Vitamina B12 este cunoscută și sub numele de cobalamină. Este extrem de importantă pentru buna funcționare a corpului uman. Din păcate, aceasta nu este produsă de organism.
În lipsa ei, memoria este afectată, pot să apară boli de inimă, inclusiv există o creștere a riscului de accident cerebral vascular.
Vitamina se regăsește în mod natural în produse de origine animală, dar, de asemenea, se adaugă la anumite alimente și este disponibil sub formă de supliment oral sau injectabil.
Principalele alimente bogate în vitamina B12 sunt: cerealele, laptele de vacă, ouălele, iaurtul grecesc, ciupercile shiitake, somon și păstrăvul, stridii.
Doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adulților și copiii care au peste 14 ani. Sunt însă și categorii de persoane care au nevoie de o doză puțin mai mare: femeile însărcinate – 2,6 micrograme, iar cele care alăptează au nevoie de o doză de – 2,8 micrograme.
Previne anemia deoarece contribuie la formarea celulelor roșii din sânge. Specialiștii spun că un nivel scăzut de vitamina B12 duce la reducerea formării globulelor roșii, împiedicând dezvoltarea lor corectă.
Contribuie la prevenirea defectelor majore ale nașterii. Nivelurile optime de vitamina B12 sunt esențiale pentru o sarcină sănătoasă. Studiile arată că creierul și sistemul nervos al fătului necesită B12 de la mamă pentru a se dezvolta corespunzător. Deficitul de vitamina B12 în stadiile inițiale ale sarcinii poate crește riscul apariției defectelor congenitale. Așa cum sunt defectele din tubul neural. Mai mult, deficitul matern de vitamina B12 poate contribui la nașterea prematură sau la avortul spontan.
Menține sănătatea oaselor. Mai mult, previne osteoporoza. Este vital ca femeile care sunt mai predispuse la osteoporoză să aibă un nivel optim de vitamina B12.
Reduce riscul de degenerare maculară legată de înaintarea în vârstă. Cercetătorii consideră că suplimentarea cu vitamina B12 poate reduce homocisteină, un tip de aminoacid care se găsește în sângele nostru. Nivelurile crescute de homocisteină au fost asociate cu un risc crescut de degenerescență maculară legată de vârstă.
Contribuie la înlăturarea depresiei și a anxietății. Specialiștii susțin că deficitul de vitamina B12 poate duce la scăderea producției de serotonină, ceea ce poate duce la instalarea depresiei. Anumite studii susțin că utilizarea suplimentelor de vitamina B12 ameliorează depresia.
Asigură creșterea energiei. Mai mult, unul dintre semnele deficitului de vitamina B12 este chiar prezența oboselii și lipsa de energie.
Care sunt semnele deficitului de B12:
Anemie
Confuzie
Dificultatea menținerii echilibrului
Oboseală constantă
Probleme intestinale
Tulburări de dispoziție
Slăbiciune musculară
Amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
Memorie slabă
Deficitul de vitamina B12 poate să apară în două feluri: fie în dietă nu ai suficiente alimente care să conțină vitamina B12, fie organismul nu e capabil să absoarbă complet vitamina din alimentele pe care le consumi.
Deficiența afectează de obicei vârstnici, persoanele care au boala celiacă sau boala Crohn, pe vegetarieni.
Sursa: doctorulzilei.ro
Exilat în ultimii zece ani la Oradea, pe motiv că-i stătea ca un ghimpe în…
Una dintre cele mai vechi societăți românești din domeniul tipăriturilor, societatea Grafoprint din Timișoara, a…
În dimineața de 5 noiembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu…
Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, afirmă că a acceptat poziţia de consilier personal al…
Unul dintre cele mai interesante proiecte care au ajutat la promovarea Timișoarei a ajuns la…
Chiar a doua zi după învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte al Consiliului…