Începând cu anul 1999, pe data de 3 august se sărbătoreşte Ziua Timişoarei. Ea semnifică intrarea, pe 3 august 1919, a unui batalion al Armatei Române în oraş. Administraţia română se instalase deja pe 28 iulie, defilarea trupelor având mai degrabă o valoare e simbol.
În anul 1999, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 a fost stabilită data de 3 august ca fiind Ziua Timișoarei. Cu 80 de ani înainte de acea decizie, pe 3 august 1919, un batalion al Armatei Române condus de colonelul Virgil Economu intra în Timişoara și consfințea astfel întregirea României cu o mare parte a Banatului.
La fel ca în cazul zilei de 1 decembrie, nu puţini sunt timişorenii care, mai în glumă, mai în serios, uneori chiar din teribilism, consideră ziua de 3 august ca una de doliu, marcând “anexarea Banatului” de către România. Să fi fost însă o anexare sau dorinţa bănăţenilor de-a se uni cu România?
Cronicile acelor vremuri arată că, pe 3 august 1919, la porțile orașului, ajunseseră să întâmpine oastea română aproape 100.000 de români veniți din toate părțile Banatului. 900 de tineri călare întâmpină oastea română pe acordul „Răsunetului” lui Andrei Mureșanu, actual imn al României. În oraș, Economu este așteptat de proaspătul prefect Aurel Cosma, numnit în funcţie pe 28 iulie, zi în care a fost instaurată administraţia română într-o parte a Banatului, incluzând Timişoara.
Cu o zi înainte, pe 27 iulie trupele sârbe care ocupaseră timp de opt luni întregul Banat părăseau Timișoara. Avocat și om politic, Cosma fost un mare apărător al drepturilor românilor din Banat, fiind participant la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
„Veacuri de-a rândul am avut bucurii puţine, supărări multe, după cum arată istoria. Acum, fraţii noştri, aţi venit în leagănul românilor, vărsând sânge pentru noi, care am gemut sub stăpânire străină.”, este salutul de bună-venire al lui Cosma.
Instaurarea administraţiei române într-o parte a Banatui a venit după o perioada extrem de tulbure ce a urmat Marelui Răzoi şi dizolvării Imperiului Austro-Ungar. Cu opt luni înainte, la mijlocul lunii noiembrie 1918, trupele sârbeşti ocupau Timişoara, anexând întregul Banat la Regatul Serbiei, Croaților și Slovenilor (numit mai târziu Iugoslavia). Şi nu a fost o perioadă foarte fastă pentru românii din Banat.
Au urmat negocieri foarte aprinse între români şi sârbi, pentru ca într-un final o comisie teritorială să marcheze o linie de demarcaţie care porneşte de la gurile Mureşului şi în linie diagonală ajunge la Dunăre lângă Baziaş. În cadrul Conferinţei de Pace de la Paris, în 22 iunie 1919, se decide divizarea Banatului, conform demarcaţiei de mai sus.
În aceeaşi perioadă tulbure, pe 31 octombrie 1918, în cadrul unei adunări, Otto Roth, membru în conducerea Partidului Social Democrat din Ungaria și ofiţerul Albert Bartha, șeful Statului Major al Comandamentului Militar Timișoara, au proclamat Republic Bănăţeană. A fost o mişcare susţinută însă de Budapesta şi a căzut repede fără a avea sprijin popular, în a afara unei părţi a populaţiei maghiare. Otto Roth a insistat cu acest proiect trimiţând o petiţia şi la Conferinaţ de Pace de la Paris, care a respins-o. Astfel, de Republica Banat nu s-a mai auzit zeci de ani. În ultimii ani, pe fondul deselor nemulţumiri vizavi de guvernele de la Bucureşti, în unele cercuri, se vorbeşte iar de Republica Banat. Cercuri unde şi ziua de 3 august este considerată una de doliu.
Ca în fiecare an şi astăzi au loc unele evenimente prilejuite de Ziua Timişoarei, după următoirul program:
09.00 Piața Petru Maior
Depunere de coroane la monumentul comemorativ al Col. Virgil Economu
09.30 Casa de Culturã a Municipiului Timișoara
Tea Talks cu Simina Ivan, Cãlin Piescu, Flavius Neamciuc și Zoli Toth
10.30 Piața Unirii – Ceremonial militar-religios
12.00 Filarmonica Banatul
Ședința Festivã a Consiliului Local Timișoara
17.45 Piața Traian
Biciclete cu poveste – performance pe douã roți cu povestea Timișoarei
18.00 Traianul la pas – tur ghidat al cartierului Traian
(plecare din Piața Traian)
18.00 Strada Mãrãșești
Timișoara în sãrbãtoare – expoziție de picturã a asociației Romul Ladea
18.00 Piața Unirii – Recital Voces Timisienses
18.30 Piața Unirii – Concert Filarmonica Banatul
20.00 Piața Libertãții
Opera Naționalã Românã Timișoara. Voievodul Țiganilor
22.00 Piața Unirii
Zoli Toth – Better together (spectacol electro-vocal-simfonic).
De asemenea, de la ora 12.00, Consiliul Local al Municipiului Timișoara se va întruni în şedinţă extraordinară în Sala de Concerte a Filarmonicii ”Banatul”. Cu acest prilej va fi înmânat titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei doamnei Smaranda Vultur și domnului Nicolae Secoșan și va fi decernat titlul post-mortem pentru Oscar Berger și Dorin Bratu.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…