Cum să spălați rufele în 10 pași simpli

Nu este dificil să învățați cum să spălați rufele. Țesăturile, detergenții și mașinile de azi scot din proces majoritatea misterului și a greșelilor. Urmați acești 10 pași de bază și veți avea rufe curate pe care să le purtați și să le folosiți imediat.

Citiți etichetele

Verificați etichetele de îngrijire pe îmbrăcăminte și lenjerie. Vă vor spune dacă un articol poate fi sau nu spălat la mașină. De asemenea, fiecare tip de țesătură – de la pantaloni de barbati din bumbac la bluze de damă din mătase – are proprietăți care determină modul în care reacționează la căldură, apă și solvenți de curățare.

Așezați toate hainele care sunt etichetate cu „spălați separat” sau „spălați manual” în grămezi separate. Dacă pe etichetă scrie „numai curățătorie chimică”, credeți-o și puneți-o deoparte pentru a o duce la curățătorie.

Nu este nevoie să riscați să deteriorați țesături speciale, încercând să economisiți timp sau bani și aruncându-le în mașină de spălat. În viitor, încercați să evitați cumpărarea articolelor delicate, dacă preferați să nu vă ocupați de îngrijirea specială a rufelor.

Sortați hainele

Începeți prin sortarea rufelor după culoare:

  • Alburile, pastelurile, griurile deschise și imprimeurile cu fundal alb vor merge într-o singură grămadă.
  • Hainele de culoare profundă – negru, roșu, bleumarin, maro, gri închis – merg într-o altă grămadă.
  • Hainele foarte murdare trebuie spălate separat.

Sortați din nou

Sortați fiecare grămadă încă o dată după tipul de țesătură. De exemplu, în grămada albă, separați prosoapele și cearșafurile de îmbrăcăminte. În culorile întunecate, separați tricourile și blugii de articolele mai ușoare, cum ar fi bluzele și cămășile de îmbrăcăminte.

Spălarea după tip de țesătură vă permite să utilizați diferite temperaturi ale apei și menține ciclurile de uscare simple. Pentru a reduce scamele, nu spălați niciodată țesături care produc scame și țesături care atrag scame împreună.

Dacă nu există suficiente articole pentru o încărcare completă a fiecărui tip de țesătură și vă grăbiți, puteți spăla toate articolele de fiecare culoare împreună. Asigurați-vă că alegeți ciclul de spălare pentru a se potrivi cu cele mai delicate articole de îmbrăcăminte.

Alegeți un detergent

Selectați un detergent de rufe universal. Citiți instrucțiunile pentru a determina cât să utilizați în funcție de mărimea încărcăturii.

Dacă hainele dvs. au pete, tratați-le înainte de a le spăla, astfel încât să nu devină permanente. Pur și simplu aplicați un produs de îndepărtare a petelor sau frecați un pic de detergent pentru rufe.

Adăugați detergentul în tamburul de spălare sau dozator, înainte de a încărca mașina de spalat rufe. Acest lucru va preveni reziduurile de pe îmbrăcăminte.

Alegeți temperatura și ciclul apei

Cu excepția cazului în care îmbrăcămintea dvs. este plină de murdărie și puternic pătată, spălarea cu apă rece vă va satisface nevoile și va preveni majoritatea dezastrelor de rufe.

Excepția o reprezintă lenjeria de corp și lenjeria de pat din bumbac care au nevoie de apă fierbinte pentru a îndepărta uleiul de corp. Lenjeria de pat și prosoapele trebuie spălate la cea mai înaltă temperatură recomandată, cel puțin la fiecare spălare, pentru a le igieniza. Indiferent de temperatură, clătiți întotdeauna cu apă rece.

De asemenea, veți dori să alegeți cel mai bun ciclu de spălare pentru țesături. Ciclul „normal” va fi în regulă pentru majoritatea încărcăturilor, dar poate fi necesar să folosiți „presă permanentă” sau „delicat” pentru anumite țesături. Ciclul intens este excelent pentru articole precum blugi și prosoape.

Verificarea finală

Luați puțin timp pentru a verifica din nou totul înainte de a încărca mașina de spălat. Acest lucru vă va scuti de orice greșeli din ultimul moment.

Căutați orice pete și tratați-le în prealabil. Anumite tipuri de pete necesită tehnici speciale pentru a le îndepărta, în timp ce multe pot fi tratate cu puțin detergent.

De asemenea, verificați dacă toate buzunarele sunt goale – nici țesături sau hârtie – pentru a preveni dezastrele. Îndepărtați orice accesorii precum curele și bijuterii. Închideți toate fermoarele, velcro și nasturi pentru a preveni prinderea țesăturilor.

Încărcați mașina de spălat

Încărcați articole în mașină de spălat unul câte unul, asigurându-vă că nu se află într-o grămadă. Nu înghesuiți mașina de spălat. Hainele au nevoie de loc pentru a se deplasa în apă.

Pentru a proteja finisajele țesăturii și a reduce aspectul „spălat”, întoarceți articolele tricotate, catifea, țesătura texturată și culorile întunecate pe dos.

Descărcați mașina de spălat

Scoateți imediat rufele umede din mașină de spălat pentru a diminua ridurile și pentru a preveni mucegaiul. Agățați articolele pentru a le usca la aer sau așezați-le în uscător.

Încărcați uscătorul

Dacă nu ați separat hainele în funcție de tipul de țesătură la spălare, faceți-o acum înainte de a plasa articole în uscător. Este important să uscați împreună toate articolele ușoare și toate articolele din material textil greu separat și să alegeți temperatura corectă a uscătorului pentru fiecare. Acest lucru vă va ajuta să preveniți micșorarea și să vă protejați hainele.

Există multe motive bune pentru care ați putea lua în considerare uscarea rufelor la aer. Principalele dintre acestea sunt economisirea de energie (și bani) și mai puține daune hainelor. Totuși, nu toată lumea poate face acest lucru din cauza restricțiilor de spațiu și vreme.

Agățați sau depozitați hainele

De îndată ce hainele dvs. sunt uscate, veți dori să le puneți la loc imediat. Agățați sau pliați fiecare piesă pe măsură ce iese din uscător, pentru a preveni cutele. Și, desigur, călcați-le, dacă trebuie. Întoarceți hainele și lenjeria în dulapul sau sertarul corespunzător, cât mai curând posibil.

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top