Sănătate

Alimente pe care să le consumăm toamna ca să avem un sistem imunitar puternic

Oficial, zilele de toamnă ne-au trecut pragul, iar când vine vorba de alimentație opțiunile noastre se schimbă. Bineînțeles, în continuare ne dorim să consumăm alimente sănătoase, dar ce ar trebui mai exact să ne atragă atenția și ce regăsim pe lista de alimente pe care să le consumăm toamna?

Nutriționistul italian Gianluca Mech ne spune ce putem introduce în alimentația de zi cu zi pentru a avea un sistem imunitar puternic, iar organismul să funcționeze la nivel optim.

„Natura ne oferă în fiecare sezon produse sănătoase din care să alegem. Avem o mare varietate de opțiuni inclusiv toamna și în sezonul rece. Este nevoie doar să știm din ce să alegem și cum ne ajută aceste alimente să avem un sistem imunitar puternic, iar tot organismul să funcționeze la nivel optim. Și, bineînțeles, să ne dea energie zi de zi și să ne mențină o siluetă armonioasă.

Important de știut este să optăm pentru alimente cât mai aproape de starea lor naturală, proaspete sau gătite, după caz, și le excludem pe cele procesate din magazine. Mulți oameni cad în capcană crezând că toamna și iarna nu mai au acces la alimente proaspete și se refugiază în produse procesate din comerț.

De exemplu, pentru o inimă sănătoasă, cu un nivel optim de colesterol sănătos, limităm grăsimile saturate, de origine animală, cum ar fi carnea roșie și brânza, la cel mult 9 grame pe zi. Pentru o tensiune arterială optimă, nu trecem de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi, gătind mesele acasă și limitând alimentele procesate. Fibrele joacă un rol important în menținerea sănătății inimii. Consumați fructe, legume, cereale integrale și leguminoase pentru a atinge obiectivul de cel puțin 28 de grame de fibre pe zi”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

 

Alimente pe care să le consumăm toamna

Sursă de grăsimi sănătoase: Somon, pește, nuci, semințe, avocado și ulei de măsline

Fructe și legume de sezon: mere, pere, prune, gutui, roșii, morcovi, conopidă, sfeclă, ciuperci, cartof dulce, dovlecei.

Leguminoase: Fasolea și lintea sunt o sursă excelentă de fibre, care reduc absorbția grăsimilor și ne menține colesterolul scăzut. În plus, sunt o sursă bună de proteine: încercați să le folosiți în locul cărnii de câteva ori pe săptămână. Dacă achiziționați fasole conservată, căutați opțiuni cu conținut scăzut de sodiu și clătiți-o înainte pentru a reduce sarea. Soia și lintea mai sunt alte opțiuni.

Cereale integrale: ovăz, quinoa, orz, orez brun, pâine integrală. Acestea sunt mai bogate în fibre și substanțe nutritive decât cerealele rafinate, cum ar fi făina albă și orezul alb.

Pește: somonul și tonul sunt deosebit de sănătoși, deoarece au un conținut ridicat de acizi grași omega-3, grăsime sănătoasă care ajută la menținerea nivelului de colesterol într-un interval optim.

Condimente: puteți îmbogăți gustul mâncărurilor cu ghimbir, curcumă, scorțișoară, rozmarin, cimbru, busuioc sau mărar.

 

Alimente de evitat toamna

„Grăsimi saturate: untul, brânza, carnea roșie și lactatele bogate în grăsimi. Consumate în exces, vor crește colesterolul și determină formarea mai multor plăci în arterele noastre.

Grăsimi trans: ele pot fi prezente în produse de patiserie (pateuri, plăcinte, foetajuri, aluaturi), de cofetărie (biscuiți, prăjituri), în produse de tip fast food, margarină, produse prăjite în ulei și în cele ambalate precum chipsuri, tortilla etc.

Cele care conțin sare: sarea poate fi prezentă în exces în alimente de la care nici nu ne așteptam. În general o găsim în alimentele procesate, în cele congelate sau care presupun preparare la cuptorul cu microunde. Bineînțeles, și în fast food și snacks-uri”, adaugă Gianluca Mech.

 

Sursa: csid.ro

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

2 ore ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

2 ore ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

2 ore ago

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

15 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

17 ore ago