Tânăra de 19 ani Alexandra Acs a cucerit trofeul în urma unei aprige competiții artistice, desfășurată joi, 17 iunie 2021, în Sala Mare a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara.
Laureații celei de-a treia ediții a Festivalului- Concurs ”Gelu Stan” sunt: Marele Premiu – Alexandra Acs, 19 ani, Banat; Premiul I – Dorinel Gavriluț Pîrvoni, 21 de ani, Banat; Premiul II – Andrada Betej, 20 de ani, Gorj; Premiul III – Alexandra Ilinca Din, 15 ani, Argeș; Premiul oferit de familia Maestrului Gelu Stan a fost cucerit de Teodora Maria Păcurar, 17 ani, zona Codrului; Premiul “Radio Timişoara” – Ionuț Naghi, 17 ani, Bihor.
Premii speciale: Mihaela Iulia Abrudan, 16 ani, Cluj; Alexandra Florinela Andrei, 17 ani, Romanați; Paula Pintiuța, 15 ani, Bihor. Ei au fost desemnați de un reputat juriu ce i-a avut în componență pe Elise Stan, președintele juriului, Liliana Laichici, Andreea Voica, Veronica Demenescu și Daniela Băcilă.
Alexandra Acs, tânăra interpretă îndrăgostită de folclor, a reprezentat Banatul de Munte. Ea și-a început de timpuriu studiile muzicale la Liceul de Muzică „Ion Vidu”din Timișoara, iar acum este studentă în anul I la Facultatea de Muzică din Timişoara. În competiția care i-a adus Marele Premiu, ea a interpretat doina ”Vine vara, trece iute” din repertoriul Valeriei Berzescu și cântecul de joc ”Badea-l meu e bănăţan”, din repertoriul Filofteei Moldovan.
Tuturor concurenților li s-a cerut, prin regulament, să poarte costume populare autentice din zona pe care o reprezintă, așa încât competiția a scos la iveală nu doar talente muzicale remarcabile, ci și prețioase mărturii vestimentare ale unei culturi tradiționale extraordinare. Concursul de interpretare s-a desfășurat în cadrul unei Gale folclorice care i-a adus în fața publicului foarte entuziast pe invitații festivalului, cu recitaluri: Andreea Voica, Bogdan Toma și Larisa Bozbici , împreună cu instrumentiștii Ioniță Ienea, Bujor Polhac și Lăzărică Cega. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, condusă de dirijorul Sebastian Roșca.
”Cred că nivelul acerb, impresionant, al competiției artistice este cel mai bun semn că folclorul rămâne pe mâini bune. Talentul, pasiunea, respectul pentru patrimoniul material și imaterial, atenția la detaliile autenticității, pe care le-am văzut la tinerii soliști fac din acest festival al nostru unul dintre cele mai izbutite proiecte artistice”, a declarat Liliana Laichici, managerul CCAJT.
Festivalul- Concurs ”Gelu Stan” este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și finanțat de Consiliul Județean Timiș. Evenimentul s-a desfășurat cu respectarea strictă a tuturor normelor sanitare în vigoare.
„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…
De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…