Observatorul Astronomic Timișoara devine brusc, după ședința de plen a CLT de săptămâna precedentă, un obiectiv extrem de interesant pentru diferite componente din societatea timișoreană. Dacă în urmă cu mai puțin de o săptămână, primarul Dominic Fritz își exprima interesul pentru preluarea de către municipalitate a acestui obiectiv al Academiei Române ajuns în uitare, acum aflăm că și Universitatea de Vest dorește, la rândul ei, preluarea administrării obiectivului.
Cei de la UVT spun că administrațiile care au condus Timișoara, deși a lucrat la mai multe variante pentru a prelua activitatea Observatorului, nu s-a făcut nimic concret în acest sens, în timp ce universitatea ar avea numeroase motivări obiective să ceară acest obiectiv. Așadar, Universitatea de Vest dorește să preia ea activitățile Observatorului Astronomic și, probabil, primăria ar fi partener în această operațiune și nu invers după cum aflat săptămâna precedentă în plenul Consiliului Local Timișoara https://debanat.ro/2021/05/primaria-timisoara-vrea-observatorul-astronomic-pentru-a-l-pune-in-valoare_333313.html . Iar instituția ne oferă și o serie
”Universitatea de Vest din Timișoara susține implicarea mediului universitar în viața comunității prin programe de cercetare, dar și prin direcții de dezvoltare a promovării și popularizării cunoașterii științifice pentru publicul larg. În această perspectivă, UVT își exprimă intenția de a prelua activitățile Observatorului Astronomic timișorean, în acord cu Filiala Timișoara a Academiei Române și cu Primăria Municipiului Timișoara, un obiectiv a cărui activitate a fost întemeiată de profesorul Ioan Curea, cu numele căruia a fost denumită și Aula Magna a UVT – un centru al cunoașterii științifice care merită să revină în circuitul cercetării universitare și să fie deschis publicului larg”, spun cei de la UVT, într-un comunicat oficial.Conform Universității, administrațiile locale timișorene nu au fost capabile de preluarea efectivă a obiectivului, așa că UVT se oferă să se ocupe de problemă și să preia ea Observatorul Astronomic.
”De câțiva ani, administrația locală a studiat variante de a prelua administrarea Observatorului Astronomic timișorean, care însă nu s-au concretizat într-o formulă funcțională, iar subiectul este deja unul despre care în comunitatea locală au avut loc dezbateri repetate. UVT are însă o motivație obiectivă, care explică această solicitare, legată atât de istoria întemeierii Observatorului, dar și de activitățile universitare.
Astfel:1. Funcțional și profesional, la UVT se găsesc specialiștii care pot să operaționalizeze funcționarea acestuia – cadre didactice și cercetători, fizicieni, matematicieni, geografi; 2. UVT susține programe de studii de licență, masterat și doctorat legate de domeniile de activitate ale observatorului astronomic, iar un număr semnificativ de studenți beneficiază de utilizarea acestuia în mod direct (fizică, matematică, geografie) sau prin intermediul disciplinelor complementare; 3. UVT este singura instituție care, în ciuda faptului că nu a avut în patrimoniu acest Observator Astronomic, a organizat acțiuni și activități de popularizare a științei la care au participat anual sute de copii, elevi și tineri, așa cum au fost evenimentele de tipul Zilelor Porților Deschise la Facultatea de Fizică, sau Noaptea Cercetătorilor; 4. Universitatea de Vest din Timișoara are capacitatea, resursele materiale și mai ales resursele umane necesare repunerii în circuit a unui astfel de obiectiv. Acesta ar putea sa devină locul în care sute de studenți, de la fizică, matematică și geografie, în cadrul disciplinelor de specialitate, dar și din alte domenii, în cadrul disciplinelor complementare, ar putea sa beneficieze de o infrastructură experimentală adusă la zi, dar și locul în care mii de elevi, în special din Timișoara și din județul Timiș, ar putea sa beneficieze de vizite ghidate într-un viitor centru integrat de astronomie (observator astronomic, planetariu, săli de proiecție și săli de conferințe), ori locul în care mii de timișoreni ar putea să se relaxeze prin deschiderea parcului către aceștia, în linia binecunoscută a rolului asumat de UVT în comunitate, la fel cum s-a întâmplat cu parcul din Bulevardul V. Pârvan nr 4 sau parcul din spațiul Oituz; 5. De asemenea, revenirea Observatorului Astronomic în patrimoniul UVT nu ar fi doar varianta optimă pentru funcționarea și revitalizarea acestuia, ar fi și o normală reparație morală, după ce Observatorul Astronomic a aparținut UVT, fiind realizat – conceput și construit – prin munca voluntară a angajaților UVT”, sunt motivele pentru care Universitatea de Vest consideră că ar trebui să preia Observatorul.
„Având în vedere că istoria acestui centru de atracție științifică este legată de Universitatea de Vest din Timișoara, dar mai ales că obiectivul Observatorului Astronomic este unul axat pe activitățile de observare astronomică și popularizare a științei, considerăm firesc ca viitoarea administrare a acestuia să fie realizată de UVT. Suntem absolut convinși că cercetătorii și studenții facultăților UVT vor readuce la viață programe interesante dedicate studiului astronomic, pentru repunerea în valoare a rolului acestui Observator și deschiderea activității către publicul larg, reluând astfel o istorie frumoasă a Observatorului Astronomic timișorean, legată de profesorul Ioan Curea”, ne spune și rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…