Praful e cea mai mare problemă pentru aerul din Timișoara. Primăria, pusă de Protecția Mediului să ude șantierele din zona centrală

Cele mai multe depășiri ale valorilor limită zilnice ale factorilor de poluare din Timișoara se înregistrează la indicatorul PM10 și ale valorilor limită orare la NO2 (dioxid de azot). Cei de la Agenția pentru Protecția Mediului ne anunță că, în ceea ce privește aalitatea aerului în Municipiul Timișoara. în anul 2021 nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor limită la benzen (C6H6).

Benzenul este un compus aromatic foarte ușor, volatil și solubil în apă, iar 90% din cantitatea de benzen în aerul ambiental provine din traficul rutier. Restul de 10% provine din evaporarea combustibilului la stocarea și distribuția acestuia. Efecte asupra sănătății Substanța cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate, cunoscută drept cancerigenă pentru om. Produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central.

 

Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, cu mijloacele pe care le deține, acordă o atenţie deosebită activităţii de supraveghere şi de îmbunătăţire a calităţii aerului în județul Timiș, aerul fiind factorul de mediu care constituie cel mai rapid suport ce favorizează transportul poluanţilor în mediu, poluarea aerului putând genera semnificative efecte adverse asupra sănătăţii populaţiei și provoca daune florei şi faunei în general”, au anunțat cei de la Agenția pentru Protecția Mediului.

 

Conform prevederilor Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane la benzen este de 5 µg/m3 .

În anul 2021, valoarea medie înregistrată până în prezent este de 2,17 µg/m3 , iar valorile medii anuale pe ultimii 5 ani înregistrate au fost de asemenea cu mult sub valoarea limită anuală prevăzută de Lege (între minim 1.40 µg/m3 și maxim 2,83 µg/m3).

Problemele mari sunt cu praful, mai precis indicatorul PM10.

În ceea ce privește, poluarea cu particule în suspensie PM10, în anul 2021 au fost înregistrate până în 12 august depășiri ale valorii limită zilnice de 50 µg/m3 (metoda gravimetrică) la stațiile TM 1 Calea Șagului (4 depășiri), TM 2 CD LOGA (5 depășiri), TM 5 Calea Aradului (8 depășiri), iar în perioada 13- 16.08.2021 la stația TM 2 CD LOGA s-au înregistrat depășiri la indicatorul PM10 (metoda nefelometrică) datele fiind în curs de verificare/validare conform metodei de referință (gravimetrică). Conform Legii nr.104/2011 nr. maxim permis de depășiri ale valorii limită zilnice este de 35 depășiri/an calendaristic”, mai spun cei de la APM.

Specialiștii Agenției a găsit și motivul prafului care este permanent descoperit peste limite acest indicator: lucrările primăriei din zona centrală. Sfatul specialiltilor este să se ude permanent în zona lucrărilor pentru a nu permite ridicarea prafului.

Având în vedere lucrările de decopertare a străzii efectuate în această perioadă, datele înregistrate ca medii orare pe stația automată de calitate a aerului TM 2-CD LOGA, fenomenul de caniculă, calm atmosferic și dispersia prafului în atmosferă generată de traficul rutier, reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara au fost solicitați să intervină urgent pentru luarea măsurilor de stropire a străzii și de gestionare corespunzătoare a lucrărilor în șantierul operat de către societatea municipală de drumuri, care să fie respectate pe toată perioada derulării lucrărilor”, spun cei de la APM Timiș.

În ceea ce privește dioxidul de azot (NO2) este un gaz de culoare brun-roșcat cu un miros puternic, înecăcios, care în combinație cu particule din aer poate forma un strat brun-roșcat. Oxizii de azot se formează în procesul de combustie atunci când combustibilii sunt arși la temperaturi înalte, dar cel mai adesea ei sunt rezultatul traficului rutier, activităţilor industriale, producerii energiei electrice. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de seră, reducerea vizibilităţii în zonele urbane. Legat de acestindicator, probleme sunt în Calea Aradului.

În Municipiul Timișoara la stația stația TM 5 Calea Aradului la indicatorul NO2 ( dioxid de azot) în anul 2020 s-au înregistrat 24 depășiri ale valorii limită orare de 200 µg/m3 iar în anul 2021, s-a înregistrat până în prezent o singură depășire. Conform Legii nr.104/2011 nr maxim permis de depășiri ale valorii limite orare este de 18 depășiri/an calendaristic”, mai spun cei de la APM Timiș.

