Timp liber

La Muzeul Național al Banatului a fost deschisă expoziția Patrimonium 2020

Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș inaugurează astăzi expoziția „Patrimonium 2020”. Aceasta are loc în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, și prezintă cele mai noi piese muzeale descoperite, achiziționate sau donate de binevoitori pentru completarea colecției instituției.

„PATRIMONIUM 2020” reprezintă o selecţie de bunuri culturale de valoare achiziţionate în 2020 de Muzeul Naţional al Banatului, precum şi piese descoperite de arheologi pe şantierele din 2020. Expoziția ilustrează strategia de achiziții și atragere de donații a unor bunuri culturale pentru îmbogățirea patrimoniului secțiilor de Istorie și Arheologie și al Compartimentului de Arte Vizuale în cursul anului 2020.

Printre piesele expuse se remarcă donația testamentară a artistului plastic Marieta Pamfil (1946-2020) cu lucrări create pentru mama acesteia, Szuits Olga, muza unor artiști timișoreni interbelici; portrete nobiliare bănățene din sec XIX ale familiilor Patyánszky de Viszák, Pálik-Ucsevny de Furluk; textile și accesorii vestimentare din

donațiile Petru Teleagă și prof. Maria Țenchea; ceas de podea, atelier german, încep. sec. XX; tabernacol, stil Maria Theresia din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea; statuetă „Beduin pe cămilă și un servitor” stil Art Déco. De asemenea, sunt expuse și descoperiri de pe săpăturile arheologice realizate în anul 2020, precum vasul dacic de la Crivina, obiecte din ceramică sau metal descoperite la Freidorf, Cornești, Voiteni, Fratelia și restaurate în anul ce a trecut de către Laboratorul Zonal de Restaurare.

Participarea la vernisaj și vizitarea expoziției se vor realiza cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului (Covid 19).

Expoziţia va fi deschisă la Bastionul Maria Theresia, în perioada 13 mai – 30 iunie 2021. Patrimonium 2020 poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 –18:00. Intrarea este gratuită pentru elevi, studenți și pensionari, pentru celelalte categorii, iar biletul de intrare este 5 lei.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

14 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

14 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

14 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

15 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

16 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

18 ore ago