Persoanele fizice și reprezentanții firmelor din Timiș vor scăpa de efortul de a umbla după certificate de atestare fiscală sau adeverințe care să dovedească situația fiscală a contribuabilului. Toate primăriile din județ sunt acum obligate să se alăture sistemului Patrim Ven, o bază de date de mari dimensiuni, care cuprinde date de la Ministerul Finanțelor, respectiv de la ANAF. Documentul va fi ”colectat” direct din sistem, de primăria sau instituția care îl cere.
Până în prima zi a anului viitor, toate municipalitățile județului Timiș vor avea, obligatoriu, legătură la Patrim Ven.
”Am emis o circulară către toate primăriile și una către toate serviciile publice deconcentrate privind obligația acestora de înregistrare în sistemul informatic PatrimVen, până la 01.03.2022, urmare a modificării Codului de procedură fiscală prin Ordonanța Guvernului nr. 11/2021. Dacă până acum înrolarea în acest sistem era opțională, prin introducerea art. 69 alin. (1 indice 1) în Codul de procedură fiscală (introdus prin OG nr. 11/2021) s-a reglementat obligația autorităților publice de a se înrola în sistemul informatic PatrimVen”, conform lui Zoltan Nemeth, prefectul demis de câteva zile, despre una dintre ultimele decizii luate înainte de debarcare.
Conform art. 70 indice 1 alin. 2 din Codul de procedură fiscală: “PatrimVen este un depozit de date în care sunt colectate şi agregate date obţinute de Ministerul Finanţelor Publice/A.N.A.F, în condiţiile legii, de la autorităţile/instituţiile publice şi de interes public, din administraţia publică centrală şi locală ori de la contribuabili/plătitori şi care sunt puse la dispoziţia autorităţilor publice, instituţiilor publice şi de interes public din administraţia publică centrală şi locală, precum şi altor persoane juridice de drept privat, în beneficiul cetăţenilor şi în scopul realizării atribuţiilor stabilite de normele juridice care reglementează activitatea instituţiilor, autorităților, ori persoanelor juridice de drept privat, care primesc respectivele informaţii şi/sau documente.”
Totodată, conform art. 69 alin. 4 din Codul de procedură fiscală, astfel cum a fost modificat prin OG nr. 11/2021: “Ori de câte ori o instituţie sau autoritate publică trebuie să soluţioneze o cerere a unei persoane fizice sau juridice, iar pentru soluţionarea cererii legislaţia specifică prevede prezentarea unui certificat de atestare fiscală, a unei adeverinţe de venit sau a unui alt document cu privire la situaţia fiscală a persoanei în cauză, instituţia sau autoritatea publică ARE OBLIGAŢIA să solicite certificatul de atestare fiscală, adeverinţa de venit sau documentul respectiv DE LA ORGANUL FISCAL COMPETENT. În acest caz, persoana fizică sau juridică NU mai are obligaţia depunerii certificatului, adeverinţei sau documentului.”
Prin înrolarea în PatrimVen a tuturor autorităților publice, cu titlu de exemplu, dacă primăria solicită o adeverință de venit cetățeanului, cetățeanul nu va mai trebui să solicite adeverințe de venit de la ANAF, deoarece primăria va putea avea acces la această informație prin acest sistem informatic.
Este important ca cetățenii să nu mai fie purtați pe drumuri de la o instituție la alta, în condițiile în care există posibilitatea ca instituțiile să obțină direct documentele respective, cum este în situația prezentată mai sus.
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…