Când tupeul şi ipocrizia unui politician întrec Everestul. Studiu de caz: Alina Gorghiu

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Ipocrizia, duplicitatea, demagogia, traseismul politic au devenit caracteristici de bază ale politicii de pe Dâmboviţa. Şi – de ce nu? – chiar şi ale celei de pe Bega. Aproape nu mai miră pe nimeni când un individ ajunge în al şaselea partid şi îţi vorbeşte în faţă despre morala în politică cu un aer de neprihănit de parcă ar fi Maica Tereza. Privim cu neîncredere atunci când un politician îşi respectă cuvântul, nu e ipocrit şi nici demagog. „Ăsta ascunde ceva!”, spun mulţi. Şi totuşi, tupeul şi ipocrizia trebuie să aibă şi unele limite, iar cei mai mulţi se feresc să le atingă. La unii politicieni aceste limite însă nu există. Şi vin cu un exemplu, mai apropiat de noi, fiind vorba de un senator de Timiş.  

Alina Gorghiu este la al doilea mandat de senator de Timiş, judeţ cu care nu are nimic în comun. Face parte încă de la început din nucleul dur, poate prea dur, al „echipei câştigătoare” din jurul lui Florin Cîţu. E veche în politică şi cunoscută, dar o şi mai mare celebritate şi-a câştigat-o prin iniţiativa legislativă potrivit căreia infractorii condamnaţi la maxim şapte ani de puşcărie (cât a primit, de exemplu, Bogdan Olteanu) să-şi poată face pedeapsa lângă piscina şi grătarul de acasă. Nici lui Dragnea, Ciordache sau Nicolicea nu le-a trecut aşa ceva prin cap!

A fost o perioadă şi preşedintele PNL, apoi copreşedinte după fuziunea cu PDL. Din această postură a condus partidul la unul dintre ele mai ruşinoase rezultate din istorie la alegerile parlamentare din 2016. Dar despre ambiţiile doamnei Gorghiu a scris mai bine Valeriu Nicolae. Cert este faptul că ea şi-a obţinut, de ceva vreme, renumele de „Elena Udrea a PNL”.

Gorghiu a fost o înfocată USL-istă (chiar mai este), având relaţii extraordinare şi acum cu lideri PSD, inclusiv în Timişoara. De altfel, face parte din echipa PNL trimisă să negocieze cu PSD o eventuală alianţă sau susţinerea unui guvern minoritar. De aceea nu vă luaţi după fentă atunci când Alina Gorghiu mai atacă PSD-ul. Cum a făcut-o în urmă cu două zile, într-un text care duce tupeul şi ipocrizia la cote mai mari decât Everestul şi asupra căruia vreau să mă opresc puţin.

Fix acum, când suntem la mijlocul valului 4 al pandemiei, când Guvernul trebuie să aibă puteri depline pentru a lua măsuri de urgență când situația o impune, PSD inițiază moțiune de cenzură. PSD speculează cea mai gravă criză din ultimii 100 de ani, în loc să vină cu soluții legislative pentru stoparea pandemiei, pentru rezolvarea creșterii facturilor și pentru alte probleme cu care ne confruntăm (…) Un vot pentru moțiunea PSD este un vot contra sănătății românilor, contra PNRR, un vot contra dezvoltării României, un vot pentru partidul stagnării, un vot care compromite orice șansă a românilor la progres”, a transmis Gorghiu.

Ce avem aici, dincolo de faza de Gâgă în care cere PSD-ului să vină cu soluţii pentru stoparea pandemiei. Sau o fi invitaţie la guvernare? Spune Gorghiu că fără mesianicul Guvern Cîţu, România e terminată din toate punctele de vedere, inclusiv medical. Dar ce a făcut Florin Cîţu, alături de Klaus Iohannis, pentru prevenirea valului patru? În luna iunie, atunci când toate ţările civilizate se pregăteau de noul val, ei spuneau că acesta nu va veni în România. Că totul e sub control. Şi au dat drumul la “marea relaxare”. Doar Pakistanul şi Congo au avut măsuri de relaxare mai mari decât România. Şi atunci de ce să se vaccineze românii, cât timp totul e sub control?

Când fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a cerut la rectificarea bugetară bani de la Cîţu pentru pregătirea valului patru, răspunsul premierului ar putea intra într-o antologie a iresponsabilităţii: “Votați PNDL 3 și vă dau două miliarde”. Fiindcă Emil Boc face parte din “echipa câştigătoare”, i s-a dat voie să facă Untold-ul, zeci de mii de oameni călcându-se în picioare, în plină pandemie. De Congresul PNL nu mai discut, că e jenant.

În Europa civilizată se introducea, încă de la începutul verii, certificatul verde. Unii specialişti au solicitat acest lucru şi în România. Iohannis şi Cîţu erau împotrivă, probabil din motive electorale, de parcă Superman trebuia votat de secta lui Şoşoacă la Congresul PNL. Să vorbim de vaccinare? Cîţu promitea solemn zece milioane de români vaccinaţi până la începutul lui septembrie. Au fost cinci milioane. Care e scuza lui Cîţu pentru eşec? „Eu nu sunt o firmă de advertisting”. Nicio motivare pentru cei care se vaccinează, nicio interdicţie pentru antivaccinişti.

