Social

Concurs național pentru elevii cu spirit civic organizat de Institutul Intercultural Timișoara

Elevii de clasa a VII-a au soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea lor.

16 echipe de câte 4-5 elevi au participat la primul Concurs național pentru elevi cu spirit civic, organizat de Institutul Intercultural Timișoara în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Elevii au avut la dispoziție 48 de ore pentru a face propuneri de politică publică pentru rezolvarea unei probleme, urmând pașii metodei „Proiect: Cetățeanul”.

Metoda „Proiect: Cetățeanul” este dezvoltată de Center for Civic Education, SUA și promovată și adaptată la contextul românesc de Institutul Intercultural Timișoara, în baza unui protocol de colaborare cu Ministerul Educației din 2004.  Până în prezent peste 700 de profesori din diferite zone ale țării au fost formați să predea folosind această metodă. Elevii care utilizează această metodă sunt ghidați într-un proces de învățare a modurilor în care cetățenii pot nu doar să influențeze politicile publice, ci și să le inițieze și să reflecteze la viața lor cotidiană din perspectiva politicilor publice percepute ca instrument de responsabilizare a autorităților publice.

În cadrul concursului s-au înscris echipe de elevi din Agrișu Mare (AR), Baia Mare (MM), București, Gherla (CJ), Lunca Corbului, Rucăr (AG), Boldur, Utvin (TM) și mai multe echipe din Timișoara.

Fiecare echipă a primit spre analiză o problemă din comunitatea locală și a avut sarcina să propună o soluție de politică publică urmând pașii metodei „Proiect: Cetățeanul”. Pentru a-și prezenta rezultatele muncii, fiecare echipă a avut de realizat un video de cinci minute în care să prezinte: problema studiată, soluțiile alternative analizate, soluția de politică publică propusă și planul de acțiune.

Video-urile au fost analizate cu ajutorul unei grile de evaluare transparente, de un juriu ai cărui membri provin atât din mediul educațional, cât și din instituții publice, societatea civilă și mediul privat.

Locul I a fost câștigat de echipa formată din Daria, Carina, Luca și Raul („Cetățenii mediului”), elevii profesoarei Marinela Țundrea de la Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria” din Timișoara, care au analizat problema Fumatul în spații publice deschise (terase, stații de autobuz, piețe) – o problemă de sănătate publică în Timișoara şi au propus soluţia Delimitarea clară în spaţiile deschise a locurilor pentru fumători şi nefumători.

Locul II a fost ocupat de echipa formată din Denisa, Marian, Filip și Cosmin (LTSV VII), elevii profesoarei Ana-Maria Militaru de la Liceul Tehnologic „Victor Slăvescu” din Rucăr, jud. Argeș, care au analizat problema Oportunități reduse pentru desfăşurarea unor evenimente culturale pentru copiii şi adolescenţii din Rucăr, alegând ca soluţie Înfiinţarea unui cinematograf în aer liber.

Locul III a revenit echipei formate din Eduard, Alexa, Alexandra și Patrik („Ierburile aromate”), elevii profesoarei Marinela Țundrea de la Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria” din Timișoara, care au analizat problema Bullying-ul și discriminarea în școlile din Timișoara, şi au propus soluţia Organizarea de activităţi extra-şcolare şi activităţi periodice de consiliere, atât individuale pentru victimă şi agresor, cât şi de grup.

Video-urile pot fi vizualizate pe canalul de YouTube al Institutului Intercultural Timișoara: https://www.youtube.com/channel/UCmUd7YwtYkm1ZEHP6Y60OwA/featured.

Decernarea premiilor, care au fost oferite cu generozitate de sponsorii concursului: Waterford și Cărturești, s-a realizat online în cadrul Conferinței Naționale de Educație Socială, la care au participat profesori din toată țara. Printre invitați s-au numărat Annette Boyd-Pitts (Director Justice Teaching Center for Civic Learning, Florida Southern College), Ligia Deca (Consilier Prezidențial), Radu Szekely (Secretar de Stat pentru Echitate și Egalitate de Șanse, Ministerul Educației) și Suzana Dobre (Romanian-American Foundation), Cătălina Olteanu (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) şi Iosif Moldovanu (Centrul de informare și documentare privind drepturile copilului, Chișinău, Republica Moldova).

 

 

 

 

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Guvernul închide oficial un punct de trecere al frontierei din Timiș care nici nu era încă deschis

Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…

3 ore ago

Primăria Timișoara a lansat oficial licitația pentru proiectarea și ridicarea parcării Spitalului de Copii

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…

3 ore ago

Se depun eforturi pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe Bega

Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…

3 ore ago

De Crăciun, chiar am fost mai buni! Doar PSD-istul Daea a dat-o mai pe tradiţional

„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…

3 ore ago

Doar echipa de baschet va mai reprezenta Timişoara în acest an

Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…

4 ore ago

Sfaturi de la specialiştii Horticultura pentru îngrijirea plantelor de apartament pe perioada iernii

În perioadele cu temperaturi scăzute, majoritatea plantelor intră în starea de repaus, transmit reprezentanţii Horticultura.…

6 ore ago