Social

Cele mai multe școli din Timiș sunt dotate cu pază umană sau cu sisteme de protecție video

Majoritatea unităților de învățământ din Timiș beneficiază de cel puțin un mijloc de pază, fie că este vorba de personal uman, fie de mijloace electronice, sisteme de supraveghere video. Ca un fapt pozitiv, numărul infracțiunilor produse în cadrul sau în jurul unităților școlare este în scădere.

Conform datelor statistice furnizate de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș și subunitățile de poliție din județ, din cele 591 unități de învățământ preuniversitar de stat, 104 unități sunt asigurate cu o formă de pază umană, 63 cu pază proprie, 32 cu pază cu societăți specializate și 9 cu pază mixtă. De asemenea, 331 unități sunt dotate cu sisteme de supraveghere video dintre care exclusiv în interior – 23, exclusiv exterior – 53 şi interior-exterior – 255. Dintre acestea 152 sunt în mediul urban și 179 în mediul rural.

Ultimul an școlar a adus în Timiș și o scădere a numărului de infracțiuni produse la școli sau în zona acestora. Conform datelor oficiale, în perioada anului școlar 2020/2021, comparativ cu perioadă similară a anului școlar 2019/2020, la nivelul Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au fost sesizate 11 infracțiuni comise în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, cu 28 mai puţin decât în perioada similară septembrie 2019 – iunie 2020 (39), respectiv o scădere de 71,7%.

După locul comiterii 8 infracțiuni au fost săvârșite în incinta unităților de învățământ preuniversitar și 3 fapte în zona adiacentă. Din cele 11 de infracțiuni, 9 au fost înregistrate în mediul urban (-19) și 2 în mediul rural ( -9). Ţinând seama de locul comiterii infracțiunilor, 8 infracţiuni au fost comise în incinta unităţilor de învățământ preuniversitar și 3 fapte în zona adiacentă acestora. Majoritatea victimelor, dar şi a autorilor de fapte penale sesizate o reprezintă elevii.

În perioada de referinţă, la comiterea celor 11 fapte au participat 14 autori, cu 10 mai putin decât în aceeaşi perioadă a anului şcolar 2019/2020. Din totalul de 14 autori, 11 au fost elevi, cu 10 mai puţin faţă de perioada similară a anului şcolar precedent, iar în cazul autorilor profesori a fost înregistrată o creştere (+1) faţă de aceeaşi perioadă (de la 1 la 2). La alte categorii de autori a fost înregistrată o scădere cu 1 persoană (de la 2 la 1) .

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

9 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

13 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

13 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

14 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

14 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

15 ore ago