat”, întoarceți articolele tricotate, catifea, țesătura texturată și culorile întunecate pe dos.

Descărcați mașina de spălat

Scoateți imediat rufele umede din mașină de spălat pentru a diminua ridurile și pentru a preveni mucegaiul. Agățați articolele pentru a le usca la aer sau așezați-le în uscător.

Încărcați uscătorul

Dacă nu ați separat hainele în funcție de tipul de țesătură la spălare, faceți-o acum înainte de a plasa articole în uscător. Este important să uscați împreună toate articolele ușoare și toate articolele din material textil greu separat și să alegeți temperatura corectă a uscătorului pentru fiecare. Acest lucru vă va ajuta să preveniți micșorarea și să vă protejați hainele.

Există multe motive bune pentru care ați putea lua în considerare uscarea rufelor la aer. Principalele dintre acestea sunt economisirea de energie (și bani) și mai puține daune hainelor. Totuși, nu toată lumea poate face acest lucru din cauza restricțiilor de spațiu și vreme.

Agățați sau depozitați hainele

De îndată ce hainele dvs. sunt uscate, veți dori să le puneți la loc imediat. Agățați sau pliați fiecare piesă pe măsură ce iese din uscător, pentru a preveni cutele. Și, desigur, călcați-le, dacă trebuie. Întoarceți hainele și lenjeria în dulapul sau sertarul corespunzător, cât mai curând posibil.

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Stabilirea celui de al doilea viceprimar al Timișoarei, (deocamdată) o misiune puțin posibilă. Poate, după Parlamentare

Stabilirea unui al doilea viceprimar al Timișoarei în noua legislatură, alături de confirmatul Ruben Lațcău, se dovedește, cel puțin deocamdată, o alegere politică dificilă. Primarul Fritz spune că a discutat atât cu PSD, cât și cu PNL, dar din aceste discuții nu a rezultat stabilirea clară a unei majorități, una care ar putea stabili și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stabilirea celui de al doilea viceprimar al Timișoarei, (deocamdată) o misiune puțin posibilă. Poate, după Parlamentare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Simonis îi răspunde lui Fritz, după ce l-a luat pe Robu consilier: ”Cine sunt consilierii mei este strict problema mea”

Dominic Fritz nu a ”gustat” deloc decizia lui Alfred Simonis de a-l angaja pe Nicolae Robu pe post de consilier al său, la conducerea județului. Nou ales pe funcția de președinte al CJT, liderul PSD Timiș îi transmite colegului său de administrație că e momentul ca disputele să fie lăsate deoparte, odată alegerile finalizate. Robu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi răspunde lui Fritz, după ce l-a luat pe Robu consilier: ”Cine sunt consilierii mei este strict problema mea”
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Seria bună din deplasare pentru Dumbrăviţa, întreruptă lângă Turnul Chindiei

CSC Dumbrăviţa n-a avut noroc în etapa a 13-a din Liga 2. Alb-verzii au cedat cu 3-1 în confruntarea de azi, din deplasare, contra Chindiei Târgoviște și leagă a doua înfrângere consecutivă din campionat. Partida de pe „Eugen Popescu” a început, totuși, într-o ușoară notă de dominare a alb-verzilor, care au avut câteva incursiuni periculoase,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seria bună din deplasare pentru Dumbrăviţa, întreruptă lângă Turnul Chindiei
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Polițiștii au făcut razie în locul unde o fetiță de 10 ani a fost omorâtă într-un accident rutier. Ce au descoperit oamenii legii

În perioada 6-8 noiembrie 2024, în diferite intervale orare, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au acționat pe Calea Stan Vidrighin din Timișoara în vederea prevenirii accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării de către conducătorii de autovehicule a semnificației culorii roșii a semaforului electric, a nerespectării regimului legal de viteză/depășire și a indisciplinei pitonale. Polițiștii au controlat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Polițiștii au făcut razie în locul unde o fetiță de 10 ani a fost omorâtă într-un accident rutier. Ce au descoperit oamenii legii
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

La București au fost acordate premiile Topului Național al Firmelor. Aproape 200 de firme din Timiș, printre cele mai bune

Seara zilei de 7 noiembrie a adus o nouă ediție a Topului Național al Firmelor. Timișul a fost reprezentat la cel mai înalt nivel, 522 de companii timișene s-au clasat pe primele 10 poziții în Topul Național al Firmelor, dintre care cele mai multe – 194 companii, provin din domeniul Industrie. Președintele Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La București au fost acordate premiile Topului Național al Firmelor. Aproape 200 de firme din Timiș, printre cele mai bune

