Economic

Implicațiile privării de somn asupra sănătății organismului

Sănătatea oferă oamenilor posibilitatea de a experimenta  viața. Obiectivele atinse capătă cu adevărat valoare și pot fi savurate, doar dacă te bucuri de sănătate. Tocmai de aceea este de înțeles preocuparea tuturor, dar mai ales a specialiștilor în domeniu, pentru menținerea și recuperarea sănătății. Poate știai sau nu că somnul reprezintă o necesitate menținerea unui organism sănătos, dar sigur ai observat efectele negative ale unei noapți nedormite. Studii recente aduc în atenție implicații profunde ale privării de somn asupra funcționării omului, de aceea e important să te informezi, pentru a ști cum să te ajuți.

Efectele pe care privarea de somn le are asupra creierului

În ultimii 8-10 ani studiile au relevat că este necesar să dormi după o perioadă de învățare, pentru a se produce în creier o bună fixare a a cunoștințelor. Dar în ultimii câțiva ani s-a descoperit că este necesar să dormi și înainte de a învăța, pentru a pregăti creierul să absoarbă noi informații, asemenea unui burete uscat. Pentru că, fără somn, circuitele neuronale devin suprasaturate și nu mai pot înmagazina noi informații, o noapte nedormită îți scade randamentul de învățare cu 40%. Zona din creier responsabilă cu receptarea informațiilor, numită hipocamp, pur și simplu va respinge orice tentativă de memorare.

Saltele Previ – oferte eMAG

Creierul, pe parcursul perioadelor de somn adânc produce unde cerebrale mari și puternice, care transferă informațiile din memoria de scurtă durată, într-o zonă de depozitare pe termen lung, în așa fel încât informațiile să nu mai fie perisabile. S-au descoperit implicații medicale și sociale ale acestor procese de memorare, mai ales în ceea ce privește procesul de îmbătrânire și demența. Există o relație directă între  calitatea scăzută a somnului pe parcursul înaintării în vârstă, în special a somnului profund, și degradarea cogniției și memoriei.

Spre deosebire de alți factori ce influențează îmbătrânirea, asupra cărora nu poți interveni, cunoașterea modului în care funcționează somnul, te ajută să faci schimbări ce îți influențează în bine starea de sănătate. Faptul că studiile au dovedit că, dacă undele somnului profund sunt amplificate, se dublează beneficiile asupra memoriei, pune în atenție obținerea unui somn de calitate, fără a apela la somnifere, care nu oferă aceste efecte, chiar dacă se adresează problemelor de somn.

Efectele privării de somn asupra corpului

Privarea de somn are urmări negative asupra întregului organism și asta e ce arată studiile. Suntem singura specie care, de o perioadă relativ scurtă, se confruntă cu această problemă și natura nu a avut timp să creeze mecanisme de adaptare, care să ne protejeze. Pentru a înțelege importanța somnului iată câteva implicații generate de reducerea timpului de somn:

  • Crește riscul de infarct și de probleme cardiovasculare
  • Scade nivelul de testosteron la bărbați și dimensiunea testiculelor.
  • Scade fertilitate în rândul femeilor.
  • Crește riscul apariției și înmulțirii celulelor canceroase, deci cresc posibilitățile de a dezvolta cancere.
  • Amplifică nivelul de stres și problemele psihologice.

Saltele Previ – oferte eMAG

Dar cel mai important este efectul pe care îl are deficitul de somn asupra sistemului imunitar, responsabil pentru menținerea stării de sănătate, în general. Celule sistemului imunitar natural-killer sunt responsabile cu depistarea și anihilarea elementelor nedorite în corp. Dacă reduci somnul la 4 ore pe noapte, eficiența acestor celule este redusă cu 70%, de aceea crește riscul de a dezvolta cancere. O altă descoperire surprinzătoare a revelat-o un studiu privind cantitatea somnului și a demonstrat că, persoanele care au dormit 6 ore pe noapte, timp de o săptămână, au avut modificări în 711 gene, dintre care: gene asociate cu inflamația cronică, stresul, tumorile, bolile cardiovasculare. Concluzia este că, dacă dormi mai puțin, trăiești mai puțin.

Dacă informațiile prezentate ți-au atras atenția, e firesc să vei să știi cum poți îmbunătăți calitatea somnului. Și iată ce recomandă specialiștii în domeniu:

  • Evită consumul de alcool și cofeină, în special în partea a doua a zilei, deoarece afectează procesul de adormire și calitatea somnului.
  • Nu dormi pe parcursul zilei, dacă observi că îți este dificil să adormi seara.
  • Crează-ți un program de somn pe cât posibil de regulat. Du-te la culcare și trezește-te la aceeași oră, indiferent că ești în timpul săptămânii sau în weekend. Este cea mai bună modalitate de a-ți îmbunătăți cantitatea și calitatea somnului.
  • Menține o temperatură scăzută în dormitor, preferabil 18°C.
  • Dormi minim 8 ore pe noapte, cât de des posibil.
  • Îndepărtează din dormitor orice sursă de zgomot sau lumină albă.
  • Asigură-te că salteaua, așternuturile, perna și pilota sunt de calitate și îți oferă condiții optime de dormit.
  • Dacă nu poți adormi, ridică-te din pat, du-te în altă cameră și revin-o când simți că îți este somn, pentru a nu asocia patul cu insomnia.
  • Nu te priva de somn pentru orice activitate, oricât de urgentă ar părea. Somnul înseamnă viață.
Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

2 ore ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

2 ore ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

4 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago