El prezintă o serie de calcule, reunite sub titlul de ”Competenții au calculat. Le-a „ieșit” triplarea prețului gigacaloriei”, menționând că acest preț este cu mult peste cel al serviciilor similare furnizate de alte orașe cu sistem centralizat de termoficare.
”Unii dintre noi mai au, însă, și curiozități, iar cum ANRE (Autoritatea națională în domeniul energiei) a aprobat acum câteva zile prețurile de producție a gigacaloriei pentru un număr important de orașe, am făcut o comparație între prețurile aprobate de ANRE și prețurile propuse de administrația din Timișoara. Trebuie de la început să stabilim contextul: Timișoara calculează prețul de producție în CET Sud după o metodologie proprie dar avizată de ANRE, în centralele de cartier, oarecum asemănător, iar în CET Centru după o metodologie laxă ANRSC. De asemenea de menționat că marea majoritate a celorlalte orașe nu au beneficiul de a funcționa pe cărbune în această perioadă în care prețul gazului a explodat, deci calculul lor e bazat în mare parte pe gaz (excepție Craiova unde se și vede)”, scrie fostul viceprimar.
El arată un mecanism prin care se ajunge la prețul din hotărârea de consiliu supusă votului.
„Ce a ieșit din calculele „specialiștilor” noștri: 1. Timișoara propune un preț de producție de 655 lei / Gigacalorie, în timp ce cel mai mare preț de producție calculat de ANRE este 386 lei / Gigacalorie în Bacău. 2. A fost greu de jonglat cu prețul de producție din CET Sud (combustibil cărbune și aviz ANRE), astfel că acest preț a rămas în limite rezonabile, adică 338 lei / Gigacalorie, în linia celorlalte orașe. 3. „Specialiștii” au contrabalansat cu prețul de producție în CET Centru (exclusiv pe gaz) pe care l-au calculat la 992 lei / Gigacalorie !!!!, triplu față de alte orașe care au centrale pe gaz. 4. Pentru că boom-ul nu ieșea nici astfel – au calculat o pondere de 50-50 (aprox.) în producție între cele două centrale, deși e evident că un astfel de lucru nu e posibil și toate declarațiile oficiale sunt că se va merge preponderent pe cărbune”, conform lui Diaconu.
Opinia sa este că acest calcul este cel puțin ciudat, iar aprobarea unui asemenea preț ar avea consecințe devastatoare.
”Nu știu dacă motivul acestor „minuni” e o mutare de marketing politic, sau dacă pur și simplu specialiștii utilizează cu greu excelul. Bunul simț, însă, spune că e un calcul cel puțin ciudat. Consecințele aprobării prețului pe termen scurt, mediu și lung ar fi un dezastru pentru abonații Colterm, Primărie (unde cheltuielile pot crește cu câteva zeci, dacă nu peste o sută de milioane de lei) și sistemul centralizat de termoficare (ce va rămâne fără abonați în primăvară). Sunt curios, în locul meu, cum ați privi aceste calcule și cum ați reacționa în Consiliul Local?”, încheie Dan Diaconu.
Din fericire pentru administrație, în consiliul local USR are acum majoritate, de partea partidului fiind acum și ”liberalul-USR-ist” Raul Ambruș, ceea ce îi asigură numărul de voturi necesar aprobării.
Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…
Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…
Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…
Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…
SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…