Primăria Timişoara

Uzina Hidroelectrică a iscat ceartă între Dan Diaconu și Ruben Lațcău. Ofensat, Radu Țoancă vorbește de ”securisme infantile”

Fostul și actualul viceprimar ai Timișoarei, Dan Diaconu și Ruben Lațcău au arătat, marți seara, din nou cât de ridicol e să spui că în administrația din orașul de pe Bega USR PLUS și PNL sunt într-o coaliție. Cei doi se ceartă de mai multe luni de zile, pe cam orice, iar în ultimul plen al consiliului local au continuat circul, cu o nouă demonstrație de ”prietenie”. De această dată s-a pornit de la bani europeni și s-a ajuns la Centrala Hidroelectrică de pe Bega.

Inițial, în ultimele luni din mandatul Nicolae Robu cu o listă de trei proiecte depuse spre finanțare pe Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) și marți s-a dispus menținerea a două. Iar lista a fost votată de aleșii locali în ședința Consiliului Local Timișoara de marți. Reducerea proiectelor de la trei la două l-a făcut pe Dan Diaconu liberal să acuze conducerea primăriei de ipocrizie.

Este vorba despre finanțarea proiectelor tehnice pentru depunerea unor solicitări de finanțare din bani europeni pentru mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură. ”Pierzător”, a fost proiectul de reabilitare a Uzinei Hidroelectrice aflată la intrarea în Timișoara a Begăi, un obiectiv istoric. Acesta aparține Colterm și a devenit obiect de tranzacție între societate și Aquatim, mai precis ar trebui cedat în cuantumul unor datorii importante. Acum, Uzina nu va beneficia de bani europeni pentru a primi un proiect tehnic și a deveni muzeu.

De ce v-ar păsa dumneavoastră de Uzina Hidroelectrică, de ce v-ar păsa că acolo există finanțare europeană pentru proiectare? Știu, sunt multiple probleme, ipoteci. Nu. Acel obiectiv trebuia să fie în patrimoniul Timișoarei, nu să faceți alba-neagra cu el în dare în plată către Aquatim. Trebuia chiar cumpărat, dacă era nevoie, de la Colterm pentru că nu cred că este normal pentru cineva care are respect minim pentru patrimoniul acestui oraș și un obiectiv cum, cu siguranță, nu mai găsești în România, care avea bani europeni pentru a fi pus în valoare, ne batem joc, pur și simplu din orice punct de vedere”, a spus Dan Diaconu de la PNL.

Acesta nu s-a lăsat și a continuat să acuze actuala conducere administrativă de incompetență, aducând în prim plan proiectul de regenerare urbană a cartierului Fabric.

Al doilea element este povestea cu regenerarea urbană din Piața Traian, pe care o aud în ultimele 11 luni. În ce film aveți impresia că veți scoate la licitație, n-aveți nici tema de licitație probabil finalizată, acest proiect, îl veți și atribui după o licitație de probabil șase luni și veți și reuși să faceți DALI, SF, PT ca să vă încadrați în termenele care sunt necesare în POAT. Practic, am pierdut și proiectul din Traian, dar pentru Uzina Hidroelectrică, mare rușine”, a spus Diaconu.

Desigur, Ruben Lațcău, cel care a preluat scaunul de viceprimar, dușmanul principal de luptă cu Diaconu în ultinele luni, nu a stat deoparte și a continuat cu afirmații la fel de acuzatoare. Printre acestea și cea conform cărora o serie de ”prieteni” liberali ar avea interese imobiliare legate de Centrală.

 „Domnul Diaconu vorbește despre trei proiecte pe care fosta administrație le-a propus pe hârtie pentru POAT, un program prin care Comisia Europeană finanțează proiectarea, nu și finanțarea. Domnul Diaconu a trimis la ADR Vest o foaie A4 cu proiectele fără niciun fel de muncă în spate. Ar trebui să ne bucurăm cu toții că Aquatim a pus sechestru pentru că dacă nu punea Aquatim sechestru ar fi pus unii dintre prietenii cărbunari, pe care, probabil, îi cunoașteți și dumneavoastră, de la Bozovici sau Gorj, și uzina ar fi ajuns în patrimoniul unui privat, nu a unei societăți a primăriei. Știm cu toții că sunt consilieri locali care cunosc aceste interese private de acaparare a Uzinei de Apă și nu am să le dau numele, cel puțin nu în faza asta. Nici dvs. nu ați fi avut cum să faceți un proiect pe un bun pe care nu îl dețineți în proprietate și gajat la un terț”, a spus Ruben Lațcău.

Dialogul continuă și Lațcău spune că ”toți putem avea asemenea fantezii, ca primăria să plătească și datorii și creditele Colterm și să cumpere Uzina de Apă”. El a sugerat că aleșii locali de la PNL ar fi incompetenți și că ar putea crede că așa ceva poate deveni realitate

Nu mă aștept de la niciun consilier PNL să știe lucrurile astea, dar de la dvs., care ați fost pe locul ăsta, mă aștept să aveți minimul de bun simț să nu vă bateți joc de cei opt ani în care ați fost viceprimar. Din păcate, constatăm cu toții că nu-l aveți”, a mai spus viceprimarul.

Replica a venit, la fel de tăioasă.

Din păcate, am impresia că dumneavoastră stați degeaba pe acel scaun. Asta cred că este marea problemă pe care cred că o avem în momentul de față. Continuați cu elucubrațiile, cu cărbunari. Realitatea cruntă este că nu aveți un gram de cărbune în momentul de față la Colterm. Toată vara ați povestit că veți arde gaz. E vorba despre respectul pentru unul dintre cele mai importante obiective din patrimoniul orașului. Da, trebuia să cheltuiți 15 milioane de lei. Era esențial să obținem acea finanțare europeană. Realitatea este că v-a trebuit acuși un an pentru a face tema de regenerare urbană pentru Piața Traian. V-ați împiedicat la o temă de proiectare”, a mai spus Diaconu.

La microfon a intervenit și Radu Țoancă de la PSD, el s-a simțit ofensat de afirmațiile viceprimarului.

Pe viitor, când mai face referiri la consilieri locali, fie le dați numele și spuneți despre ce e vorba, fie ne lasă cu securismele astea infantile de doi bani pentru că mânjește 27 de colegi. Deci, vă rog, pe viitor să spuneți”.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

3 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

3 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

4 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

4 ore ago

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

5 ore ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

5 ore ago