Administratie

CJ Timiș să preia construcția centurii Vest, cu bani de la buget. Grindeanu propune o idee lansată în urmă cu un an la Timișoara

La fix un an de zile distanță, președintele CJ Timiș, Alin Nica, și fostul președinte al instituției, Sorin Grindeanu, ajuns ministru al Transporturilor, au ajuns la aceiași concluzie: centura Vest de ocolire a Timișoarei poate fi făcută de autoritățile județene, cu bani de la bugetul central. Soluția a fost din nou discutată la întâlnirea dintre cei doi, la Timișoara.

Cum putem urgenta construcția centurii Vest în așa fel încât Timișoara să aibă un inel de centură complet? Surprinzător, la aceiași concluzie au ajuns și Alin Nica și Sorin Grindeanu: managementul investiției și punerea în aplicare va aparține CJT, iar banii îi dă Ministerul Transporturilor.

Ideea a fost prima dată lansată fix în urmă cu un an, atunci când administrația Nica era în plin avânt de dezvoltare. Dorințele constructive ale liderului județean mergeau atunci și mai departe, voia chiar preluarea proiectului autostrăzii spre Belgrad. Pe 27 noiembrie 2020, liderul CJT cerea exact acest lucru https://debanat.ro/2020/11/nica-despre-centura-timisoara-vest-imi-doresc-ca-implementarea-sa-fie-realizata-integral-de-catre-consiliul-judetean-timis-cu-sursa-de-finantare-nationala-sau-europeana_314187.html .

Două dintre proiectele importante pe le am în vedere sunt centura de sud și cea de vest a Timișoarei. În cazul primei lucrări deja demarate, cu termen de finalizare în 2022, mă voi asigura că evoluția proiectului este atent monitorizată, iar în ceea ce privește centura de vest al cărui studiu de fezabilitate tocmai a intrat în lucru, îmi doresc ca implementarea să fie realizată integral de către Consiliul Județean Timiș. Cu sursă de finanțare națională sau europeană și implicare județeană putem obține cele mai bune rezultate pentru cetățeni. Același lucru mi-l doresc și pentru autostrada Moravița – Timișoara, să facilităm derularea rapidă și eficientă a lucrărilor, să obținem rol de coordonare în implementarea proiectului. Pentru următorii ani, am în vedere creșterea mobilității, a siguranței și a condițiilor de transport pentru toți locuitorii județului”, spunea atunci Alin Nica.

Surprinzător (sau nu) aceiași idee a revenit în prim plan sâmbătă, după discuția dintre Nica și noul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta spune că a discutat cu Nica pe tema preluării proiectului centurii Vest, dar cu precizarea că el i-ar fi propus acest lucru, deși ideea avea deja un an vechime și era lansată de Nica.

Legat de centura Vest, i-am propus lui Nica să preia consiliul județean proiectul, el să se gândească. Aradul și Bihorul au hotărât ca drumul expres să îl facă împreună, ei fac toate fazele, inclusiv execuție, ministerul plătește. Mi-au mai cerut două județe, Neamț și Bacău ceva similar. Ei fac, ministerul decontează. Asta a fost invitația mea să gândească proiecte care să fie descentralizate. Am convingerea că vom putea să mișcăm lucrurile”, a declarat Grindeanu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

8 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

10 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

13 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

13 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

14 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

14 ore ago