Administratie

Se anunță vremuri excelente pentru spațiul verde timișorean. Vom avea grădinar șef, tomograf de pomi, cadastru verde și drujbari școliți

Cu postul de grădinar șef pe ”țeavă”, primarul Dominic Fritz reia ideea achiziției unui aparat special pentru scanarea copacilor, una care a presupus chiar și o licitație lansată în era Robu. De asemenea, se pregătește și licitația pentru cadastrul verde al Timișoarei, unul care va aduce câștigătorului un contract de aproximativ un milion de euro.

Domeniul ”verde” al Timișoarei va intra într-o perioadă fericită. Administrația condusă de Dominic Fritz a anunțat vineri introducerea în organigrama primăriei a postului de grădinar șef, persoana se va ocupa de ceea ce ani de zile a fost mutilat în oraș, anume spațiul verde. Dar, propunerea care va trebui votată marți în plenul extraordinar al Consiliului Local Timișoara, vine la pachet cu alte măsuri în acest domeniu.

Prima e una veche, care ”reînvie” și poate de această dată va avea succes, anume cumpărarea unui tomograf special pentru arbori. Ideea acestuia bântuie prin Primăria Timișoara de doi ani de zile. În preajma alegerilor, fostul primar, Nicolae Robu, devenea eco și prelua ideea unui asemenea aparat de la cei de la USR.

Mai trece un an de zile și administrația Robu lansează chiar și o licitație publică pentru această sculă performantă . 155.000 de lei erau puși la bătaie pentru acest obiectiv!

Nu știm ce s-a mai întâmplat de atunci cu licitația, dar, la un alt an și câteva luni distanță, tomograful acela revine în prim plan!

„Am demarat achiziția pentru un tomograf, cu care putem să vedem starea de sănătate a unui copac din exterior. Adică nu trebuie să-l tăiem ca să știm dacă e uscat sau nu și asta ne va ajuta să luăm decizii mai bune despre ce trebuie tăiat sau nu. Din câte știu eu, achiziția este deja demarată și este o chestiune de săptămâni până vom cumpăra tomograful. Nu este o investiție mare, câteva zeci de mii de euro costă”, a anunțat Dominic Fritz.

Să sperăm că de data aceasta va fi cu succes și pomii chiar vor fi scanați de scorburi înainte de a deveni istorie sub drujba unor muncitori neexperimentați.

O altă veste bună pentru spațiul verde timișorean este lansarea licitației pentru realizarea cadastrului verde al orașului. În vara trecută, tot primarul de atunci atingea ridicolul când a trimis tinerii liberali pe străzi să numere copacii plantați. Mai clar, tinerii liberali au fost trimişi pe străzi, cu ruleta, să facă voluntariat şi să măsoare cât de groşi sunt copacii de pe acele străzi, să le facă poze şi să noteze coordonatele GPS al fiecărui pom. Evident, demersul nu avea absolut nicio legătură cu profesionismul în domeniu. Fritz vrea să schimbe situația și pentru aceasta a pregătit un milion de euro pentru lansarea licitației pentru cadastrul verde. Mai se așteaptă doar aprobarea de la Ministerul Mediului.

La pachet va veni și instruirea me;terilor cu drujbe care taie în veselie tot ce prind. Ei vor lua locul funcționarilor publici la capitolul cursuri de pregătire, nu vor merge în stațiuni balneare sau la mare pentru pregătire, dar vor participa la ateliere de lucru.

„În continuare avem o problemă și de calitate a lucrărilor și de pregătire profesională a celor care fac aceste corecții. În anul acesta am prevăzut și niște ateliere și niște cursuri pentru angajații din Horticultura sau din alte firme cu care avem contracte și care efectuează aceste lucrări”, a mai Dominic Fritz.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Voluntarii Primăriei Timișoara au numărat peste 600 de câini în aproape 2500 de gospodării

Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…

15 ore ago

Piața Libertății primește copaci maturi, de până la cinci metri, în alveolele realizate în pavaj/FOTO

Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…

15 ore ago

Tragedie la Recaș! Biciclist acroșat mortal de un microbuz

Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…

16 ore ago

Douăzeci de milioane de euro, bani pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Pe listă ar putea fi clădirea Operei din Timișoara

Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…

16 ore ago

Societatea de Drumuri Municipale a Primăriei Timișoara vrea o stație de betoane nouă

SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…

17 ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela – o campanile trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…

17 ore ago