Este foarte important să se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile.
Temporizarea sau renunțarea ne pot duce la forme severe ale îmbolnăvirii, ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup, a avertizat joi după-amiază, într-o conferință de presă, coordonatorul campaniei naționale, col dr. Valeriu Gheorghiță. Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, a fost decizia specialiștilor români.
Agenția Europeană a Medicamentului confirmă faptul că raportul beneficiu-risc al vaccinului de la AstraZeneca rămâne pozitiv, de asemenea este identificată o posibilă relație de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge cu caracteristici neobișnuite asociate cu niveluri scăzute de trombocite, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Au fost analizate până la data de 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel european și la nivel mondial, fiind înregistrate aproximativ 222 de cazuri de evenimente trombotice din peste 34 de milioane de doze administrate. Datele echivalează cu o rată de apariție a acestor evenimente de 0,65 la 100 de mii de persoane vaccinate, a completat coordonatorul campaniei de vaccinare din România, trecând în revistă datele prezentate ieri la nivel european.
„Combinația raportată a cheagurilor de sânge și a trombocitelor scăzute este foarte rară, iar beneficiile globale ale vaccinării în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile acestor eventuale efecte secundare”, a arătat Valeriu Gheorghiță referindu-se la rezultatele transmise de specialiștii europeni.
„Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, a precizat foarte clar că, în urma analizelor tuturor cazurilor raportate, nu s-au identificat de către experți factori de risc care să fie legați de sex, de vârstă sau de comorbidități, motiv pentru care nu au fost restrânse indicațiile de utilizare a vaccinului de la compania AstraZeneca”, a adăugat el.
„Revenind la situația din România, știm că situația epidemiologică generată de pandemia COVID-19 este îngrijorătoare, cu circa 4.500 de cazuri noi de COVID-19 raportate în fiecare zi, și peste 150 de decese de decese de COVID în fiecare zi. Din evoluția recentă a pandemiei în România se constată că la 100 de oameni diagnosticați cu COVID-19, 2,5 persoane decedează. Practic, aceasta este rata de fatalitate înregistrată la acest moment. În ultimul timp, din păcate, s-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor de COVID-19, inclusiv în rândul populației tinere. Așa cum s-a susținut de către Agenția Europeană a Medicamentului, precum și de către Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, boala COVID-19 se asociază cu un risc considerabil de spitalizare, de deces, inclusiv prin evenimente trombotice. Pe de altă parte, evenimentele trombotice care au fost raportate post-vaccinare sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile care survin după vaccinare legat de aceste potențiale evenimente trombotice”, a ținut să remarce col. dr. Valeriu Gheorghiță.
„Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic din România, este foarte important sa se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile și la parametri cât mai ridicați. Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat din populație să se vaccineze cât mai curând posibil pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii. Temporizarea vaccinării sau renunțarea la vaccinare ne pot aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire, atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru. Mai mult decât atât, ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup pe care ne dorim cu toții să o atingem tocmai pentru a stopa și a diminia efectele nocive ale pandemiei”, a subliniat coordonatorul campaniei naționale de imunizare.
„Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu același tip de vaccin. Persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicație de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. De asemenea, în urma investigațiilor medicale pentru acele posibile cazuri se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin”, a adăugat col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Semnale de alarmă:
Aceste elemente apar în primele 14 zile de la administrarea vaccinului.
De vineri va exista un material informativ cu aceste semnale de alarmă. Acestea sunt semne comune cu toate evenimentele trombotice care au sau nu legătură cu vaccinarea. Frecvența este de 1.400-1.500 de cazuri la 100 de mii de persoane într-un an de zile – e o rată de incidență cumulată la nivel global, a subliniat Valeriu Gheorghiță.
Cei care au făcut prima doză li se recomandă să se prezinte pentru a doua doză și să monitorizeze semnalele de alarmă.
Se consideră că apariția evenimentelor trombotice are un substrat imunologic – e o reacție a organismului, care dezvoltă o reacție imunologică exacerbată. Trebuie identificate anumite predispoziții investigate imunologic. Se analizează în aceste situații oportunitatea vaccinării, dar se vor lua în discuție: dacă există un substrat, dacă persoana are risc individual crescut de a dezvolta o formă severă, cu complicații – se va pune în balanță riscul versus beneficiu. Această analiză se va face individualizat.
70% dintre cei care s-au programat la vaccinare s-au prezentat și s-au vaccinat cu serul de la AstraZeneca, a subliniat col. dr. Valeriu Gheorghiță. Datoria noastră este să explicăm exact ceea ce știm în momentul de față, dar trebuie să spunem și ceea ce nu știm și mai așteptăm și noi, și experții internaționali acele răspunsuri, a subliniat Gheorghiță.
Sursa: TVR
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…