Culte

Tradițiile culinare și sociale, personalitățile culturale și religioase ale comunității evreiești din Timișoara, vor fi aduse în prim plan

Tradițiile comunității evreiești din Timișoara vor fi prezentate publicului prin intermediul unui nou proiect realizat pe fonduri europene. O firmă din Baia Mare va organiza în orașul de pe Bega mai multe expoziții, va realiza o serie de broșuri de promovare, filme de scurtă și medie durată, dar va ajuta și la traducerea și tipărirea unei cărți de bucate din gastronomia evreiască.

Aproape 50.000 de lei, plus TVA, va primi societatea Megatronic World Productions S.R.L. pentru implementarea la nivel local a proiectului ”Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage of the Danube Region”, parte a programului european Interreg, de colaborare transnațională. Prin acest contract vor fi realizate servicii de punere în valoare a Patrimoniului Cultural Eveiesc Local din Timişoara.

În urma implementării proiectului, firma prestatoare va organiza un număr de trei evenimente culturale expoziționale prin care sa fie evidențiate diferite aspecte ale Patrimoniului Cultural Evreiesc local (personalități locale, istorie, religie, cultura, arta culinara, etc.), cu durata de cate 5 zile fiecare. De asemenea, va elabora, traduce și tipări broșuri despre Patrimoniul Cultural Evreiesc Local, în limbile română și engleză – 500 de bucăți, care urmează să fie distribuite centrelor de informare turistică, agențiilor de turism, ghizilor de turism.

Un punct extrem de interesant este traducerea în limba română și tipărirea a 500 de exemplare a cărții de bucate din gastronomia evreiască “REDISCOVER Cookbook”, document elaborat in cadrul Proiectului Rediscover;

Tot ca parte a proiectului european, se vor realiza 10 filme de lungime scurtă și medie despre diferite aspecte ale patrimoniului local evreiesc, cu subtitrări în limba engleză istorii orale / interviuri ale membrilor comunității; sărbătoare și alte tradiții; aspecte ale religiei evreiești, inclusiv Cabala; istoria evreilor din Timișoara și Banat.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

PSD Timiș acuză conducerea CJT de “manevre tehnice” pentru a pica proiectul de realocare a banilor pentru drumuri

Proiectul de hotărâre propus de consilierii PSD în Consiliul Județean, de realocare a banilor pentru…

3 ore ago

ADID Timiş face un apel la utilizatorii serviciului de salubrizare

În contextul întreruperii nejustificate a activității de către RETIM ECOLOGIC SERVICE SA-operatorul de colectare a…

3 ore ago

RETIM, sancţionată de Poliţia Locală cu amenzi totalizând 137.000 de lei

Dominic Fritz spune ca nu are la îndemână pârghii cu care să facă societatea Retim…

3 ore ago

UPT, lider naţional în domeniul Engineering and Computer Science, într-un celebru clasament academic internaţional

Veşti bune dinspre Universitatea Politehnica Timişoara, celebrul institut de învăţământ cu peste 100 de ani…

6 ore ago

Accident grav la Belinţ. A intervenit şi echipajul SMURD

Neatenţia a produs un nou accident grav în judeţul Timiş, asta după ce şi azi…

8 ore ago