Culte

Reabilitarea Domului Romano-Catolic din Piața Unirii a ajuns la sfârșit

Complexul proiect de reabilitare a Domului Romano-Catolic a fost oficial finalizat. Proiectul, finanțat prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, a avut o valoare totală de 22.409.890,72 lei. Valoarea finanțării nerambursabile pentru acest proiect a fost de 21.302.013,13 lei, din care 3.195.301,96 lei a reprezentat finanțarea din bugetul național, iar 18.106.711,17 lei a reprezentat finanțarea din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Episcopia Romano-Catolică Timișoara a anunțat finalizarea proiectului “Lucrări Interioare și Exterioare de Renovare, Conservare, Reabilitare a Clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara și a Împrejmuirii, în Vederea Integrării În Circuitul Turistic Naţional și Internaţional”.

Obiectivul general al proiectului a vizat creșterea atractivității în rândul vizitatorilor Catedralei Romano-Catolice Timișoara, cunoscută și sub numele de Domul Romano-Catolic „Sf. Gheorghe”, prin promovarea patrimoniului reabilitat, conservat și restaurat al acesteia și integrarea în circuitul turistic național și internațional. Obiectivul specific al proiectului a constat în realizarea unor lucrări de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara şi a împrejmuirii acesteia, în vederea integrării acesteia în circuitul turistic naţional şi internaţional”, transmit beneficiarii proiectului.

Acesta a presupus operațiuni de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara în suprafaţă totală de 1.490 mp; reabilitare/renovare a obiectivelor conexe: împrejmuire, amenajare curte interioară, alei acces lateral (asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi), asigurarea obiectivului din punct de vedere PSI; restaurarea criptei şi a pietrelor tombale ale marilor personalităţi care îşi au locul de veci în cripta de sub nava Domului în vederea introducerii acestui obiectiv în turul ghidat; integrarea în circuitul turistic naţional şi internaţional a obiectivului restaurat prin realizarea de activităţi specifice: pagina web dedicată, tur ghidat, colaborarea cu actorii locali, naţionali, internaţionali, integrarea vizitei la obiectiv în cadrul vizitelor organizate în Timişoara a grupurilor de turişti sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură naţională lau internaţională, consolidarea activităţilor în domeniul cultural.

Numărul de vizitatori ai Domului Catolic va crește cu minim 6% în primul an operaţional de la 19.800 la 20.988.

Catedrala, cu hramul Sf. Gheorghe, are o vechime de peste 250 de ani, iar după această renovare integrală, exterioară și interioară este redată atât locuitorilor din Timișoara cât și tuturor oaspeților Timișoarei care vin să o viziteze. Proiectul are o puternică latură socio-culturală, de rezultatele acestuia beneficiază întreaga comunitate locală, finalizarea proiectului conduce la atragerea vizitatorilor şi turiştilor străini, care în mod indirect vor contribui la dezvoltarea economică a oraşului. Totodată proiectul promovează valori patrimoniale și arhitecturale deosebite conducând la întărirea identității şi culturii locale.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Profesorul Ion V. Ionescu a murit. Doliu în fotbalul timişean

Prof. Ion V. Ionescu, legendarul antrenor de fotbal, împlinise 88 de ani la 2 mai.…

42 de minute ago

Fără Blaga şi Buşoi! Primarii liberali se revoltă împotriva actualei conduceri interimare a PNL Timiş

Primarii PNL din Timiş au avut o nouă întâlnire, de această dată fiind invitaţi edili…

2 ore ago

Azi se întrerupe furnizarea apei calde pe mai multe străzi din Timişoara

Pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare a oraşului, Colterm va…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 1 iulie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 01.07.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago

Performanţă deosebită pentru Natalia Semeniciuc. Eleva de la LPS Banatul, aur la Europenele de box, juniori

Natalia Semeniciuc, elevă în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv Banatul din Timișoara,…

14 ore ago

De luni se stropesc cu apă străzile din Timișoara

După finalizarea operațiunilor de spălare derulată pe 104 de străzi, Primăria Timișoara demarează programul de…

21 de ore ago