Primăria Timişoara

Dominic Fritz e nemulțumit de acordarea banilor pe principiul „să se dea la fiecare câte puțin” și cere încurajarea competiției: E o fractură de logică!

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, este total nemulțumit de modul în care se vor aloca banii veniți de la Uniunea Europeană prin Programul Național de Reziliență și Redresare special pentru unitățile administrativ-teritoriale, dar și pe ceea ce ar urma să fie noul PNDL. Conform criteriilor aprobate, se va da câte puțin pentru fiecare, să ajungă la toată lumea, indiferent de numărul de proiecte scrise și de calitatea acestora, spune edilul-șef.

Participând la o dezbatere despre viitorul Europei și implicarea autorităților locale în acest proces, alături de Dacian Cioloș, Fritz a spus că e total nemulțumit de modul de alocare a banilor.

Acest fond pentru UAT-uri, cred că de două miliarde de euro, eu am înțeles că a fost o luptă, Comisia Europeană nu neapărat l-a vrut, pentru că a mirosit un pic a PNDL. Norocul a fost că și Italia a reușit să negocieze un astfel de fond. Acum România și Italia au un fond pentru UAT. Asta a fost marea mea bucurie și am zis că din două miliarde de euro pentru proiecte faine de regenerare urbană, de reziliență urbană, noi în Timișoara ne pregătim. Marea mea dezamăgire a fost cum s-a decis, cred că s-a decis deja, cum o să fie alocată această sumă, o să fie pe principiul că fiecare primește o bucată. Că municipiile o să primească 11 milioane de euro, apoi orașele, comunele, fiecare exact o sumă. Deci din două miliarde de euro, indiferent ce proiecte faine facem la Timișoara, o să primească 11 milioane de euro”, a declarat Fritz.

Situația este aceiași și pe … PNDL 3, sau programul numit fancy ”Anghel Saligny”, care a și rupt coaliția de guvernare.

Am râs când am văzut că acest PNDL 3, ministerul a prezentat normele, același principiu, vor să împartă 50 de miliarde de lei, probabil vrea să contracareze critica noastră că o să fie discreționar. Au mers în extrema cealaltă și au spus că fiecare primește câte ceva. Asta înseamnă că un municipiu ca și Reșița, cu 50.000 de locuitori, o să primească și din PNDL și din fondul pentru UAT la fel ca și Timișoara, care are de zece ori mai mulți locuitori.. acolo mi se pare o fractură de logică și de consecință”, a mai menționat primarul Timișoarei.

El a cerut ca Uniunea Europeană să deschidă cât mai mult posibilitatea UAT de a accesa direct fonduri nerambursabile, ceea ce ar încuraja competiția.

Să aplicăm direct, doar competiția aduce progres. Cel mai rău ar fi ca 50 miliarde de lei pentru PNDL și două miliarde de euro pentru fondul pentru UAT să fie alocate doar pentru a închide gura, ar fi cea mai mare greșeală”, a încheiat Dominic Fritz.

 

 

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Prostie dusă la extrem: beat și fără permis, l-a încurcat pomul de pe marginea drumului

La data de 5 octombrie, polițiștii Secției 11 Rurale Sânnicolau Mare, sub coordonarea procurorului din…

7 ore ago

Eșec dureros pe terenul Rapidului, la o singură posesie

Echilibru a fost cuvântul de ordine al partidei din etapa a III-a din sezonul regular…

8 ore ago

„Jazz și viață socială în comunism”. Expoziție multimedia

„Arhiva de Sunet”, o inițiativă independentă care sondează relația dintre muzică și societate, vă invită…

8 ore ago

Nu va faceţi program weekend-ul următor! Se întoarce mult aşteptatul Festival al Papricaşului de la Buziaş

Festivalul Vinului şi Papricaşului de la Buziaş, cea mai mare şi populară manifestare de gen…

9 ore ago

Liga 3. Peciu bate la Arad și rămâne prima, victorii și pentru Poli și Ghiroda, eșec neașteptat pentru Șag

Etapa a VI-a din C9 a fost una a vizitatorilor. Oaspeții au câștigat patru din…

9 ore ago

Bombă din debut! Lugojencele s-au impus pe terenul campioanei

După o vară cu multe schimbări și un început de toamnă în încercarea de a…

9 ore ago