Aproape patru kilometri de conducte de distribuție a energiei termice din Timișoara vor fi înlocuiţi, Consiliul Local Timișoara aprobând, marți, documentația în acest sens. Operațiunea vine ”după zece ani de pierderi și devalizare”, spune viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, care vorbește și despre o ”decăpușare” a societății Colterm.
Operațiunea amintită ar urma să dureze patru ani, până când Timișoara ar urma să devină un exemplu pentru întreaga țară.
”După zece ani de pierderi și devalizare, hoții de ieri se prefac azi în negustori cinstiți. Asta nu mai ține. Termoficarea din Timișoara va trece printr-un proces masiv de “decăpușare” și eficientizare și sper ca în 4 ani să fim un exemplu pentru întreaga țară”, a fost modul în care Lațcău a anunțat aprobarea în CLT a proiectului de reabilitare pentru conducte.
Până la ”decăpușare”, Colterm va avea de trecut hopuri mai mari, cum ar fi amenda de 21 de milioane de euro pentru că nu au fost cumpărate certificate verzi, dar şi achiziția în sine a acestor certificate. Joi, la Timișoara are loc o nouă Adunare Generală a Acționarilor Colterm și vom vedea ce se va discuta acolo.
Dar, operațiunea de ”reparare” a societății este un mare puzzle, mai spune Lațcău. Sunt necesare eforturi mari pentru că de zece ani pierderile din rețea sunt tot mai mari și ”precedenții” nu ar fi făcut ce trebuia.
”Chiar acum s-a votat (n.r. marți) varianta actualizată a Studiului de Fezabilitate (SF) pentru reabilitarea a 3700 metri de rețea primară în oraș, de către Consiliul Local. Este doar una din piesele puzzle-ului de termoficare din Timișoara. Rezolvările pentru problemele sistemului de termoficare nu sunt simple și durează iar acest proces l-am început din acest an. Deja dăm drumul la cel de-al doilea proiect de reabilitare în 7 luni. În ianuarie am emis Autorizația de Construcție și am început reabilitarea a 30 de km de rețea primară și secundară, în felul acesta vrem să reducem pierderile de 50 de milioane de lei pe care rețeaua de transport și distribuție o produce în fiecare an. Vom veni cu mai multe vești pe tema aceasta în curând. Acum pregătim al doilea proiect de reabilitare iar al treilea proiect este în lucru în primărie și se pregătește pentru finanțare europeană. Această retehnologizare vine deoarece încă din 2012, adică de aproape 10 ani, pierdem tot mai multă căldură pe conducte. Nu vrem să ne trezim în situația în care se află Bucureștiul în momentul de față și nu vrem să ajungem să tot punem petici peste rețeaua de termoficare. Vom scoate conductele vechi și vom pune în locul lor conducte noi și preizolate. Vom reduce din costurile pentru transport, vom reduce din costurile de mentenanță și vom asigura presiunea apei pe rețeaua primară. Este doar încă un pas spre a îmbunătăți calitatea vieții din Timișoara și săptămâna aceasta vor mai fi anunțate câteva proiecte majore legate de termoficare”, a mai anunțat viceprimarul Lațcău.
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…