Social

Green Deal, de Ziua Internațională a Mediului, la Aquapic. FOTO

În 5 iunie, de Ziua Internațională a Mediului, Centrul educațional pentru copii Aquapic de la fosta Uzină de Apă Industrială din Timișoara a fost gazda unui eveniment pe tematica Green Deal, pentru publicul tânăr.

Evenimentul, organizat de Fundația Comunitară Timișoara, Asociația Urban Survey și Fundația Aquatim, a dat startul campaniei „Community Talks” de activități dedicate promovării științei, cercetării și rolului pe care inovația tehnică îl joacă în dezvoltarea comunităților, campanie ce se va încheia în 25 septembrie 2021, de Noaptea Europeană a Cercetătorilor.

Invitați speciali ai evenimentului din 5 iunie au fost cei circa 40 de elevi participanți la ediția locală a concursului internațional de creație artistică pentru copii și tineri „Apa pe care ne-o dorim”, desfășurat în perioada martie-iunie, sub patronaj UNESCO. Participanții, cu vârste între 6 și 16 ani au pledat, prin expresie artistică, pentru o apă curată și un viitor sustenabil.

Tinerii artiști au avut acum ocazia să abordeze tema apei și a viitorului „verde” prin jocuri interactive și activități experimentale, bazate pe metode de laborator pentru testarea calității apei. Toate activitățile au avut loc în aer liber.

Însoțitorii elevilor, profesori coordonatori și părinți, s-au „întâlnit” cu știința și inovația tehnică în cadrul unui tur ghidat al vechii uzine de apă industrială, unde au aflat detalii despre procesul tehnologic, dar și despre contextul istoric în care a fost înființată uzina, o perioadă înfloritoare, de progres tehnic, hotărâtoare pentru transformarea Timișoarei într-un oraș modern.

Povestea apei industriale de la începutul secolului XX este una importantă în „moștenirea” locală a apei, fiind un exemplu de inițiativă de conservare a resurselor naturale și preocupare pentru sustenabilitate și o economie verde, circulară.

Evenimentele găzduite de Uzina de Apă Industrială din Timișoara sunt integrate într-un proiect național la care participă opt institute de cercetare de pe platforma de la Măgurele, universități din București, Cluj, Suceava și Galați și Federația Fundațiilor Comunitare din România, prin consorțiul ReCoN-nect – The Green Deal: Research communication to CommuNities. Proiectul este finanțat prin programul H2020-MSCA-NIGHT-2020bis, G.A. nr. 101036166 și face parte din campania Noaptea Cercetătorilor 2021.

Următorul eveniment este planificat pentru 10 iulie și are ca subiect reziliența orașelor la apă și adaptarea la schimbările climatice. Acesta va fi anunțat pe paginile web și social media ale organizatorilor, iar accesul publicului se va face pe bază de înscriere.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 19 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

7 minute ago

La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”

Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…

10 ore ago

Colterm întrerupe furnizarea căldurii şi apei calde în mai multe zone din oraş

Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…

11 ore ago

Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital

Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…

11 ore ago

Catălin Drulă, atac dur la liderii PSD în scandalul Nordis: “Așa arată banditismul de stat”

Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…

11 ore ago

PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă

Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…

12 ore ago