Economic

Prețurile cerute pentru locuințele din România sunt în creștere. Timișoara nu face excepții

Prețurile locuințelor din România s-au menținut pe un trend ascendent în primul trimestru din 2021. Evoluția din ultimele șase luni a fost una specifică unor condiții normale de piață. Timișoara nu a avut o creștere spectaculoasă în ultimele luni, dar a înregistrat un plus de peste 13 procente în ultimul an.

În ciuda menținerii măsurilor restrictive impuse în contextul COVID-19, piața rezidențială autohtonă s-a menținut, în primul trimestru din 2021, pe o traiectorie ascendentă din punctul de vedere al prețurilor solicitate de către vânzătorii de locuințe. Astfel, cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, relevă că, în perioada ianuarie-martie, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat un avans trimestrial specific unor condiții normale de piață.

Conform Analize Imobiliare, prețul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente și case s-a majorat cu 2,2% în primul trimestru din 2021 față de trimestrul anterior. Ritmul anual de creștere a prețurilor a încetinit din cauza scăderii cererii si a majorării ofertei existente; acest indicator s-a situat, în perioada analizată, la 3%, față de 3,5% la sfârșitul anului trecut. […] Creșterea medie anuală de 3% s-a reflectat diferit pe cele două segmente ale pieței: prețul imobilelor existente (vechi) a înregistrat o ușoară scădere, de 0,5%, în timp ce prețul imobilelor noi s-a majorat cu 6,8%.” , a spus Dorel Niță, Head of Data & Research, Imobiliare.ro

Cel mai semnificativ avans trimestrial a fost consemnat de Galați (+3,2%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat util), pe următoarele locuri în clasamentul creșterilor de preț situându-se Brașovul (+3,1%, până la 1.260 de euro pe metru pătrat), apoi Oradea (+2,8%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat), Brăila (+2,5%, până la 890 de euro pe metru pătrat), Ploieștiul (+2,3%, până la 960 de euro pe metru pătrat), Constanța (+2,1%, până la 1.280 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+1,9%, până la 1.850 de euro pe metru pătrat util), Craiova (+1,6%, până la 1.200 de euro pe metru pătrat), Timișoara (+1,3%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat), Iașiul (+1,3%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat) și, în cele din urmă, Capitala (+0,4%, până la 1.480 de euro pe metru pătrat). De remarcat este faptul că Bucureștiul consemna, trimestrul trecut, cel mai semnificativ avans dintre marile orașe, anume +2,1%.

Și comparativ cu aceeași perioadă din 2020 au avut loc creșteri pe linie ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe. Cea mai importantă diferență anuală poate fi observată în Galați (+7%), pe următoarele locuri aflându-se Craiova (+6,2%), Brașovul (+5,5%), Cluj-Napoca (+5,2%), Iașiul (+4,9%), Oradea (+4,6%), Ploieștiul (+3,9%), Constanța (+3,8%), Brăila (+3,2%), Timișoara (+1,3%) și, respectiv, Bucureștiul (+1,1%).

Pe parcursul ultimelor 12 luni, toate cele șase mari orașe analizate au consemnat majorări ale ofertei rezidențiale de pe piață – marjele de creștere fiind, în majoritatea cazurilor, de două cifre. Astfel, cel mai mare avans, în cuantum de 14,2%, a avut loc în București, unde au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, 7.550 de proprietăți rezidențiale; o creștere de 14% a fost resimțită, pe de altă parte, în Constanța, unde în ianuarie-martie s-a ajuns la un total de 1.160 de anunțuri. Un avans anual de 13,7% a avut loc în Timișoara (unde au fost scoase la vânzare 2.330 de proprietăți), orașul din sud-vestul țării fiind urmat de Brașov (cu un plus de 11,2%, până la 1.050 de oferte). Pe de altă parte, majorări ale ofertei mai mici de 10% au fost înregistrate în Iași (un plus de 7,5%, până la 1.230 de oferte) și, respectiv, în Cluj-Napoca (un avans de doar 0,7%, până la 2.430 de anunțuri).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

7 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

9 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

12 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

12 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

12 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

12 ore ago