Administratie

Noul arhitect șef al Timișoarei vrea să readucă respectul de sine, dar și transparentizarea și digitalizarea la Direcția de Urbanism

Direcția de Urbanism din Primăria Timișoara trebuie să își recâștige respectul de sine, spune noul arhitect șef al orașului Gabriel Almăjan. El își aduce aminte de anii trecuți, atunci când și-a făcut stagiatura aici, pe vremea lui Radu Radoslav, când Direcția era un atelier urbanistic. Acum, el își dorește să atragă tineri arhitecți în departamentul pe care îl preia.

Digitalizarea și transparentizarea sunt cuvintele care trebuie să stea la baza acțiunilor pe care Direcția de Urbanism trebuie să le întreprindă, spune Almăjan.

”Vin dintr-o postură în care am activat 20 de ani ca arhitect. Am acumulat experiență, atât pozitivă, cât și negativă, și îmi doresc să recâștigăm respectul de sine în interiorul direcției și în calitate de angajați, dar și respectul celorlalți. Aș dori foarte tare să redevenim ceea ce treuie să fie o direcție de urbanism într-un oraș ca Timișoara. Eficiența acțiunilor, transparentizarea, care se poare face printr-un proces de digitalizare, de asemenea, PUG-ul care trebuie cât mai repede finalizat. Noi, toată lumea, avem nevoie de un instrument modern și actual și integrat cu tot sistem urban și periurban al Timișoarei”, spune Almăjan.

Pentru a se evita situațiile în care se lucrează la o investiției urbanistică, iar pe teren la efectuarea lucrărilor se descoperă că în subteran sunt țevi ”secrete”, e nevoie de sistemul GIS implementat.

”De asemenea, avem nevoie de un instrument extrem de important care se numește GIS, un plan care integrează toate caracteristicile parcelelor, în care să se regăsească toate informațiile la zi cu privire la desfășurarea lucrurilor în zonă. Sunt multe alte lucruri care ar trebui făcute”, mai spune arhitectul șef.

El își aduce aminte cum era când a lucrat, ca și student, la Direcția de Urbanism, o etapă pe care o consideră romantică, și pe care vrea să o ”readucă” în cadrul departamentului. Aceasta și prin atragerea de tineri arhitecți.

”Eu doresc foarte tare să atragem în echipă de la urbanism colegi arhitecți cât mai mulți. Sper să și reușesc lucrul asta și să avem suportul politic, care e foarte important. Astăzi nu mai sunt hărți pe pereții de la Direcția de Urbanism din primărie, astăzi arată altfel, nu mai arată a atelier de urbanism, era o atmosferă mai romantic pe vremea aia, era Radu Radoslav arhitect-șef în acel moment. Eu fac parte din generația care am fost formați în primii trei ani de el, fiindu-ne decan de an. După aceea, prin faptul că era la facultate și noi eram tineri absolvenți, ne-a chemat în primărie să vedem ce înseamnă primăria și urbanismul pentru că la ora aia lucrurile erau la început în ceea ce privește planificarea urbană, se creau direcțiile, se făceau strategiile”, a mai spus Gabriel Almăjan.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cosmin Tabără a votat pentru echilibru, onestitate și diplomație

Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…

3 ore ago

La ora 12.00, prezenţă mai mare la vot în Timişoara, decât pe judeţul Timiş

La ora 12.00, la cinci ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

3 ore ago

Alfred Simonis, la ieșirea din cabina de vot: ”Am votat cu un om care și-a demonstrat competența la guvernare”

După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis,  preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al…

4 ore ago

CFR Timișoara, victorie cu scor de tenis la Deva, într-un derby regional

Etapa a 11-a din prima ligă de futsal a debutat sâmbătă, 23 noiembrie, la Deva,…

4 ore ago

Dominic Fritz nu a putut vota, dar a făcut un apel pentru „votul util pentru România”

Primarul Dominic Fritz încă nu poate vota, dar a făcut un apel la timişoreni să…

4 ore ago

Lugojul, eșec dramatic la Blaj, dar nu a venit acasă cu mâna goală

Aproape de șocul campionatului! Voleibalistele de la CSM Lugoj au fost foarte aproape de a…

4 ore ago