Politica

Alin Nica anunță deja măsurile unui nou guvern liberal. Se prezintă mecanismul de protecție la prețurile energiei

În ton cu linia partidului, Alin Nica, șeful PNL Timiș, se gândește la momentul în care un nou executiv liberal va fi din nou ”plin” și va putea emite ordonanțe. Liderul local a prezentat o parte din mecanismul prin care se va realiza propunerea Executivului Cîțu de plafonare a prețurilor la electricitate.

Deocamdată, Guvernul Cîțu ”ascute creioane”, după cum spunea liderul social-democrat Marcel Ciolacu, dar, confom liberalilor, acesta își vede de treabă și gândește strategii pentru momentul în care va fi reconfirmat. Iar pe lista strategiilor se află și plafonarea prețurilor la energie. Alin Nica, liderul PNL Timiș, a prezentat modalitatea în care acest lucru va avea loc.

”Guvernul își vede de treabă, ne luptăm cu criza energetică. Guvernul va veni, când va putea emite din nou ordonanțe, cu propunerea la care se lucrează deja la strategia de plafonare a prețurilor la energie. Dacă în prima schemă vizate au fost persoanele cu venituri reduse, în cea de a doua schemă de ajutor vizate sunt toate persoanele fizice, dar și persoanele juridice, în special IMM, care și ele sunt afectate de aceste fluctuații de preț de pe piața energiei și a gazelor. Ministerul lucrează acum la metodologie, astfel încât atunci când vom avea guvern plin se va emite ordonanță de urgență care să stabilească mecanismele de plafonare. Plafonarea se dorește a se face astfel încât să se elimine specula din partea producătorilor sau distribuitorilor, făcându-se o medie a prețurilor din lunile premergătoare creșterii accentuate a prețurilor. Guvernul va compensa diferența de preț, iar astfel nu se va simți în producția firmelor sau în facturile pe care oamenii le plătesc la distribuitor. Astfel, dorim să limităm și impactul inflaționist dat de electricitate, care s-ar transmite în tot coșul de consum zilnic”, a declarat Nica.

Măsurile luate de guvern nu s-ar limita aici pentru a aduce bunăstare.

”Mai sunt și alte măsuri pe care guvernul le pregătește a le lua în perioada următoare, care vizează redistribuirea creșterii economice către veniturile populației. Aici este majorarea cu 11 la sută a salariului minim brut pe economie, o măsură de care vor beneficia două milioane de cetățeni români, practic cei aflați la baza piramidei veniturilor, un lucru așteptat de foarte mulți cetățeni. Conform statisticilor, 40% din angajați sunt în risc de sărăcie. Majorarea salariului minim la un niel să acopere costurile din coșul zilnic este rezonabilă. O altă majorare se referă la salariile din educație”, a mai spus șeful PNL Timiș.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale…

2 ore ago

SCM USV Timişoara, deplasare dificilă la Baia Mare

Etapa a IV-a din Liga de Rugby programează a doua deplasare a acestui sezon pentru…

2 ore ago

Timotion modifică, duminică, traseele unor mijloace de transport ale STPT

Duminică, 12 mai, în intervalul orar 08:30 - 14:00, va avea loc evenimentul sportiv “Timotion…

2 ore ago

Trafic închis, sâmbătă, pe strada Constantin Brăiloiu

Societatea de Drumuri Municipale (SDM) transmite că pe Str. Constantin Brăiloiu (tronson cuprins între Str.…

2 ore ago

Zece pentru Primăria Timişoara, şapte la preşedinţia CJ Timiş plus… Maria Grapini. A început oficial campania electorală pentru locale şi europarlamenatare

De azi a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie,…

3 ore ago

La Timișoara, piesele auto realizate de o importantă companie sunt scanate pentru eventuale defecte, cu ajutorul unui tomograf

Una dintre cele mai mari companii străine din Timișoara, cu activitate în domeniul automotive, poate…

3 ore ago