Timp liber

Două expoziții inedite vor avea loc la Timișoara

Expozițiile „Doamna architect” și „Outstanding Women Architects in Romania” vor avea loc în perioada 3-22 noiembrie în Piața Libertății, fiind prezentate de către Centrul Cultural German Timișoara.

Rămâne de văzut dacă viitorul este într-adevăr feminin: între timp, mai mult de jumătate dintre studenții de la facultățile de arhitectură sunt femei, însă nu toate ajung să profeseze și foarte puține ajung în primele rânduri – acolo arhitectura este încă marcată de bărbați.

Cele două expoziții „Frau Architekt/Doamna architect” și „Outstanding Women Architects” au ca scop acordarea de vizibilitate femeilor din arhitectură, să le scoată din anonimat și să le dea chip și voce. Prezentate sunt arhitecte importane din Germania și România: realizările lor extraordinare, povestea lor, realitățile lor de viață și, de asemenea, lupta lor pentru  existență. Sunt profesioniste puternice și personalități fascinante. Ele au activat în diferite cauze sociale, protecția mediului, conservarea și restaurarea monumentelor și au susținut egalitatea în educație.

În portrete individuale, imaginile și textele prezentate spun povestea unor femei care au modelat în mod semnificativ arhitectura din ambele țări în ultimul secol și care continuă să o influențeze și în prezent.

Prezentările descriu un arc impresionant peste ultimele decenii: de la primele femei care au studiat arhitectura în jurul anului 1900 și au făcut încercarea de pionierat de a se impune în  această profesie masculină, până la construcția epocii post-comuniste până la proiecte contemporane.

Acest lucru arată foarte clar că istoria arhitecturii din ultima sută de ani este și o istorie a femeilor arhitecte. Inițiative precum aceste două expoziții sunt de fapt un semn că rolul femeii în arhitectură a câștigat vizibilitatea pe care o merită.

Expoziția este organizată de Centrul Cultural German Timișoara și Ordinul Arhitecților România – Filiala Timiș și aparține Muzeului German de Arhitectură (Deutsches Architekturmuseum).

 

 

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

8 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

9 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

9 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

11 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

11 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

12 ore ago