Social

Zona de vest a României e locul prin care peste 90 de procente din totalul migranților vor să pătrundă în țară

Peste 90 de procente din totalul migranților ilegali forțează frontiera de stat a României în intenția lor de a ajunge în vestul Europei, a spus la Timișoara ministrul de Interne, Lucian Bode. Dar, cea mai mare parte a acestora sunt returnați înapoi peste graniță, în Serbia, în baza unui acord existent. Deci, concluzia ministrului este că problema migrației nu ar fi chiar… o problemă.

Angajații Ministerului de Interne tratează foarte serios această problemă a migrației, spune Lucian Bode, iar Timișul e în prim-planul acestui efort. Peste o sută de oameni cu zeci de mijloace de deplasare sunt implicați în protejarea cetățenilor și descoperirea migranților ilegali.

”La nivelul structurii MAI, subiectul migrației e prioritar, fiind tratat cu responsabilitate. Regiunea Timișoarei e în prim plan, e vizată acea zonă specială la Gara de Nord. Noi avem un plan special pentru județul Timiș. Continuăm supravegherea aeriană, dar și cu alte operațiuni. Media zilnică de personal alocat pentru problemele legate de migrație este 160 de lucrători, cu 70 de mijloace auto”, a spus Bode, la Timișoara.

Ceea ce probabil nu se prea știe este că cea mai mare parte a migranților se întorc peste graniță, de unde au intrat în țara nastră. Statistica arată că de la 1 ianuarie până pe 13 iunie 2021 au fost 34.777 depistări de migranți ilegali, dintre care 8.226 reținuți, iar pentru 26.500 s-a luat măsura returnării în Serbia, în baza număsuri prevenire a intrării ilegale.

”Din total reținuți, 92% dintre migranți sunt interceptați la frontierele din vestul țării. 70% din ultima promoție de polițiști de frontieră de la Oradea au ajuns aici. Avem mijloace de deplasare și echipamente, camere cu termoviziune, drone, etc. Suntem echipați corespunzător, dar dacă e nevoie creștem gradul de dotare”, a mai spus ministrul de Interne.

Gradul de ocupare la centrul de azil din Timișoara e de 42%, sunt 123 de persoane cazate.

O altă mare problemă legată de acest subiect este faptul că Poliția de Frontieră a ajuns un fel de… taxi. Instituția preia migranții, îi transportă la centrele de azil unde sunt arondați, iar după două zile aceștia ”evadează” din nou și revin la Timișoara.

”Da, așa este, poliția de frontieră a ajuns un fel de taxi, iar aceasta este un efort foarte mare, care presupune alocarea de resurse logistice importante. Problema este cum reușim să-i reținem în centre, este un efort logistic, se alocă foarte mult timp pentru a-i deplasa de la Timișoara… la Galați, de exemplu, și peste două zile ei sunt înapoi. Am discutat și în Parlamentul României, dacă e nevoie de modificare legislației, să dăm pârghii polițiștilor să îi rețină în centre. Din păcate, acestea sunt regulile europene e regim deschis. La fel este și îm Germania sau în alte state”, a mai subliniat ministrul.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

12 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

13 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

15 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

17 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

17 ore ago