Administratie

Șeful CJT vrea alocarea de bani europeni special pentru regiuni și linii de finanțare transfrontalieră interregională/FOTO

Un pod peste Mureș pentru calea ferată, veșnicul proiect cu tram-train pe hidrogen de la Reșița la Timișoara, bani cu destinație specială pentru proiecte dezvoltate de regiuni, dar și fonduri transfrontaliere pentru proiecte de infrastructură, sunt doar câteva dintre dorințele exprimate de Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, într-o întâlnire cu  Herald Ruijters, director european din cadrul Direcției de Investiții, Transport Inovativ și Sustenabil a Comisiei Europene.

Acesta a ajuns la Arad (nu la Timișoara), cu celebrul deja expres ”Connecting Europe”, un tren care circulă pe tot continentul cu scopuri de promovare a ideilor europene, în cadrul manifestărilor dedicate Anului european al căilor ferate 2021.

Desigur, Nica nu a discutat despre căi ferate, ci mai multe subiecte, cu excepția unuia singur din domeniu, anume tram-train-ul Reșița – Timișoara, devenit deja celebru pentru că a fost intens promovat ca fiind unul alimentat cu hidrogen. În ciuda promovării, succesul ideii este limitat, iar rezultatele se arată încă așteptate. Între timp, România a promovat pentru PNRR un alt tren cu hidrogen, dar în cu totul altă regiune a țării, undeva aproape de București. Un proiect mai viabil și mai ușor de realizat este trenul metropolitan al Timișoarei.

”În județul Timiș avem obiective ambițioase: înființarea unei linii de tram train cu hidrogen Timișoara – Reșița; înființarea unui tren metropolitan din Timișoara;  crearea unui hub intermodal care să reunească aeroportul cu calea ferată și autostrada; asigurarea unui sistem de transport județean electric care să elimine utilizarea excesivă a autoturismelor; interconectarea euroregională cu tren de mare viteză; autostradă pentru biciclete, piste și trasee de ciclism euroregionale. Pentru a transforma aceste proiecte regionale în realitate și a facilita contribuția Timișului, precum și a celorlalte teritorii din Uniune la îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde European, avem nevoie de fonduri suplimentare din partea UE, rezervarea unui procentaj minim pentru nevoile autorităților locale și regionale, precum și măsuri de sprijin”, a anunțat Nica.

Mai mult, el dorește bani europeni alocați cu destinație clară spre regiuni, linii de finanțare pentru infrastructură în programele transfrontaliere, consultanță acordată de Uniunea Europeană pentru valorificarea proiectelor.

”În ceea ce privește obiectivele noastre, am promovat atât cu ocazia salutării expresului „Conectarea Europei” cât și în cadrul Comitetului European al regiunilor din care fac parte lansarea unor Programe/linii dedicate pentru finanțarea infrastructurii interregionale (Programul de Cooperare România-Ungaria nu prevede linii de finanțare a infrastructurii transfrontaliere; pentru Timiș, este de interes un posibil pod de cale ferată peste Mureș); sprijinirea armonizării legislației și adaptarea condițiilor de accesare a fondurilor europene la realitățile teritoriale (birocrația excesivă, neconcordanțele și neclaritățile legislative constituie piedici pentru realizarea liniei tram train Timișoara-Reșița); acordarea de consultanță și asistență tehnică din partea Comisiei Europene pentru autorități locale, regionale (pentru proiectul tram-train avem nevoie de o persoană de contact din partea Comisiei Europene care să ofere clarificări și consiliere); acordarea de stimulente pentru transferul modal; inițiative concrete pentru îmbunătățirea mobilității în zonele rurale. În cadrul scurtei discuții cu Herald Ruijters, director european din cadrul Direcției de Investiții, Transport Inovativ și Sustenabil a Comisiei Europene, un alt mesaj important pe care l-am transmis a fost legat de necesitatea sprijinirii realizării proiectelor locale care ar contribui la creșterea coeziunii și la reducerea disparităților dintre teritoriile Uniunii Europene”, a mai anunțat Nica.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

7 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

8 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

14 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

14 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

15 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

17 ore ago