Problema căutătorilor ilegali de comori rămâne de actualitate, iar persoane care se ocupă cu asemenea îndeletniciri au fost descoperite de inspectorii Direcției Județene de Cultură Timiș. În urma controalelor făcute, au mai fost descoperite numeroase probleme legate de construcțiile din zonele de protecție a monumentelor istorice, lucrări fără autorizații în zone cu potențial arheologic, spune șeful instituției, Sorin Predescu.
Cei care efectuează lucrări de construcții în aceste zone speciale ”uită” că trebuie să dețină și acordul Direcției de Cultură.
„În urma a peste 60 de demersuri, au ieșit la iveală tot felul de probleme legate de depozitări, deșeuri și construcții în zona de protecție a monumentelor istorice. Am descoperit situri arheologice afectate de lucrări de cablare a terenului, lucrări de modernizare a drumurilor agricole care nu aveau supraveghere arheologică, construcții particulare în zone cu potențial arheologic, respectiv utilizări ilegale a detectoarelor de metale”, a anunțat Sorin Predescu, șeful Direcției Județene de Cultură Timiș.
Una dintre marile probleme cu care se confruntă instituția se referă la volumul mare de muncă, vorbim despre 92 de atribuții, raportat la numărul mic de persoane angajate: șapte, dintre care patru sunt consilieri.
„,Am găsit lucrări care s-au desfășurat în lipsa autorizației de construire sau cu nerespectarea avizului de specialitate. S-au emis trei avize pentru PUZ-uri, respective două PUG-uri și 51 de avize pentru PUD-uri. Dacă vorbim de zona de consultanță de specialitate pentru protejarea monumentelor istorice, de exemplu, unul dintre PUZ- urile importante este cel de la Abator, unde noi, ca peste tot unde avem monumente istorice, încercăm să-i facem să respecte indicatorii urbanistici, regimul de înălțime, astfel încât acele monumente să fie integrate corect în PUZ-urile propuse”, a mai subliniat Sorin Predescu.
Pe lista activităților desfășurate se află și verificările efectuate la 18 biserici de lemn din zona Făgetului.
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…