Tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 25 de ani care se vaccinează ar trebui motivaţi în acest sens, afirmă deputatul PNL de Timiş Marlen Pirtea. El propune ca aceştia să primească câte un tichet în valoare de 150 de euro cu care să-şi achiziţioneze produse sau servicii culturale și educaționale.
Participarea tinerilor din România la vaccinarea pentru Covid-19 este încă redusă, procentul tinerilor vaccinați fiind situat încă sub cel al grupelor de vârstă mai mari, arată deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea.
“Principala explicație pentru această implicare redusă, oferită de tineri, se referă la expunerea mai mică a tinerilor față de riscul de a produce forme grave ale îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Și totuși, tinerii aflați între 12 și 25 de ani urmează să revină de la începutul viitorului an școlar, din septembrie, în colectivități cu mare densitate, în clasele școlilor și spațiile universităților, când riscurile de a deveni purtători ai virusului Covid-19 vor crește semnificativ”, arată Marilen Pirtea.
El aminteşte că, în acelaşi timp, în dezbaterea publică apare un semnal de alarmă cu privire la riscul de a intra într-un val al patrulea de pandemie, din toamnă, când este posibil să ne confruntăm cu o recrudescență a infectărilor cu o tulpină nouă și periculoasă, cum este tulpina indiană Delta.
„În acest context, în care aproape toți dascălii și toate cadrele universitare își propun să reia orele cu prezență fizică și speră să fie reluate toate activitățile educaționale față în față, avem o responsabilitate majoră în a motiva tinerii să se vaccineze, alături de profesori și educatori, pentru a reduce la minim riscurile de propagare a virusului periculos și reintrare într-un val de creștere pandemică. Pentru a atrage atenția tuturor tinerilor care încă nu s-au decis să se vaccineze, o foarte bună metodă de motivare este cea în care se acordă tichete valorice, convertibile în servicii și produse educaționale sau culturale, acordate celor care dovedesc că s-au vaccinat până la 1 septembrie 2021”, a continuat Pirtea.
El aminteşte că, în Grecia, acest tichet valoric se numește FREEDOM PASS, are valoarea de 150 de Euro și se aplică tinerilor cu vârste între 18 și 25 de ani, existând un total de aproape un milion de tineri potențiali beneficiari.
“O eventuală introducere a acestui tip de măsură de către Guvernul României, poate chiar într-o co-participare dinamică alături de autorități locale, consilii locale și județene ce pot co-finanța o astfel de măsură, ar adresa segmentul de vârste situat între 12 și 25 de ani, un total de aproape 2,5 milioane de tineri români, cu un extraordinar impact în rândul populației orașelor mari (și mai ales a centrelor universitare), dar și în rândul comunităților și localităților mici. În zona rurală, unde oricum procentul celor vaccinați este foarte redus și riscurile de propagare a virusului rămân majore, elevii ar aprecia cu atât mai mult primirea unui tichet valoric (eventual, cu o valoare situată în jurul a 150 de Euro) cu ajutorul căruia ar achiziționa produse sau servicii culturale și educaționale, cărți tipărite sau digitale, abonamente la reviste științifice, abonamente sau bilete de intrare la expoziții, spectacole, muzee și spații cu circuite culturale, ori alte variante echivalente”, a mai spus Pirtea.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…