Vicepreședintele CJ Timiș, Cristian Moș, a aflat cum funcționează efectiv sistemul de sortare a deșeurilor din județ. El a vizitat mai multe stații de transfer, dar și stația de sortare operată de Colterm la Timișoara. Timp de o săptămână, Moș s-a familiarizat cu sistemul care contribuie la managementul deșeurilor din județ.
Alături de reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș a luat la pas toate stațiile de transfer din județ.
”Am vizitat aproape toate stațiile de transfer din județ și stația de sortare a deșeurilor de la COLTERM. Am acum o imagine completă asupra sistemului integrat de management al deșeurilor din județul nostru”, a afirmat Moş, după ce a descoperit modul integrat în care sistemul funcționează.
Se pare că cel mai impresionat a rămas de munca depusă de cei 18 lucrători de la stația de sortare, operată la Timișoara de societatea de termoficare.
”În stația de sortare din Timișoara se lucrează în două ture, aproximativ 18 persoane sortează zilnic deșeurile noastre. Practic sacul/pubela galbenă care pleacă de la noi de acasă, ajunge pe această bandă, unde mâinile muncite alte lucrătorilor trebuie să aleagă ce este deșeu conform și ce e “refuz”. Cu cât calitatea deșeurilor este mai bună cu atât acest proces este unul mai bine făcut, iar rata de reciclare crește. Din păcate în momentul de față procentul deșeurilor reciclabile care pot fi reciclate și valorificate este infim”, spune Moș
Deocamdată, la nivel european am fi undeva în epoca de piatră a colectării selective.
”Suntem departe de a atinge orice indicatori impuși la nivel național/european. I-am întrebat pe muncitorii de acolo dacă ei acasă își sortează deșeurile produse în gospodărie. Mi-au răspuns că fac mai mult decât atât, ei împart plasticul colorat și cel transparent atunci când își pregătesc sacii pentru colectarea săptămânală. De ce?! Pentru că dacă nu o fac acasă, trebuie s-o facă atunci când ajung în stația de sortare”, mai spune Moș.
În concluzie, el cere ajutorul cetățenilor pentru a se rezolva problema.
„Este nevoie de un efort comun, susținut pentru a schimba lucrurile. Este nevoie de noi obiceiuri, de noi reflexe care vin o dată cu schimbarea mentalității. Am depășit termenul limită, trebuia să fim de mult timp pe un alt drum. Ce pot face din funcția pe care o dețin fac… voi trebuie doar ca de fiecare dată când aruncați ceva la gunoi să alegeți pubela/coșul de gunoi/sacul – potrivit”, a mai anunțat Moș.
Vicele CJT a aflat despre deponeul administrat de instituția pe care o conduce, de la Ghizela, chiar în preajma alegerilor locale în care a concurat și a obținut funcția actuală. Atunci, atât el, dar și actualul prefect, Zoltan Nemeth, candidați la un post de consilieri județeni, atacau societatea de salubrizare și conducerea social-democrată a consiliului județean, amenințând chiar cu procese în instanță.
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…
Anca Todoni a început perfect noul sezon competițional. Timișoreanca de 20 de ani a acces…
Panică în dimineața zilei de Sfântul Ștefan, într-un bloc de pe strada Piatra Craiului. Un…
RETIM Ecologic Service S.A. și ADID Timiș informează locuitorii din Zona 0 Ghizela, județul Timiș,…
Credincioşii ortodocși și greco-catolicii îl sărbătoresc în cea de-a treia zi de Crăciun pe Sfântul…
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…