Social

Mare sărbătoare creştină: Sfinții Împărați Constantin și Elena, apărătorii creștinătății

În fiecare an, pe 21 mai, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții împărați Constantin și Elena. Datorită celor doi, creștinismul a devenit religie permisă în Imperiul Roman, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a fost stabilită zi de odihnă. Aproape două milioane de români își sărbătoresc în această zi onomastica.

Împăratul roman Constantin cel Mare s-a convertit la creștinism în anul 312, după o minune. Înaintea unei bătălii cu împăratul Maxențiu, el a văzut pe cer o cruce luminoasă pe care scria „hoc signo vinces“ – „prin acest semn vei învinge“. A pus să se zugrăvească pe scuturile soldatilor acest semn și a atacat armatele mult superioare ale lui Maxențiu. A câștigat bătălia și a cucerit scaunul de la Roma. Câteva luni mai târziu, a emis Edictul de la Milan (313), prin care acorda deplină libertate creștinismului. Împăratul Constantin a desființat pedepsele necreștine, precum răstignirea, a luat dreptul tatălui de a-și vinde sau omorî copiii, a favorizat eliberarea sclavilor, a stimulat ajutorarea văduvelor, săracilor și bolnavilor, a generalizat ca zi de odihnă duminica si multe altele. O altă mare realizare a fost construirea, din temelii, a unei mari cetăți, care îi va purta numele: Constantinopol („orașul lui Constantin“). Mama sa, Elena, a întărit și a răspândit credința. Tradiția spune că, datorită eforturilor ei, a fost găsit lemnul Sfintei Cruci. După ce a găsit relicva la Ierusalim, împărateasa Elena a luat cu ea o parte din Crucea Domnului, precum și piroanele care ar fi fost folosite la răstignirea lui Iisus, pe care le-a pus în capela palatului. În perioada petrecută la Ierusalim, Elena a inceput construcția unor biserici la mormântul Domnului, în Betleem sau pe muntele Măslinilor. După ce și-a petrecut ultima etapă a vieții la locurile sfinte, Elena a murit în anul 330. Sicriul ei poate fi văzut la Muzeul Vaticanului.

În popor există mai multe superstiții legate de această zi. Mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului. În unele regiuni este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz si mei, deoarece se spune că tot ce se seamănă după această zi se va usca. Podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii. Pentru a alunga duhurile rele, femeile stropesc cu aghiasmă.

Aproape 2 milioane de români își serbează onomastica pe 21 mai. Majoritatea bărbaților se numesc Constantin, Costel, Costică, Costin sau Costi. Cele mai multe femei care își sărbătoresc onomastica se numesc Elena, Ileana, Lenuța, Constanța, Constantina, Leana și Nuți.

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago