Opinii

Când tupeul şi ipocrizia unui politician întrec Everestul. Studiu de caz: Alina Gorghiu

Ipocrizia, duplicitatea, demagogia, traseismul politic au devenit caracteristici de bază ale politicii de pe Dâmboviţa. Şi – de ce nu? – chiar şi ale celei de pe Bega. Aproape nu mai miră pe nimeni când un individ ajunge în al şaselea partid şi îţi vorbeşte în faţă despre morala în politică cu un aer de neprihănit de parcă ar fi Maica Tereza. Privim cu neîncredere atunci când un politician îşi respectă cuvântul, nu e ipocrit şi nici demagog. „Ăsta ascunde ceva!”, spun mulţi. Şi totuşi, tupeul şi ipocrizia trebuie să aibă şi unele limite, iar cei mai mulţi se feresc să le atingă. La unii politicieni aceste limite însă nu există. Şi vin cu un exemplu, mai apropiat de noi, fiind vorba de un senator de Timiş.  

Alina Gorghiu este la al doilea mandat de senator de Timiş, judeţ cu care nu are nimic în comun. Face parte încă de la început din nucleul dur, poate prea dur, al „echipei câştigătoare” din jurul lui Florin Cîţu. E veche în politică şi cunoscută, dar o şi mai mare celebritate şi-a câştigat-o prin iniţiativa legislativă potrivit căreia infractorii condamnaţi la maxim şapte ani de puşcărie (cât a primit, de exemplu, Bogdan Olteanu) să-şi poată face pedeapsa lângă piscina şi grătarul de acasă. Nici lui Dragnea, Ciordache sau Nicolicea nu le-a trecut aşa ceva prin cap!

A fost o perioadă şi preşedintele PNL, apoi copreşedinte după fuziunea cu PDL. Din această postură a condus partidul la unul dintre ele mai ruşinoase rezultate din istorie la alegerile parlamentare din 2016. Dar despre ambiţiile doamnei Gorghiu a scris mai bine Valeriu Nicolae. Cert este faptul că ea şi-a obţinut, de ceva vreme, renumele de „Elena Udrea a PNL”.

Gorghiu a fost o înfocată USL-istă (chiar mai este), având relaţii extraordinare şi acum cu lideri PSD, inclusiv în Timişoara. De altfel, face parte din echipa PNL trimisă să negocieze cu PSD o eventuală alianţă sau susţinerea unui guvern minoritar. De aceea nu vă luaţi după fentă atunci când Alina Gorghiu mai atacă PSD-ul. Cum a făcut-o în urmă cu două zile, într-un text care duce tupeul şi ipocrizia la cote mai mari decât Everestul şi asupra căruia vreau să mă opresc puţin.

Fix acum, când suntem la mijlocul valului 4 al pandemiei, când Guvernul trebuie să aibă puteri depline pentru a lua măsuri de urgență când situația o impune, PSD inițiază moțiune de cenzură. PSD speculează cea mai gravă criză din ultimii 100 de ani, în loc să vină cu soluții legislative pentru stoparea pandemiei, pentru rezolvarea creșterii facturilor și pentru alte probleme cu care ne confruntăm (…) Un vot pentru moțiunea PSD este un vot contra sănătății românilor, contra PNRR, un vot contra dezvoltării României, un vot pentru partidul stagnării, un vot care compromite orice șansă a românilor la progres”, a transmis Gorghiu.

Ce avem aici, dincolo de faza de Gâgă în care cere PSD-ului să vină cu soluţii pentru stoparea pandemiei. Sau o fi invitaţie la guvernare? Spune Gorghiu că fără mesianicul Guvern Cîţu, România e terminată din toate punctele de vedere, inclusiv medical. Dar ce a făcut Florin Cîţu, alături de Klaus Iohannis, pentru prevenirea valului patru? În luna iunie, atunci când toate ţările civilizate se pregăteau de noul val, ei spuneau că acesta nu va veni în România. Că totul e sub control. Şi au dat drumul la “marea relaxare”. Doar Pakistanul şi Congo au avut măsuri de relaxare mai mari decât România. Şi atunci de ce să se vaccineze românii, cât timp totul e sub control?

Când fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a cerut la rectificarea bugetară bani de la Cîţu pentru pregătirea valului patru, răspunsul premierului ar putea intra într-o antologie a iresponsabilităţii: “Votați PNDL 3 și vă dau două miliarde”. Fiindcă Emil Boc face parte din “echipa câştigătoare”, i s-a dat voie să facă Untold-ul, zeci de mii de oameni călcându-se în picioare, în plină pandemie. De Congresul PNL nu mai discut, că e jenant.

În Europa civilizată se introducea, încă de la începutul verii, certificatul verde. Unii specialişti au solicitat acest lucru şi în România. Iohannis şi Cîţu erau împotrivă, probabil din motive electorale, de parcă Superman trebuia votat de secta lui Şoşoacă la Congresul PNL. Să vorbim de vaccinare? Cîţu promitea solemn zece milioane de români vaccinaţi până la începutul lui septembrie. Au fost cinci milioane. Care e scuza lui Cîţu pentru eşec? „Eu nu sunt o firmă de advertisting”. Nicio motivare pentru cei care se vaccinează, nicio interdicţie pentru antivaccinişti.

România a ajuns raiul nevaccinaţilor. Românii care refuză să se vaccineze în străinătate se întorc acum acasă. Fiindcă sunt ţări în care, chiar dacă rata de vaccinare a ajuns la 70%, se cere tuturor angajaţilor, nu doar celor de la stat, să aibă certificate verzi. La noi nici măcar la personalul medical nu se cere acest lucru. Acum, în al 13-lea ceas, se fac demersuri timide în acest sens.

Unde suntem? România se află acum pe primele locuri în lume (nu în Europa) la număr de infectări şi decese din cauza coronavirusului. Nu mai sunt locuri în spitale. De ATI nici nu mai e vorba. Bolnavii non-Covid, inclusiv cei cu cancer, sunt lăsaţi iar în voia sorţii. Asta în timp ce Europa civilizată a trecut cu brio de valul patru. Ei bine, în această situaţie, ca să vină Gorghiu să spună că “un vot pentru moțiune este un vot contra sănătății românilor”, trebuie să aibă o ipocrizie mai mare ca fosta Uniune Sovietică. Iar să vorbeşti de o “criză gravă”, când ai provocat-o unilateral (nici acum nu e clar din ce motive), trebuie să ai tupeul celui care împinge o bătrână pe scări şi apoi o întrebi unde se grăbeşte…

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

O oră ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

4 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

5 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

7 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

9 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

10 ore ago