Conducerea Primăriei Timișoara mută banii ipotetici pe care guvernul îi dă orașului pentru TM 2023 dintr-un coș în altul. Acum, mai importante sunt cinema Victoria și Dacia, respectiv viitorul centru cultural Mărășești, așa că banii care ar fi urmat să ajungă pentru renovarea sediului Filarmonicii vor lua ruta noilor destinații amintite.
În ultima ședință de plen, Consiliul Local Timișoara a aprobat alocarea de bani de la bugetul local pentru lucrările de la cele două cinematografe.
Dar, pentru ca banii destinaţi iniţial Filarmonicii să se ”mute” la cinema e necesară și o schimbare a Ordonanței care ar realiza alocarea lor. Deocamdată banii sunt ipotetici pentru că niciun leu nu a ajuns la Timișoara în scop de Filarmonică.
Explicații legate de mutatul banilor au fost oferite consilierilor locali de viceprimarul Ruben Lațcău.
„Dorim ca banii care au fost alocați de către Guvernul României prin acea ordonanță de urgență să poată să fie alocați într-o pondere mai mare pentru aceste trei obiective. Cinematografele Dacia și Victoria sunt în lucru și, de asemenea, este și Centrul Mărășești. Practic, dorim să mutăm partea de finanțare înspre acele obiective care vor fi finalizate fie la început de an viitor, fie la sfârșit de an viitor, în așa fel încât să prioritizăm banii pentru obiectivele de infrastructură culturală care chiar pot să fie finalizate și operaționalizate până la început de 2023. Suntem în discuții pe această speță cu Ministerul Culturii și cu reprezentanții din Parlament și va fi promovată practic o modificare a anexei din ordonanța respectivă”, a anunțat în plen Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.
„Norocul” Filarmonicii este că la clădirea care o găzduiește, fostul cinema Capitol, nu au fost demarate lucrările de reparații, pe când la cinema Dacia și Victoria contractele de transformare în centre culturale au fost demarate deja.
Până la urmă, primarul Dominic Fritz a confirmat, la solicitarea fostului viceprimar, Dan Diaconu, că proiectul de la Filarmonică e scos din lista de reabilitare. Temporar.
„OUG 42 oricum trebuie schimbată, nu mai este validă pentru că s-a schimbat anul deținerii titlului, s-a schimbat planul. Deci oricum trebuie să schimbăm și lista de infrastructură și suntem în discuții cu cei de la Ministerul Culturii pentru niște adaptări acolo. Deocamdată, înseamnă că anul acesta nu vom putea absorbi banii prevăzuți pentru Filarmonică. Cele 60 de milioane de lei pe care le vom primi anul acesta trebuie băgate în proiecte în care și avem facturi. La Filarmonică, pentru că proiectantul a întârziat peste un an cu proiectul tehnic care încă nu este gata, nu vom începe lucrările de anul acesta. Ce se va întâmpla anul viitor, cum vom împărți banii va fi în funcție de progresul la obiectivele de infrastructură”, a declarat Fritz.
Organizația de Management al Destinației Timișoara lansează joi, 14 noiembrie, primul magazin de suveniruri oficial…
Proiectul Heritage of Timișoara, lansat de Asociația Prin Banat încă din 2017, are din 2023…
A trecut abia o săptămână de la învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte…
Cunoscutul actor american John Malkovich va urca din nou pe scena Teatrului Național Timișoara, în…
Deputatul liberal Cosmin Şandru a produs un atac necruţător pe un grup de WhatsApp al…
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean…