Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT) se declară în continuare nemulțumită de modul în care se realizează curățenia stradală din oraș. Organizația anunță că a făcut numeroase demersuri pentru a se rezolva problema, dar primăria nu a întreprins nimic în acest sens.
FALT spune că, deși a primit promisiuni din partea municipalității în sensul îmbunătățirii activității firmei care deține contractul de salubritate, aceasta nu s-a văzut.
”Precizăm că, după câștigarea licitației pentru curățenia stradală de către o firmă despre care se spunea că este din Austria și că prestează activitatea de curățenie stradală în Cluj, numită BRANTNER, am fost asigurați că totul va fi bine și să avem răbdare o perioadă de timp până când firma își va achiziționa echipamentele ( deși aceste lucruri trebuiau verificate atunci când a participat la licitație și a fost declarată câștigătoare). Din păcate, de atunci au trecut câțiva ani de zile, iar lucrurile merg din ce în ce mai rău. De luni de zile am sesizat Primăriei și arătat că nu se face curățenie conform graficelor de efectuare a curățeniei, dar Primăria afirmă că, acolo unde constată că nu se face curățenie conform graficului, nu le acceptă plata.
Aici este marea problemă, pentru că Primăria efectiv nu are atâția oameni cât ar fi necesar pentru verificarea fiecărei străzi, dacă s-a făcut sau nu curățenie în ziua planificată”, spun cei de la FALT.
”Reprezentanții organizației consideră că firma respectivă se complace în situația existentă, în timp ce primăria nu are resurse să verifice realizarea curățeniei.În aceste condiții, poate că firmei îi convine de minune să aibă un contract pentru o sumă de bani, să încaseze acești bani, cât timp Primăria nu are resurse să verifice dacă s-a făcut sau nu curățenie. Deci, rezultă clar că firma încasează valoarea din contract cu excepția cazurilor când Primăria constată că nu s-a făcut curățenie la o anumită stradă, lucru care se întâmplă foarte rar din lipsă de personal la compartimentul de salubrizare. Primăria știe că firma nu are oameni suficienți pentru curățenie, dar probabil din cauza unui contract de prestări servicii făcut necorespunzător nu are pârghii suficiente”, mai anunță FALT.
Federația cere ca aceste contracte să fie făcute publice.
”Întrebarea care se pune este cine face contractele de prestări servicii, de ce ele nu sunt publice și dezbătute public pentru ca cetățenii să poată să reacționeze atunci când constată că sunt „contracte cu dedicație”. Ne întrebăm de ce nu se analizează acele contracte și în cazul când sunt probleme să se găsească soluții de reziliere și de a se lua măsurile legale împotriva celor care au fost de acord cu aceste contracte. Precizăm că acolo unde s-au făcut multiple reclamații, firma a mai venit să facă curățenie, ba mai mult a făcut și poze ca să arate Primăriei că face curățenie, dar nici acolo nu au respectat graficele. Am constatat că firma nu are suficienți oameni pentru curățenie, sunt zone mari din oraș unde este un singur om la curățenie pentru că nu au angajați suficienți. Acum probabil o să spună că sunt multe frunze și că, din această cauză nu poate să facă curățenie, dar nici până acum nu au făcut curățenie conform graficului, deși s-au făcut mai multe sesizări la Primărie”, conform FALT.
Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara după multiple solicitări de a primi graficele de curățenie pe străzi, a trebuit să facă solicitare publica pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, ca după mai mult de o lună să primim graficele, deși acestea se puteau trimite în câteva minute, dar poate nu s-a dorit să le avem pentru a nu face sesizări.
”Acum, îndemnăm asociațiile care nu au graficele de curățenie pe străzi și pe zile să ne contacteze să le punem la dispoziție și în cazul când constată că nu se respectă aceste grafice să sesizăm Primăria”, conform FALT.
Obligații la asociațiile de proprietari
Asociațiile de proprietari că, în conformitate cu HCL 371 ele au următoarea obligație vizavi de curățenie, „să asigure şi să menţină curăţenia pe trotuare, pe zonele verzi, a locurilor de parcare pe care le folosesc, precum şi în jurul garajelor pe care le deţin sub orice formă legală. Pe străzile pe care nu se efectuează servicii de salubrizare stradală, cetăţenii, asociaţiile de proprietarii/locatari, agenţii economici şi instituţiile publice vor asigura şi menţine curăţenia şi pe partea carosabilă a drumului până în axul acestuia, pe porţiunea din dreptul imobilului de locuit sau în care îşi desfăşoară activitatea”.
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…
„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…