România a ajuns raiul nevaccinaţilor. Românii care refuză să se vaccineze în străinătate se întorc acum acasă. Fiindcă sunt ţări în care, chiar dacă rata de vaccinare a ajuns la 70%, se cere tuturor angajaţilor, nu doar celor de la stat, să aibă certificate verzi. La noi nici măcar la personalul medical nu se cere acest lucru. Acum, în al 13-lea ceas, se fac demersuri timide în acest sens.

Unde suntem? România se află acum pe primele locuri în lume (nu în Europa) la număr de infectări şi decese din cauza coronavirusului. Nu mai sunt locuri în spitale. De ATI nici nu mai e vorba. Bolnavii non-Covid, inclusiv cei cu cancer, sunt lăsaţi iar în voia sorţii. Asta în timp ce Europa civilizată a trecut cu brio de valul patru. Ei bine, în această situaţie, ca să vină Gorghiu să spună că “un vot pentru moțiune este un vot contra sănătății românilor”, trebuie să aibă o ipocrizie mai mare ca fosta Uniune Sovietică. Iar să vorbeşti de o “criză gravă”, când ai provocat-o unilateral (nici acum nu e clar din ce motive), trebuie să ai tupeul celui care împinge o bătrână pe scări şi apoi o întrebi unde se grăbeşte…

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Gina a spus: (octombrie 1st, 2021 at 10:11 )

Cu cine din Pesede e apropoata doamna? Ca tot auzim povestea

vaccinu' lu-draku-laku a spus: (octombrie 1st, 2021 at 11:18 )

ObligaRea oameniloR sa se vaccineze cu aceste solutsi asa zis vaccinuRi este un ABUZ absolut…
Continui sa sustin asta chit ca a trebuit sa ma injectez…Am facut-o pentru ca am fost obligata si constrinsa la acest „lucRu”.
DaR mai ales pentru ca Nu doResc sa-mi cheltui ultimii paRai pe un proces RasunatoR la StrabouRg asa cum poate aR trebui!
Eu ii pot intelege pe doctoRii din spitale, caRe nu doResc sa li se umple sectiile si eventual salile de ReanimaRe si atunci ne „sfatuiesc” sa ne vaccinam…Din seRia, macaR s-a inceRcat ceva impotriva Covid-ului,adica mai bine decat nimic!
Ca VoRba aia daca functioneaza bine daca Nu, Nu but at least we’ve tried!

tm a spus: (octombrie 2nd, 2021 at 09:10 )

Vina nu o poarta moldoveanca , nici Bucurestiul care o impune pe liste la Timis , ci labarii de politicieni locali care o accepta si pe ea si pe Ben Oni , pt a candida in Timis .
O sleahta de marlani jegosi fara boase .

Gigel a spus: (octombrie 3rd, 2021 at 11:41 )

O ard astia in spatele birtului care cum ia chenzina.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO

Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara, cu susținerea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a participat la Milano Design Week, în perioada 15-21 aprilie 2024, cu proiectul „SIT WITH ME”, prezentat la BASE Milano. Într-o lume acaparată de tehnologie, expoziția prezintă mici obiecte de stat, originale, realizate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenţii de la Arhitectură s-au remarcat la Milano Design Week 2024
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, că încearcă să saboteze orice proiect major al Timişoarei care nu-i aparţine. El a făcut referire la faptul că Nica  pus cu greu la dispoziţia Guvernului Sala Multifuncțională a CJ Timiş pentru desfăşuraea şedinţei Executivului care va avea loc joi. Joi, săptămânala...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis, atac la Alin Nica: “Încearcă să-și mascheze incompetența blocând și sabotând orice proiect susținut de oricine altcineva în afară de el”
Actualul președinte al CJ Timiș, Alin Nica, consideră că organizarea ședinței de guvern, joi, la Timișoara, este o întâlnire în scop electoral, deci ar fi trebuit să aibă loc la sediul PSD. Chiar și așa, spune că CJT va pune la dispoziția celor din guvern Sala Multifuncțională. Nica nu crede că modul în care întâlnirea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deși supărat pentru modul de anunțare, Alin Nica dă Sala Multifuncțională pentru ședința de guvern
Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Într-o acțiune a polițiștilor locali privind depistarea cerșetorilor și oamenilor străzii au fost identificate 16 persoane, din care două dormeau într-o fostă casierie a Retim. De la începutul anului, în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali au depistat 16 cerşetori şi oameni ai străzii, în ultimele zile. Au fost predaţi unui centru social
Primarul Dominic Fritz s-a prezentat, luni dimineața, la fața locului, pentru a pune în aplicare dispoziția de demolare a construcțiilor pe care le consideră ilegale de pe strada Cezar, care leagă Parcul Copiilor de bulevardul C.D. Loga. La fața locului a fost întâmpinat de un cetăţean furios, membru al unui clan de romi din oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a demolat gardul şi alte construcţii care blocau o stradă ocupată ilegal de clanuri de romi/Video
Potrivit Politico, citat de G4Media, Claudiu Manda (PSD) a lipsit de la 43% din voturile din Parlamentul European. El este depășit doar de un eurodeputat grec aflat în închisoare. Rareș Bogdan (PNL) se situează pe locul 5 la absențele de la vot. Ce doi se află în partea superioară a listei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Claudiu Manta şi Rareş Bogdan, în Top 5 absenteism în Parlamentul European. Cei doi sunt din nou pe lista PSD-PNL la europarlamentare
Top