Evoluţia calităţii aerului pentru aglomerarea Timişoara se urmăreşte cu ajutorul a 4 staţii automate, clasificate astfel: Staţii de trafic (TM-1 şi TM-5) – amplasate în două zone cu trafic intens, respectiv Calea Şagului şi Calea Aradului. Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, metale grele (Pb, Ni, Cd, As – din PM10 gravimetric), PM10 nefelometric şi gravimetric, compuşi organici volatili ( benzen, toluen, etilbenzen, o,m,p– xilen); O staţie industrială (TM-4) – amplasată în apropierea zonei industriale din sud-estul aglomerării Timişoara, pe str. I Bulbuca (Soarelui). Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, PM10 nefelometric, compuşi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o,m, p – xilen). Staţia este dotată şi cu senzori de măsurare a parametrilor meteorologici; O staţie de fond urban (TM-2) – amplasată în zona centrală a oraşului, respectiv pe b-ul C.D. Loga, la distanţă de surse de emisii locale, pentru a evidenţia gradul de expunere a populaţiei la nivelul de poluare urbană. Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, metale grele (Pb, Ni, Cd, As – din PM10 gravimetric), PM10 nefelometric şi gravimetric, PM2,5 gravimetric, compuşi organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen,o, m, p – xilen ) şi parametrii meteorologici.

Indicele general de calitate a aerului este comunicat zilnic la nivel local prin postarea buletinului pe pagina de facebook și pagina web a APM TIMIȘ, precum și la nivel național pe site-ul www.calitateaer.ro.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

De ce NU MERG ÎN CONTROL SAPTAMINAL!!! INSTITUȚIILE STATULUI?! DEMISIA Domnilor, mai ales in era digitala cind poți monta o camera video mobila de control non stop ce înregistrează tot 24din24 h. E atit de simplu DOAR SA VREI, ca instituție sa stirpesti fenomenul. Dar cind posturile la stat se dau pe cumetrie , pile de la partid și spaga…

draku-laku a spus: (august 18th, 2021 at 13:59 )

Numai, doaR, decat Prafu’? PulbeRea Nu?

Amu’ stiti cum-i cu Centrele astea istoRice? Ca unele sunt prea pietruite, slefuite si maRmoRite iar altele sunt lasate mai NatuRel adica mai paduRel etc.,etc!
Evident ca in primele aR trebui sa-ti faci apaRitia in rochie cu cRinolina si cu paru’ in bucle si fontite si NU in pantaloni scurti, camasa lunga si slapi de plaja chit ca de la Plaja vii…
In celalalta categoRie adica cea mai natuRel cu pamint si copacel esti mai libeR sa te imbraci cum vrei!

IntrebaRea-i simpla si complicata in acelasi timp…Putem noi sa-i „condamnam” pe cei si cele caRe acum doResc sa locuieste la BlocuRi noi mishte de otel, ciment si caRamizi si cu balcoane imense realizate cu cele mai Recente tehnologii si caRe in plus mai au si niste veRdeatsa in juRul lor???

PeRsonal ma consideR o adevaRata tsaRanca adica si cu paRtsi bune si cu paRti mai Rele si Nu am probleme in a accepta asta…
Insa from time to time imi amintesc ca m-am nascut si tRait destul timp la oRas fie acesta mai pRafuit.
Normal ca asta imi provoaca un pic de SchizofRenie si o tReceRe de la o extRema la alta insa nici chiaR de femeie de seRvici 100% fiindca „Din ţărână venim, în ţărână ne vom întoarce”

Anubis a spus: (august 18th, 2021 at 14:45 )

Primaria Timisoara se pare ca doarme! Asteptam o cu totul alta abordare vis-a-vis de poluare in special tinand cont de partidul de care apartinea Dominic in Germania.
Dezamagire imensa fata de lipsa de interes a primariei referitoare la poluarea din Timisoara si neluarea unor masuri corespunzatoare.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ziua Jandarmeriei este marcată la Iulius Town prin activități dedicate tuturor membrilor familiei, susținute de reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș. Sâmbătă, 30 martie 2024, în Iulius Gardens, începând cu ora 14.00, vor avea loc prezentări de tehnică și echipament, expunere de autovehicule speciale, dar și demonstrații de dresaj canin. Mai mult, cei mici...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town
Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Top