Mai mulți inspectori de la Garda de Mediu centrală, în frunte cu șeful insituției, Octavian Berceanu, împreună cu colegii de la filiala locală și reprezentanții Poliției și Jandarmeriei, controlează de trei zile balastierele din Timiș. Scopul vizitei inopinate: descoperirea locațiilor unde se îngroapă deșeuri periculoase, mare parte provenite din import.
Ai o balastieră, în urma exploatării acesteia rămâne loc liber, numai bun de ocupat cu deșeuri periculoase, deșeuri pe care nimeni altcineva nu le vrea, iar neutralizarea lor este extrem de scumpă. Aceasta e ultima rețetă de succes apărută pe piața ilegală a neutralizării acestor deșeuri periculoase, am alfat de la Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu, prezent în aceste zile la Timișoara.
”Suntem în a treia zi de control, am suspendat activitatea la patru societăți balastiere și de dezmembrări auto. Sunt efectuate 28 de controale, cu șapte echipe mixte în teren, partea bună este că vom reveni cu aceste acțiuni, vom face acțiuni fulger în Timiș. Mulțumim cetățenilor care au trimis sesizări. Multe acțiuni se datorează acestor sesizări”, ne-a declarat Octavian Berceanu.
Noul mod de lucru, ”fulger”, cu echipe mixte cu forțele de ordine nu sunt o noutate. Sunt practicate de ani de zile în străinătate, iar în România vin ca o mănușă, având în vedere faptul că personalul Gărzii de Mediu este unul scăzut numeric.
”Încercăm să preluăm din acțiunile vestice. Modelul dă roade. Nu e primul județ în care facem controale, este al treilea în care intervenim în forță. Efectivele noastre sunt mici, folosim sesizările cetățenilor. Dintr-o mulțime de 100 de agenți comerciali reușești să controlezi zece la sută, restul văde ce se întâmplă și își modelează activitatea, încep să revină la normal. Nu am verificat unități administrativ teritoriale, ci balastiere și unități de dezmembrări auto. Aici, în Timiș, primăriile funcționează mult mai bine, respectă legislația mult mai bine decât cele din alte zone ale țării”, a mai spus Berceanu.
Marile probleme căutate se referă la o (relativă) noutate, în balastiere, în locul materialelor extrase se depozitează deșeuri extrem de periculoase, după care acestea ”dispar” sub un strat de deșeuri de construcții selectate deja, lucru permis de lege, și problema nu mai există.
”Am făcut controale la balastiere, sunt unități care nu au aut de mediu, este inadmisibil, nici Garda de Mediu nu are un trecut superb legat de acțiunile din teren. Trebuiau verificate și de alte organe ale statului. Acestea sunt umplute necorespunzător. Avem un comerț liber la granița României aici, ceea ce crește riscul”, mai spune Berceanu.
Deși reticent în a ne spune dacă asemenea balastiere care ascund deșeuri periculoase există în Timiș, șeful Gărzii de Mediu a admis până la urmă că da. Era vorba de secret de serviciu… spune acesta.
”Vopseluri uleiuri, alte substanțe, lacuri, baterii, cam aceasta se aruncă. Este o oportunitate a acestei activități ilegale. Am descoperit Patru balastiere cu nereguli, mai precis lipsa autorizației de mediu, li s-a suspendat activitatea. La fel și la societățile de dezemebrări auto. Sunt anumite piese care nu se distrug în mod natural, după ce iei de pe mașină ce e de comercializat, interiorul de exemplu trebuie să dispară”, am mai aflat de la Berceanu.
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…