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În perioada 6-8 noiembrie 2024, în diferite intervale orare, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au acționat pe Calea Stan Vidrighin din Timișoara în vederea prevenirii accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării de către conducătorii de autovehicule a semnificației culorii roșii a semaforului electric, a nerespectării regimului legal de viteză/depășire și a indisciplinei pitonale. Polițiștii au controlat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Polițiștii au făcut razie în locul unde o fetiță de 10 ani a fost omorâtă într-un accident rutier. Ce au descoperit oamenii legii
Premiu important câștigat de institutul bănățean de învățământ care are o istorie de peste o sută de ani. Proiectul cultural Digital Spotlight Heritage Timișoara, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Departamentul de ID/IFR și Educație digitală și Centrul Multimedia a câștigat premiul European Cultural Tourism Network la secțiunea Progresele digitalizării și tranziția Digitală în turismul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul Digital Spotlight Heritage Timișoara, câștigător la Dublin, la premiile European Cultural Tourism Network
CSC Dumbrăviţa n-a avut noroc în etapa a 13-a din Liga 2. Alb-verzii au cedat cu 3-1 în confruntarea de azi, din deplasare, contra Chindiei Târgoviște și leagă a doua înfrângere consecutivă din campionat. Partida de pe „Eugen Popescu” a început, totuși, într-o ușoară notă de dominare a alb-verzilor, care au avut câteva incursiuni periculoase,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seria bună din deplasare pentru Dumbrăviţa, întreruptă lângă Turnul Chindiei
Dominic Fritz nu a ”gustat” deloc decizia lui Alfred Simonis de a-l angaja pe Nicolae Robu pe post de consilier al său, la conducerea județului. Nou ales pe funcția de președinte al CJT, liderul PSD Timiș îi transmite colegului său de administrație că e momentul ca disputele să fie lăsate deoparte, odată alegerile finalizate. Robu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi răspunde lui Fritz, după ce l-a luat pe Robu consilier: ”Cine sunt consilierii mei este strict problema mea”
Firmă premiantă! Patru locuri întâi și alte două pe următoarele poziții au fost ocupate de grupul de firme Maxagro în cadrul celui mai mare eveniment ce aduce recunoaștere excelenței în afaceri: Gala „Topul Firmelor” din județul Timiș. Zilele trecute, în prezența Primului Ministru, Marcel Ciolacu, a mai multor miniștri, secretari de stat și oficialități locale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania Maxagro a strălucit la Gala „Topul Firmelor” din județul Timiș/FOTO
Seara zilei de 7 noiembrie a adus o nouă ediție a Topului Național al Firmelor. Timișul a fost reprezentat la cel mai înalt nivel, 522 de companii timișene s-au clasat pe primele 10 poziții în Topul Național al Firmelor, dintre care cele mai multe – 194 companii, provin din domeniul Industrie. Președintele Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La București au fost acordate premiile Topului Național al Firmelor. Aproape 200 de firme din Timiș, printre cele mai bune
Alocarea de către Guvernul României de bani din fondul de rezervă s-a făcut cu precădere spre primăriile conduse de PSD, acuză liderul USR Timiș, Dominic Fritz. El subliniază că în urma schimbării formulei de calcul a banilor lăsați din impozitul pe venit la comunitățile locale, Timișoara a rămas fără 150 de milioane, iar din fondul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz acuză guvernul după alocarea de bani din fondul de rezervă: Timișoara a rămas fără 150 de milioane și a primit înapoi trei
Specialiștii ANM anunță că vremea va fi în mare parte conform intervalului în care ne aflăm, iar temeraturile maxime vor fi înregistrate tot în Banat. Vremea va fi predominant frumoasă, dar rece dimineaţa. Cerul va fi mai mult senin, însă din a doua parte a intervalului nebulozitatea se va extinde treptat şi va cuprinde Moldova,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se răcește! Cum va fi vremea în weekend
Victorie extrem de importantă, vineri seară, pentru SCM winsed.swiss Timişoara. A fost 68-63, acasă, în compania formației SCM U Craiova, cu desprinderea echipei bănățene în ultimul sfert. Leii din Banat au jucat fără coșgheterul lor, Josip Bilinovac, dar au făcut „cea mai bună apărare din acest sezon” și au obținut a patra victorie stagională. Nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat, mai buni ca cei din Bănie
Top