Economic

Ministrul Muncii solicită majorarea salariului minim, dar și predictibilitate pentru mediul de afaceri

În urma deplasărilor realizate prin țară și în urma discuțiilor purtate cu mediul de afaceri din mai multe județe, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a concluzionat că în economie există în acest moment două mari probleme. Una se referă la munca la negru sau gri, iar cea de a doua la necesitatea majorării salariului minim în România.

În privința primei probleme, afectați sunt atât beneficiarii, dar și angajatorii și statul.

„Munca la negru sau munca la gri, subdeclarată, afectează persoanele care prestează astfel de activități în afara cadrului legal. Afectează și angajatorii, pentru că se creează o competiție neloială între cei care plătesc legal forța de muncă și cei care apelează la forță de muncă la negru. Evident, afectează și bugetul statului. Împreună cu Inspecția Muncii, am lansat o campanie prin care întâi informăm angajatorii că suntem în acest proces de legalizare a activităților profesionale, încercăm să prevenim munca la negru, pentru ca apoi, evident, să acționăm, legal, dacă se identifică situații de muncă la negru”, a declarat Raluca Turcan, vineri, la Timișoara.

De asemenea, ea a discutat și despre majorarea salariului minim. În prezent se lucrează la o bază de discuții, pe care patronatele și sindicatele să lucreze. De asemenea, această majorare trebuie să fie una predictibilă.

„O altă problemă pe care am discutat-o cu angajatorii este cea legată de salariul minim. Concluzia unanimă este că salariul minim în România trebuie să crească. Noi intenționăm ca până la finalul lunii octombrie să putem pune o variantă pe masa negocierilor, astfel încât să oferim și predictibilitate mediului de afaceri cu privire la nivelul salariului minim ce va intra în vigoare de anul viitor. Nivelul de salarizare din România, dacă ne uităm inclusiv la cifrele care arată costul forței de muncă în România, reprezintă un motiv pentru migrarea oamenilor și alegerea lor de a lucra în străinătate”, a mai spus ministrul Muncii.

Raluca Turcan spune că, în urma discuțiilor purtate cu românii din Diaspora, iar aceștia spun că în afară de salarii, exodul spre străinătate are loc și deoarece acolo calitatea sistemului medical este alta, de asemenea infrastructura de învățământ și de transport este la alt nivel.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

România are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

39 de minute ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

2 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

7 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

7 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

14 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

17 ore ago