S-a sfârşit aşadar prima sesiune parlamentară a legislativului ales în decembrie 2020, iar aleşii noştri pot intra într-o binemeritată vacanţă, având conştiinţa lucrului foarte bine făcut. Totodată, Guvernul Cîţu bifează mai bine de o jumătate de an de la momentul în care a preluat frâiele puterii de la Guvernul Orban. Sigur, nu e o perioadă foarte lungă şi relevantă pentru a face un bilanţ al actualei guvernări. Şi când spun guvernare mă refer atât la executiv, cât şi parlament. Totuşi, câteva lucruri trebuie semnalate şi nu cu o mare plăcere.
Nu o să mă refer la latura economică în cele ce urmează. Am înţeles de la premierul Florin Cîţu că lucrurile sunt sublime. Veniturile oamenilor cresc, preţurile scad, iar românii nu-şi mai încap în piele de atâta fericire. Cel puţin aşa spune Cîţu. În urmă cu vreo 13 ani, un alt premier liberal se bătea cu cărămida în piept că „economia duduie”. Şi atâta a duduit, că în anul următor a bubuit, intrând aproape în moarte clinică. Nu că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi acum – Doamne fereşte! – dar festivismul afişat la tot pasul de Cîţu devine pe zi ce trece tot mai caraghios. Înţeleg că este în campanie electorală înternă, dar nu înţeleg de ce acest lucru trebuie să te transforme în bufonul clasei.
Şi totuşi, îmi permit să-l contrazic pe dl. Cîţu, nu chiar toţi românii sunt fericiţi. Şi mă refer la acei români care au avut alt gen de aşteptări de la actuala coaliţie. Români care au umplut, în urmă cu ceva ani, pieţele şi străzile marilor oraşe. Români care, dincolo de aspecte economice (nu doar la foale le stă gândul), sperau şi la unele reforme morale şi care să îndrepte inechităţile din guvernările PSD. Şi aici sunt multe promisiuni pentru care PNL şi mai ales USR PLUS au primit votul românilor.
La întâmplare o să încep cu pensiile speciale. Cele pe care, în urmă cu doi ani, Rareş Bogdan, un alt figurant ajuns în politică, le promitea desfiinţate într-o lună de guvernare liberală. Ce a făcut actuala putere cu ele? Mai nimic. Da, ştiu, există scuze că Renate Weber, că CCR , că PSD, că dracu’ lacu’. Dar atunci când au promis repararea acestei anomalii astronomice nu ştiau de CCR, Weber, PSD, dracu’ lacu’? Dar e OK, în România avem „speciali” cu pensie de 79.000 de lei pe lună şi nespeciali, care au muncit şi 40 de ani, dar primesc o pensie de 1.200 de lei. Primii chiar sunt oameni fericiţi, vorba lui Cîţu.
Că tot am pomenit, s-a tot promis revocarea aşa-zisului Avocat al Poporului, Renate Weber, în fapt avocat al infractorilor. Da, recent a fost, în fine, revocată din funcţie, dar se pare că nu prea constituţional. Iar de această dată CCR a spus-o în unanimitate. Sigur, şi în 2012 s-a schimbat peste noapte Avocatul Poporului, etapă a unui blitzkrieg al USL împotriva lui Traian Băsescu. Atunci CCR a decis că totul e în ordine, încă o dovadă că doar la Constituţie nu le stă gândul marilor „inamovibili” atunci când iau o deczie. Şi, în general, o iau după placul şi asemănarea PSD. Apropo de Renate Weber, după victoria de la CCR, s-a dus la Gâdea şi i-a spus că vom fi excluşi din UE dacă se mai leagă cineva de ea. Multe antivomitive trebuie să iei când auzi de aşa ceva, ştiut fiind faptul că Renate Weber s-a numărat printre cei mai eurosceptici eurodeputaţi şi mari fani ai Rusiei. Şi iarăşi, dacă tot am pomenit, s-a tot promis o reformă structurală şi la Curtea Constituţională, instituţie ajunsă un fel de refugiu extrem de bine remunerat al politrucilor care şi-au făcut datoria faţă de partid. Sigur, aici nu puteai face totul în şase luni, dar se putea începe.
Celebra Secţie Specială PSD de investigare a procurorilor incomozi. E bine mersi, ba a ajuns să investigheze şi alegerile de la Sectorul 1. O altă structură de apărare a infractorilor, care trebuia stârpită chiar din start. Ce face ministrul USR Stelian Ion în această speţă, şi multe altele, e greu de înţeles. De altfel, Stelian Ion nu mai aduce aproape deloc cu parlamentarul de opoziţie cu acelaşi nume, ci mai degrabă cu Stelian Ion, avocatul lui Radu Mazăre. Şi dacă Secţia Specială nu ajunge pentru a-i intimida pe magistraţii oneşti, mai avem şi Inspecţia Judiciară. Condusă tot de Lucian Netejoru şi care doar în ultimele zile a făcut porcării mai mari decât în vremea lui Dragnea. Abia în urmă cu două zile Stelian Ion a anunţat că a început procedura de revocare a lui Netejoru. Probabil o s-o finalizeze în vreo doi ani. Am înţeles că e greu cu CSM-ul controlat încă de Savonea, Voicu şi reţelele de traficat sentinţe. Dar nici chiar să nu faci nimic nu se poate.
Să mai spun că DNA abia se mai mişcă? Subfinanţată şi cu personal puţin, fosta mare sperietoare a corupţilor a devenit un mieluşel care, din când în când, mai prinde câte ceva. Repararea legilor din justiţie masacrate în timpul lui Liviu Dragnea? Să fim serioşi! Şi totuşi ce a făcut actuala coaliţie într-o jumătate de an în această zonă, să-i spunem morală? Fix un mare nimic! Dar mai e timp…
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…