Ce e mult, e mult. Oricât s-ar crede Vlad Voiculescu de nedreptăţit pentru demiterea sa de la Ministerul Sănătăţii, ar cam fi momentul să termine cu declaraţiile dure la adresa guvernului din care a făcut parte până de curând. La fel şi colegii săi de partid. Războiul declaraţiilor din ultima perioadă riscă depăşească în orice moment o linie roşie, peste care dacă treci nu mai poţi reveni. Şi nu poţi să fi la guvernare, dar în acelaşi timp să torpilezi zilnic guvernul din care faci parte.
USR PLUS nu are absolut nimic de câştigat din această competiţie internă în a înjura Guvernul şi PNL. Nici pe termen lung, nici pe termen scurt. Dacă se va ajunge până la plecarea din guvern, va fi partidul pe care se va pune ştampila că a părăsit guvernarea într-un moment foarte dificil pentru ţară. I se va reproşa că a pus deasupra intereselor ţării, orgoliile unor membri de partid. Sigur, nu se negociază cu principii, dar politica înseamnă şi o artă a compromisului şi a negocierii. Mai mult, USR PLUS va fi considerat formaţiunea cu care nu poţi să faci o alianţă. Şi chiar dacă nu este aşa, percepţia în rândul românilor asta va fi. Iar în politică se lucrează mai mult cu percepţii şi mai puţin cu adevăruri. Ori îşi asumă USR PLUS rolul de partid aflat veşnic în opoziţie? Dacă va continua la guvernare – foarte probabil – va fi destul de greu să faci poze cu un “zombie”, aşa cum l-a descris Cătălin Drulă pe Florin Cîţu.
De fapt, ce vrea USR PLUS? Am înţeles, îndepărtarea lui Florin Cîţu din fruntea guvenului, un lucru destul de greu de îndeplinit. Altceva? Cer mult, ca să primească totuşi ceva? Chiar există şi varianta ieşirii de la guvernare?
Sigur, existând această criză, era normal ca liderii coaliţiei să se întâlnească mult mai repede. Dând însă dovadă de o crasă aroganţă, PNL a amânat această întâlnire până în ziua obişnuită a unor astfel de întâlniri. Mulţi liberali, cel puţin în declaraţii, bagatelizează situaţia, afirmând că nu este nicio criză, ceea ce este cu totul fals. De ce s-a amânat întâlnirea la vârf, iar e greu de înţeles. Şi-au dorit liberalii această escaladare a declaraţiilor războinice, din ultimele zile? De ce? La ce cred că-i ajută?
Nu ştiu ce planuri au şi liberalii şi e prea greu de înţeles. Cei mai mulţi probabil sunt convinşi că USR PLUS nu va pleca de la guvernare, pe principiul câinelui şi măcelăria, astfel că ripostează cu cuvinte grele şi întind coarda. Unii cred le va fi mai uşor cu un guvern minoritar, suţinut în parlament de alde Ghiţă, Şoşoacă şi alte specimene. Pe care va trebui să le şi răsplătească pentru ajutor. Sigur, mulţi se gândesc la o nouă USL şi la mega-afacerile care ar decurge din această alianţă. Este şi ipostaza din care USR PLUS va avea de câştigat pe termen lung: “Aţi văzut, ne-au dat afară din guvern, fiindcă n-au putut fura cu noi. Acum, cu PSD, s-a dat drumul la furat.”
Cert este că ambele partide au un comportament aproape iresponsabil în aceste zile, întinzând de o coardă care se poate rupe în orice moment. Orice apel la calm pare să nu mai ţină, astfel că singura soluţie era o şedinţă la vârful coaliţiei. În care, chiar dacă nu va obţine demisia lui Cîţu, USR PLUS trebuie să primească garanţii clare că nu va mai avea loc un “episod Voiculescu”.
Şi, desigur, ar trebui să se implice mai mult şi preşedintele Klaus Iohannis. Doar e coaliţia pe care a girat-o personal şi care acum se macină într-un război pe alocuri infantil. Criza sanitară este departe de-a fi trecut, criza economică nici atât, o să urmeze. Doar de o criză guvernamentală mai era nevoie pentru trimite România în haos. Plus că acest război se răsfrânge şi în teritoriu, acolo unde în multe judeţe există alianţe între PNL şi USR PLUS. Nu de puţine ori, constituirea acestora a fost dictată de la centru. Ori acest fitil aprins la Bucureşti riscă să detoneze explozii în multe judeţe, inclusiv în Timiş. Cui foloseşte? Aceasta e prima întrebare la care trebuie să găsească un răspuns atât liderii PNL, cât şi ai USR PLUS.
P.S. În ultimele zile Florin Cîţu tot vorbeşte de competenţe şi meritocraţie la numirea unor oameni în funcţii. Luând o pauză de la astfel de discursuri, el a semnat – poate în timp ce iscălea demiterea lui Voiculescu – numirea în funcţia de vicepreşedinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale a fiicei vitrege a baronului PNL de Caraş-Severin, Marcel Vela. Dar asta nu-i nimic. Mama fetei, partenera de viaţă a lui Vela, are interese într-o firmă care vrea să construiască patru microhidrocentrale într-o arie naturală protejată. Başca,, mai nou, a transpirat în presă că noua “meritocrată” a lui Cîţu a vrut să ajungă notăriţă, dar a luat la proba orală nota de 2,17! Ce duhoare de USL!
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…