Cele mai multe depășiri ale valorilor limită zilnice ale factorilor de poluare din Timișoara se înregistrează la indicatorul PM10 și ale valorilor limită orare la NO2 (dioxid de azot). Cei de la Agenția pentru Protecția Mediului ne anunță că, în ceea ce privește aalitatea aerului în Municipiul Timișoara. în anul 2021 nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor limită la benzen (C6H6).
Benzenul este un compus aromatic foarte ușor, volatil și solubil în apă, iar 90% din cantitatea de benzen în aerul ambiental provine din traficul rutier. Restul de 10% provine din evaporarea combustibilului la stocarea și distribuția acestuia. Efecte asupra sănătății Substanța cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate, cunoscută drept cancerigenă pentru om. Produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central.
”Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, cu mijloacele pe care le deține, acordă o atenţie deosebită activităţii de supraveghere şi de îmbunătăţire a calităţii aerului în județul Timiș, aerul fiind factorul de mediu care constituie cel mai rapid suport ce favorizează transportul poluanţilor în mediu, poluarea aerului putând genera semnificative efecte adverse asupra sănătăţii populaţiei și provoca daune florei şi faunei în general”, au anunțat cei de la Agenția pentru Protecția Mediului.
Conform prevederilor Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane la benzen este de 5 µg/m3 .
În anul 2021, valoarea medie înregistrată până în prezent este de 2,17 µg/m3 , iar valorile medii anuale pe ultimii 5 ani înregistrate au fost de asemenea cu mult sub valoarea limită anuală prevăzută de Lege (între minim 1.40 µg/m3 și maxim 2,83 µg/m3).
Problemele mari sunt cu praful, mai precis indicatorul PM10.
”În ceea ce privește, poluarea cu particule în suspensie PM10, în anul 2021 au fost înregistrate până în 12 august depășiri ale valorii limită zilnice de 50 µg/m3 (metoda gravimetrică) la stațiile TM 1 Calea Șagului (4 depășiri), TM 2 CD LOGA (5 depășiri), TM 5 Calea Aradului (8 depășiri), iar în perioada 13- 16.08.2021 la stația TM 2 CD LOGA s-au înregistrat depășiri la indicatorul PM10 (metoda nefelometrică) datele fiind în curs de verificare/validare conform metodei de referință (gravimetrică). Conform Legii nr.104/2011 nr. maxim permis de depășiri ale valorii limită zilnice este de 35 depășiri/an calendaristic”, mai spun cei de la APM.
Specialiștii Agenției a găsit și motivul prafului care este permanent descoperit peste limite acest indicator: lucrările primăriei din zona centrală. Sfatul specialiltilor este să se ude permanent în zona lucrărilor pentru a nu permite ridicarea prafului.
”Având în vedere lucrările de decopertare a străzii efectuate în această perioadă, datele înregistrate ca medii orare pe stația automată de calitate a aerului TM 2-CD LOGA, fenomenul de caniculă, calm atmosferic și dispersia prafului în atmosferă generată de traficul rutier, reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara au fost solicitați să intervină urgent pentru luarea măsurilor de stropire a străzii și de gestionare corespunzătoare a lucrărilor în șantierul operat de către societatea municipală de drumuri, care să fie respectate pe toată perioada derulării lucrărilor”, spun cei de la APM Timiș.
În ceea ce privește dioxidul de azot (NO2) este un gaz de culoare brun-roșcat cu un miros puternic, înecăcios, care în combinație cu particule din aer poate forma un strat brun-roșcat. Oxizii de azot se formează în procesul de combustie atunci când combustibilii sunt arși la temperaturi înalte, dar cel mai adesea ei sunt rezultatul traficului rutier, activităţilor industriale, producerii energiei electrice. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de seră, reducerea vizibilităţii în zonele urbane. Legat de acestindicator, probleme sunt în Calea Aradului.
”În Municipiul Timișoara la stația stația TM 5 Calea Aradului la indicatorul NO2 ( dioxid de azot) în anul 2020 s-au înregistrat 24 depășiri ale valorii limită orare de 200 µg/m3 iar în anul 2021, s-a înregistrat până în prezent o singură depășire. Conform Legii nr.104/2011 nr maxim permis de depășiri ale valorii limite orare este de 18 depășiri/an calendaristic”, mai spun cei de la APM Timiș.
Evoluţia calităţii aerului pentru aglomerarea Timişoara se urmăreşte cu ajutorul a 4 staţii automate, clasificate astfel: Staţii de trafic (TM-1 şi TM-5) – amplasate în două zone cu trafic intens, respectiv Calea Şagului şi Calea Aradului. Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, metale grele (Pb, Ni, Cd, As – din PM10 gravimetric), PM10 nefelometric şi gravimetric, compuşi organici volatili ( benzen, toluen, etilbenzen, o,m,p– xilen); O staţie industrială (TM-4) – amplasată în apropierea zonei industriale din sud-estul aglomerării Timişoara, pe str. I Bulbuca (Soarelui). Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, PM10 nefelometric, compuşi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o,m, p – xilen). Staţia este dotată şi cu senzori de măsurare a parametrilor meteorologici; O staţie de fond urban (TM-2) – amplasată în zona centrală a oraşului, respectiv pe b-ul C.D. Loga, la distanţă de surse de emisii locale, pentru a evidenţia gradul de expunere a populaţiei la nivelul de poluare urbană. Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, metale grele (Pb, Ni, Cd, As – din PM10 gravimetric), PM10 nefelometric şi gravimetric, PM2,5 gravimetric, compuşi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen,o, m, p – xilen ) şi parametrii meteorologici.
Indicele general de calitate a aerului este comunicat zilnic la nivel local prin postarea buletinului pe pagina de facebook și pagina web a APM TIMIȘ, precum și la nivel național pe site-ul www.calitateaer.ro.
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…
O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…
În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…