Social

A murit Petrică Moise, din cauza coronavirusului

Unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică bănăţeană, Petrică Moise, s-a stins din viaţă, în această seară. El era internat în spital, fiind infectat cu coronavirus. Interpretul nu era vaccinat anti-covid.

Celebrul său cântec „Iorgovan frumoasă floare” a devenit aproape un imn al bănăţenilor.

Petrică Moise s-a născut în 19 iunie 1947 la Chișoda, județul Timiș, într-o familie de paori bănațeni, fiind unicul fiu a lui Aurel și Persida Moise. A primit numele de Petru pentru că urma la ortodocși, în 29 iunie, sărbătoarea de Sfântul Petru și Pavel.

Elev la școala generală din Chișoda este descoperit de profesoara de muzică Gertruda Catona, cu ureche muzicală foarte bună și îndrumat spre Liceul de muzică și arte plastice din Timișoara, pe care îl va absolvi în 1966 la clasa de instrumente de percuție. După absolvirea liceului devine student la Conservatorul de muzică Gh. Dima din Cluj și component al ansamblului Mărțișorul al Casei studenților din Cluj ca solist vocal sub îndrumarea taragotistului Dumitru Farcaș, scrie Wikipedia.

Renunță în anul II la conservator, își satisface stagiul militar la Ansamblul armatei din Cluj ca solist vocal, apoi în 1971 dă admitere la facultatea de muzică a Institutul pedagogic din cadrul Universități din Timișoara. Din 1971 își începe activitatea ca solist vocal la ansamblul Doina Timișului al Casei studenților și la Ansamblul Timișul al Casei de cultură a municipiului Timișoara. După absolvirea facultății de muzică rămâne artist liber profesionist devenind slujbaș al artei cântului pe scenele țării și în străinătate.

Face turnee în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, S.U.A. și Australia. Colaborează cu ansambluri de amatori și profesioniste cum ar fi Timșul din Timișoara, Junii Sibiului, Țarina din Alba-Iulia, Mesișul din Zalău, Maramureșul din Baia Mare, Zarandul din Arad sau Ciocârlia din București.

Deși era supranumit de colegi „profesorul” nu a predat la catedră rămânând pe scenă dedicat muzicii populare naționale. A realizat în 1990 un L.P. la casa ELECTRECORD, apoi câteva albume de muzică populară la studiourile de înregistrări particulare din Timișoara și o înregistrare făcută la studioul de radio și televiziune Novi Sad din Sebia.

Formația cu care a făcut majoritatea înregistrărilor sale se numește Virtuozii Banatului.

Un artist excepțional dar de o modestie covârșitoare, Petrică Moise a fost nu doar un interpret ci mai ales un talentat creator. Cântecele sale au depășit de mult granițele Banatului și ale țării, fiind preluate de generații de interpreți de pretutindeni.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

2 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

3 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

3 ore ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

3 ore ago

Tragedie în noaptea de vineri spre sâmbătă. Un bărbat de 44 de ani a murit într-un incendiu

În această noapte, în jurul orei 01:50, pompierii au fost solicitați să intervină pe strada…

4 ore ago

Liga 3. Ghiroda pierde două puncte mari acasă, Politehnica se impune în sfârşit cu Buziaşul

Înainte de Paștele ortodox, în Liga 3 s-a jucat doar vineri, 3 mai 2024, partidele…

5 ore ago