Primăria Timişoara

Echipa lui Dominic Fritz a găsit soluția susținerii financiare a lucrărilor de reabilitare a clădirilor istorice. Cei neserioși primesc … biciul

”Noua” Primărie Timișoara, cea din administrația Fritz, a reușit punerea la punct a unui program prin care clădirile vechi ale orașului să fie reabilitate de proprietari cu sprijinul financiar al municipalității. Grant-uri și finanțări pe mai mulți ani, sunt soluția conducerii orașului propuse celor din zonele istorice, dar și majorări drastice de impozit pentru cei care nu acceptă să-și reabiliteze imobilele, a anunțat edilul-șef, Dominic Fritz.

Aproximativ 500 de case sunt vizate de noua propunere de sprijin financiar lansată de primărie pentru cei care dețin imobile vechi. Sunt mai multe componente, una finaciară, una tehnică, dar și ajutor și eliberare rapidă a documentației aferente proiectelor de reabilitare. Propunerea gândită de echipa lui Dominic Fritz va fi timp de o lună în dezbatere publică pe site-ul primăriei, după care va fi supusă votului consiliului local. Noul proiect are și componenta ”de pedeapsă”, pentru ceir care refuză orice variantă de a rezolva problema. Ideea a fost extrem de plastic exprimată chiar de primarul german al Timișoarei.

Programul de sprijin al reabilitării clădirilor are două paliere: morcovul și biciul. Ori cu ajutor de la noi, ori cu pedeapsă pentru cei care nu renovează”, a spus Fritz.

Urmează dezbaterea publică, timp de o lună, ulterior votul în consiliul local, iar dacă lucrurile merg bine și intrarea în vigoare a legislației locale pe tema reabilitării.

Vom propune proiectul Consiliului Local Timișoara. Până atunci, proiectul e publicat pe pagina primăriei, invităm timișorenii să trimită sugestii. La mijlocul lui iunie va intra în vigoare. Primăria Timișoara va acorda finanțare pentru clădirile din zonele Cetate, Iozefin și Traian. Am extins zona. Si aici suntem deschiși la propuneri de extindere  ariei. Va fi o echipă care va ajuta asociațiile de proprietari. Toate imobilele istorice vor beneficia de două variante de finanțare. Prima, prevede un grant de 20 la sută din costuri, bani de la noi, iar 80 la sută dăm sub formă de finanțare rambursabilă, asociațiile au zece ani să dea banii înapoi. Cheltuielile vor putea acoperi fațade, tâmplărie și reparația acoperișului. Noi vom putea executa lucrările din partea Primăriei, vom avea contracte cu firmele de construcție. Va fi o echipă specializată în primărie. În al doilea rând, există un proiect și pentru clădirile istorice incluse în siturile de specialitate. Aici, primăria va da o finanțare de 50 la sută pe zece ani. Nu putem oferi bani, din păcate, și pentru persoanele juridice”, a anunțat, marți, Dominic Fritz.

Surprinzător (sau nu) s-au găsit rezolvări și pentru problemele de rezistență seismică pe care fosta administrație le-a ridicat, spunând că nu poate să acorde bani dacă nu se acordă acel certificat de risc seismic

Această probllemă a blocat finanțarea în trecut. În noul program vor fi eligibile și  clădirile cu risc seismic 2 sau 3, doar dacă un expert spune că nu se poate mi se va putea aplica. Nu vor fi eligibile cele cu clasa unu de risc seismic.vor sprijini solicitanții cu documentația, cu certificatul de urbanism, autorizația de construcție se va elibera în 15 zile. Ulterior, cei care renovează vor fi scutiți de impozit pe clădire timp de cinci ani. Finanțările se vor da în urma unui acord scris, depus beneficiar la primărie”, a spus Paula Romocea, consilier local care a lucrat la proiect.

 

Vine și biciul!

Cei care nu vor sub nicio formă să își renoveze clădirile dărăpănate nu vor mai scăpa de atenția municipalității. Se reia și proiectul de supraimpozitare a proprietăților în paragină.

Reluăm procedura de supraimpozitare. E important ca fiecare proprietar să conștientizeze că e responsabilitatea lor să întrețină. Trebuie stimulați proprietarii să investească in reabilitare. Desigur, banii din supraimpoz vor fi investiți in reabilitare, nu există încă o prevedere legală care să stabilească o destinație, dar noi vom ține o evidență a sumelor și vom ști cât va ajunge la proiect. Oamenii trebuie să știe că aceasta (n.r. procedura de supraimpozitare) nu e o procedură doar pentru centrul Timișoarei, ci se va aplica și în celelalte cartiere, din toată Timișoara. Majorarea impozitului va fi intre trei sute și cinci sute la sută”, a anunțat Fritz.

A fost stabilită și procedura clară în funcție de care se va aplica această supraimpozitare, special pentru a nu se mai pierde în instanță orice proces pe această temă.

Vom verifica pe 30 iulie și o să constatăm starea de distrugere a clădirii. Emitem o somație de remediere dacă e cazul. Data de 15 decembrie va fi data maximă până la care cei somați să găsească o rezolvare. Dacă nu, urmează hotărârea de coniliu local pentru supraimpozitare. Important, HCL rămâne în vigoare până nu se rezolvă problema, nu se va emite anual una nouă, cea existentă se va prelungi automat. Ce înseamnă aceasta? Proprietarii ne anunță când au remediat probleme sau au autorizație de construcții. Când există această autorizație se suspendă supraimpozitarea”, a mai declarat Fritz.

Deocamdată sumele alocate sunt mici, dar vor fi majorate odată ce va exista cerere. Situația dosarelor prin care se solicită sprijin nu e deloc una roză.

Momentan avem alocat doar un milion de lei, aceasta și pentru că nu avem încă dosare depuse. Dacă e nevoie suplimentăm. Sunt 20 de dosare din seria veche, iar 19 sunt incomplete. Va trebui să lucrăm cu echipa de experți de la primărie. Noi vrem să ajungem să facem o fundație, așa cum e la Oradea, am discutat deja cu ei și am primit foarte multe informații despre cum să lucrăm”, a încheiat primarul.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Autoturism de lux în valoare de 200.000 euro căutat de autoritățile din Italia, descoperit la PTF Moravița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…

10 ore ago

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

14 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

15 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

17 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

18 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

18 ore ago