Consilierii locali timișoreni au fost de acord să dea 900.000 de lei unei divizii a Băncii Mondiale pentru ca specialiștii acesteia să decidă ce direcție ar trebui să ia sistemul de termoficare al orașului pentru a nu deveni istorie. Dar, sugestiile nu vor veni mai devreme de anul viitor. Până atunci, nu se știe dacă sistemul de termoficare al Colterm va mai funcționa la parametri.
În ședința de plen de marți, cu 20 de voturi pentru, CLT a aprobat acordul cu Banca Mondială, prin care specialiștii din cadrul unei divizii a acestei instituții financiare va lucra și va propune municipalității o strategie de urmat de Colterm pentru ca sistemul de termoficare centralizată să nu devină istorie.
Contractul pentru proiectul „Asistență pentru încălzirea durabilă și eficiență energetică pentru orașul Timișoara”, va fi semnat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, o instituție financiară internațională parte a grupului Băncii Mondiale.
Acordul ce va fi semnat va avea o durată de 13 luni, iar valoarea acestuia este de aproape 900.000 lei. Având în vedere durata contractului, acesta va produce soluțiile magice doar în vara anului următor.
„Vorbim despre un contract de consultanță cu Banca Mondială care are practic două componente: o componentă se referă la mixul energetic pe care orașul îl folosește pentru încălzire și modul în care acest lucru se poate face într-un mod sustenabil, iar a doua componentă se referă la strategia de eficiență energetică. Practic, vorbim de o consultanță care să ofere o perspectivă pe termen lung în ceea ce privește producerea de energie termică, și nu numai, orașului, în așa fel încât această strategie să fie ancorată în direcțiile europene, în modul în care Comisia Europeană finanțează, în posibilitățile de finanțare pe PNRR și, într-un final, în lucrurile care sunt de interes pe piața energetică europeană în acest moment, în așa fel încât planul tehnic să poată să aibă și o susținere financiară, atât din surse nerambursabile, cât și din surse private. Iar la pachet vine și strategia de eficiență energetică, pentru că nu se poate rezolva problematica termoficării fără să includem în subiect și eficiența energetică și fără să ne asigurăm că nu ajungem cu soluțiile doar la centrale sau pe rețeaua de transport, ci mergem până pe casa scării și în apartamente”, a anunțat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.
Tot acesta, declarat de primarul Dominic Fritz specialistul în Colterm, a mai spus că a văzut ”pe viu” ce înseamnă noile tehnologii în domeniul producției de energie, după ce a vizitat centrala din Oradea.
„A fost proiectată în anii 60 pe cărbune. Noua instalație care produce energie termică și electricitate încape în parcarea primăriei. Practic, vorbim de alte tehnologii”, a mai declarat Ruben Lațcău.
Contractul cu Banca Mondială ar urma să fie dublat de alte înțelegeri cu BERD și BEI, alte două bănci internaționale, nu doar pe domeniul termoficării.
„Suntem în discuții, nu doar cu Banca Mondială, dar și cu BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și BEI – Banca Europeană de Investiții și pe alte subiecte, nu doar pe cel al termoficării, ci și pe subiectul transportului public avem niște discuții destul de avansate și sperăm în lunile următoare aceste discuții să se concretizeze. BERD e încântat că facem această strategie cu Banca Mondială din simplul motiv că dorește să o finanțeze. În momentul în care strategia de termoficare va fi finalizată, BERD-ul va putea să cofinanțeze sumele neeligibile pe fonduri europene”, a mai subliniat Ruben Lațcău.
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…