Opinii

Ovidiu Drăgănescu știe că spanacul nu e „frunză la câini”?

Ovidiu Drăgănescu a fost un important lider liberal, președinte de filială, prefect de Timiș, vicepreședinte al CJ Timiș și acum nu e foarte clar ce e: prefect din nou sau subprefect cu rol de prefect, dar nu mai are importanță. Ce contează este că omul chiar are o bogată experiență administrativă din care a încercat să-i povestească și primarului Dominic Fritz în criza Colterm. Nu știe Fritz cum să rezolve criza? Nicio problemă: dă afară 300 de oameni din aparatul primăriei și economiseste 24 milioane de lei pe an, bani cu care poate cumpăra cărbune, Timișoarei cât mai mult cărbune. Sfatul lui Ovidiu Drăgănescu.

Să faci un aparat cât mai suplu într-o administrație locală este o treabă sănătoasă. Când spui că 300 de oameni taie frunză la câini din peste 600 de angajați, te gândești că ai o mare problemă. Nu spun că Ovidiu Drăgănescu n-ar avea dreptate. Nici că are, că se supără sindicatul liber de responsabilități din Primăria Timișoara. Probabil că sunt funcționari în primărie care taie frunză la câini, nu știu însă dacă jumătate, adică unul din doi. Poate sunt mai puțini, poate mai mulți, poate taie frunză cât o taie, dar apoi ai nevoie de el să apese un buton și numai el știe să facă asta. Dar nu asta ar fi problema în soluția „miraculoasă” propusă de reprezentantul guvernului în Timiș.

Fantezia lui Ovidiu Drăgănescu e SF nu pentru că nu știm noi numărul exact de oameni pe care trebuie să-i dea Fritz afară pentru a avea bani să plătească cărbunele, ci cum îi dai afară. Ce mi-ar plăcea să se poată închiria fotoliul de primar să vedem cum ar face alții. O fi moale primarul Fritz, moale și fără pumn de fier, dar tocmai aici e greutatea principalului proiect de care s-a apucat după ce a câștigat Primăria Timișoara – aranjarea aparatului funcționăresc. Și nu-i merge. În problema resursei umane edilul USR încasează la pumni din toate părțile. De la conducerea filarmonicii la Chiș Culiță nu prea există șef să plece altfel decât de bunăvoie.

Modificarea organigramei ca singură soluție cunoscută pentru eliberarea unor posturi a fost contestată în instanță, iar în prima fază apelantului i s-a dat dreptate. De fapt, nici nu se pune problema să dai afară un funcționar public, că nu se poate, ci ideea era ca el să fie mutat de pe un post fierbinte pentru a fi pus altundeva să taie frunze la câini și – cine știe? – plictist, poate omul va pleca singur. Asta e treaba cu supradimensionarea aparatelor administației și Ovidiu Drăgănescu știe mai bine ca noi treaba asta, căci a tăiat și dumnealui frunze la vreun câine.

Și omul n-a negat niciodată asta, ba a criticat-o și atunci când practica acest sport. Era pe vremea când funcția dumnealui de prefect trebuia eliberată pentru adversarul politic, iar el ca înalt funcționar public nu putea fi demis sub nicio formă. Ba, mai spunea dumnealui, nici să plece el nu ar fi putut, pentru că ar fi plătit școlarizarea. Nu știu dacă o fi fost chiar așa și cineva îi mai factura ceva pentru studii, dar Ovidiu Drăgănescu număra o bună perioadă gropile prin drumurile din județul Maramureș. Acolo frunză, acolo câini!

În locul subprefectului liberal i-aș fi recomandat altceva primarului Dominic Fritz. Se zice că dacă nu pricepi ce ți se întâmplă nu trebuie să inventezi chestiuni formidabile, ci doar să vezi ce fac alții și să faci și tu la fel. Prin urmare, primarul Fritz să aibă răbdare să vadă ce fac primarii PNL din municipii care se confruntă cu probleme mari la companiile de încălzire centralizată. Și să aștepte, că ăia sunt tare pricepuți. Simplu.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

52 de minute ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

4 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

5 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

5 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

6 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

6 ore ago