Prețurile locuințelor din România s-au menținut pe un trend ascendent în primul trimestru din 2021. Evoluția din ultimele șase luni a fost una specifică unor condiții normale de piață. Timișoara nu a avut o creștere spectaculoasă în ultimele luni, dar a înregistrat un plus de peste 13 procente în ultimul an.
În ciuda menținerii măsurilor restrictive impuse în contextul COVID-19, piața rezidențială autohtonă s-a menținut, în primul trimestru din 2021, pe o traiectorie ascendentă din punctul de vedere al prețurilor solicitate de către vânzătorii de locuințe. Astfel, cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, relevă că, în perioada ianuarie-martie, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat un avans trimestrial specific unor condiții normale de piață.
„Conform Analize Imobiliare, prețul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente și case s-a majorat cu 2,2% în primul trimestru din 2021 față de trimestrul anterior. Ritmul anual de creștere a prețurilor a încetinit din cauza scăderii cererii si a majorării ofertei existente; acest indicator s-a situat, în perioada analizată, la 3%, față de 3,5% la sfârșitul anului trecut. […] Creșterea medie anuală de 3% s-a reflectat diferit pe cele două segmente ale pieței: prețul imobilelor existente (vechi) a înregistrat o ușoară scădere, de 0,5%, în timp ce prețul imobilelor noi s-a majorat cu 6,8%.” , a spus Dorel Niță, Head of Data & Research, Imobiliare.ro
Cel mai semnificativ avans trimestrial a fost consemnat de Galați (+3,2%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat util), pe următoarele locuri în clasamentul creșterilor de preț situându-se Brașovul (+3,1%, până la 1.260 de euro pe metru pătrat), apoi Oradea (+2,8%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat), Brăila (+2,5%, până la 890 de euro pe metru pătrat), Ploieștiul (+2,3%, până la 960 de euro pe metru pătrat), Constanța (+2,1%, până la 1.280 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+1,9%, până la 1.850 de euro pe metru pătrat util), Craiova (+1,6%, până la 1.200 de euro pe metru pătrat), Timișoara (+1,3%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat), Iașiul (+1,3%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat) și, în cele din urmă, Capitala (+0,4%, până la 1.480 de euro pe metru pătrat). De remarcat este faptul că Bucureștiul consemna, trimestrul trecut, cel mai semnificativ avans dintre marile orașe, anume +2,1%.
Și comparativ cu aceeași perioadă din 2020 au avut loc creșteri pe linie ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe. Cea mai importantă diferență anuală poate fi observată în Galați (+7%), pe următoarele locuri aflându-se Craiova (+6,2%), Brașovul (+5,5%), Cluj-Napoca (+5,2%), Iașiul (+4,9%), Oradea (+4,6%), Ploieștiul (+3,9%), Constanța (+3,8%), Brăila (+3,2%), Timișoara (+1,3%) și, respectiv, Bucureștiul (+1,1%).
Pe parcursul ultimelor 12 luni, toate cele șase mari orașe analizate au consemnat majorări ale ofertei rezidențiale de pe piață – marjele de creștere fiind, în majoritatea cazurilor, de două cifre. Astfel, cel mai mare avans, în cuantum de 14,2%, a avut loc în București, unde au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, 7.550 de proprietăți rezidențiale; o creștere de 14% a fost resimțită, pe de altă parte, în Constanța, unde în ianuarie-martie s-a ajuns la un total de 1.160 de anunțuri. Un avans anual de 13,7% a avut loc în Timișoara (unde au fost scoase la vânzare 2.330 de proprietăți), orașul din sud-vestul țării fiind urmat de Brașov (cu un plus de 11,2%, până la 1.050 de oferte). Pe de altă parte, majorări ale ofertei mai mici de 10% au fost înregistrate în Iași (un plus de 7,5%, până la 1.230 de oferte) și, respectiv, în Cluj-Napoca (un avans de doar 0,7%, până la 2.430 de anunțuri).
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonois, i-a atacat dur pe liderii PNL Timiş, pentru situaţia din…
Liga Națională de handbal se reia după fereastra echipelor naționale. Formația noastră joacă în deplasare,…
„Avem 1.230 de primari!”. Este argumentul vândut drept imbatabil de Rareş Bogdan şi compania pentru…
Grupul IULIUS, unul dintre cei mai mari dezvoltatori mixed-use de regenerare urbană din România, a…
Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…
Ultimul sondaj CIRA realizat la comanda EVZ arată că în finala alegerilor prezidențiale au șanse…