Timp liber

„Festivalul din Livadă”, eveniment cultural unic în județul Timiș

Evenimentul se va desfășura în 4 și 5 septembrie, în livada din centrul localității Livezile, aflate la 58 de kilometri de Timișoara, o comună frumoasă, care are rețea de apă și internet de mare viteză, dar nu există o bibliotecă publică sau o sală de cinema.

Aici se află însă unicul Muzeu-atelier de etnosculptură! Îi poți număra pe degete pe localnicii care, în ultimii zece ani, au văzut un spectacol de teatru. Cei mai mulți dintre ei însă nu au fost niciodată la teatru: lor le este dedicat festivalul companiei independente Arte-Factum.

„Festivalul din Livadă este un eveniment teatral de regenerare rurală prin intermediul culturii independente. El este destinat unei comunități al cărei acces la fenomenul teatral profesionist este tangent la zero și a cărei viață culturală este lipsită de constanță și de diversitate”, argumentează regizorul Levente Kocsárdi.

Programul celei de-a doua ediții a Festivalului din Livadă va cuprinde monodrama Marmeladov, un spectacol de Levente Kocsárdi, inspirat de romanul „Crimă și pedeapsă”de F.M. Dostoievski  (sâmbătă, de la ora 20), urmat de sesiune Q&A și de jam-session; vernisajul unei expoziții la Muzeul-Atelier de Etnosculptură MC.Donici și un recital susținut de flautistul Vlad A.Colar, în cadrul expoziției (duminică, de la ora 13).

Programul muzical va începe cu Flauros, lucrare scrisă de compozitorul Gabriel Mălănciou, inspirată de etnosculpturile artistului Mihai Donici și dedicată flautistului Vlad A. Colar.

Marmeladov, după „Crimă și pedeapsă”, romanul lui Fiodor Dostoievski, este „o monodramă despre patimă și pasiune, despre viciu, ratare, alegeri și predestinare”. Cât adevăr e-n vodcă, cât din germenii geniului în paharul nefericirii și câtă poezie în alcool? – se întreabă, prin personajul său, actorul Levente Kocsárdi. Marmeladov este o experiență teatrală  atipică, emoționantă,.

Festivalul din Livadă este un proiect al Asociației Culturale Arte-Factum, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Accesul publicului la festival este gratuit, pe baza rezervărilor, în limita locurilor, cu respectarea tuturor măsurilor în vigoare referitoare la contextul pandemic SARS- COV2.

Înființată în 2008, Asociația Culturală Arte-Factum este o organizație de cultură comunitară, companie independentă ce desfășoară proiecte de teatru, pedagogie teatrală, laborator de introspecție teatrală, arte vizuale, muzică contemporană, critică teatrală, regenerare urbană ori rurală cu mijloace artistice.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

O oră ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

O oră ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

O oră ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

2 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

2 ore ago