Social

Cosmonautul Dumitru Prunariu a revenit la Groși, satul copilăriei sale. A redescoperit produsele tradiționale la Micul Dejun de la Margina/FOTO

Dumitru Prunariu și România sărbătoresc în aceste zile 40 de ani de la primul și, deocamdată, singurul zbor al unui român în cosmos. Timp de câteva zile, Prunariu s-a aflat în afara atmosferei, iar vizitele efectuate la casa părinților săi din localitatea timișeană Groși, unde cerul e senin și puțin tulburat de luminile unui oraș, au oferit singurului cosmonaut român primele vise spre un asemenea zbor.

Părinții lui Prunariu au pornit spre o viață mai bună din localitatea Groși, aflată în comuna timișeană Margina. Bunicii și rudele sale au rămas în frumosul sat timișean, iar casa bătrânească a rămas în proprietatea cosmonautului. Periodic, atunci când programul îi permite, el vizitează Groși, unde petrece clipe frumoase și își aduce aminte de copilărie. An de an, el venea, copil fiind, pentru cel puțin o lună pe an, la Groși, alături de bunici. Joi, Prunariu s-a întors pentru câteva ore la casa bunicilor, unde a discutat și câteva din amănuntele a ceea ce ar urma să fie un mic muzeu, o tabără științifică și un mic observator astronomic.

”La Groși poți să vizezi mai mult la cer și la cosmos decât o poți face în oricare altă parte. Am visat la stele, în general, nu-mi imaginam că voi ajunge eu să zbor în spațiul cosmic. aici, când se face noapte, este o noapte adâncă și cerul se vede mai strălucitor, stelele se văd mult mai extraordinar, mult mai bine, mult mai frumos decât la oraș. veneam vara timp de o lună aici, în copilărie”, a spus Prunariu.

El a crescut, iar norocul a făcut să fie ales pentru a reprezenta România în spațiu, a urcat în naveta Soyuz si a urcat pe stația spațială Saliut 6. El spune că nu s-a schimbat și că a încercat să rămână același om simplu, pe care sătenii din Groși să nu îl vadă diferit. A fost chiar așa? Ne răspunde chiar eroul.

”Pentru săteni era un lucru normal ca eu să vin, să fiu aici. Am fost același Dorin Prunariu pe care l-au cunoscut dintotdeauna. Mă priveau puțin ciudat după ce m-am întors din cosmos. Cerul este cer, depinde cum îl vezi și prin ce-l vezi. De pe Pământ îl vezi prin atmosferă. din spațiul cosmic vezi stelele albe, stelele care pulsează se văd pulsând. În cosmos constelațiile se schimbă foarte repede. Te învârți în jurul Pământului într-o oră și jumătate și vezi constelațiile din emisfera nordică, din emisfera sudică. Viața mea s-a schimbat radical după ce am zburat în cosmos. Dintr-un inginer de aviație care mergea la fabrică în fiecare zi, care făcea fișe tehnologice pentru prototipuri la fabrica de avioane Ghimbav, dintr-o dată am devenit cosmonautul României, persoană publică”, a mai declarat Prunariu.

Acum, locația din Groși nu este plină de viață ca și altă dată. Dar aceasta s-ar putea schimba, dacă o propunere lansată de Consiliul Județean Timiș, de această dată prin vocea vicepreședintelui Alexandru Proteasa, se va concretiza. O tabără științifică, un mic observator astronomic, poate și un mic muzeu, ar putea fi realizate la Groși.

”Am acceptat o propunere făcută de CJT, deocamdată pentru a organiza această zonă, partea din spate, grădina, într-o investiție pentru viitor, pentru tineri. într-un centru de pregătire pe timpul verii a tinerilor în domeniul științific. Eventual să organizăm un planetarium sau chiar un mic observator astronomic, ținând seama de condițiile de aici, în care lumina orașului nu ne perturbă pentru a putea face observații de calitate. S-ar putea construi o mică infrastructură cu cazare pentru tineri care peste vară să vină și cu un instructor să li se prezinte domenii științifice legate de cosmos, probleme legate de astronomie, să fie atrași de acest domeniu de activitate. Normal că voi veni și eu, mă voi implica în acest proces. Iar în casa aceasta se poate organiza și un mic muzeu legat de viața, activitatea mea, care, de asemenea, să-i inspire într-un fel pe tineri să-și dorească să urmeze un curs pe care l-am urmat și eu”, a încheiat Prunariu.

Deplasarea lui Prunariu la Groși a fost înlesnită și cu ajutorul Asociației Turism Timiș. Cosmonautul a luat parte, la căminul cultural din comună, la acțiunea deja tradițională, Mic Dejun la Margina, care are loc cu ajutorul asociației, și a degustat din produsele tradiționale ale zonei.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

4 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

6 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

7 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

8 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

9 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

10 ore ago