Administratie

Primăria vrea să ”taie” din adunările generale ale acționarilor de la firmele municipalității. Controlul ar putea fi total

Administrația condusă de Dominic Fritz pare să vrea să scape de grija de a fi nevoită să se confrunte cu alte opinii și intervenții în conducerea societăților comerciale pe care le deține. Într-un proiect de hotărâre de consiliu local, Fritz vrea să lase doar câte doi consilieri locali în adunările generale ale acestora, lăsând CLT fără mare parte din drepturile și atribuțiile avute în conducerea societăților.

Consiliul Local Timișoara ar urma să aibă câte două locuri în AGA la societățile deținute de municipalitate. Aceasta este dorința primarului Dominic Fritz și vizează Colterm, SDM, Piețe SA, Horticultura SA și STPT SA.

Prin proiect, numărul membrilor adunărilor va scădea semnificativ, iar Consiliul Local va avea două locuri la fiecare societate. Acum, toți consilierii locali sunt membri de drept, dacă proiectul limitativ trece, atunci fiecare AGA va avea doar doi consilieri locali.

Cel mai bine s-a văzut controlul AGA de către consilierii locali la Colterm, acolo unde consilierii au pus întrebări, cereau date, convocau ședințe AGA și nu se putea merge lejer în direcția dorită de conducerea primăriei.

„Reprezentanții CL Timișoara sunt desemnați pe durata de valabilitate a mandatului consiliului local. În exercitarea prerogativelor conferite prin prezentul mandat de reprezentare, persoanele nominalizate exercită atribuțiile AGA prevăzute de legislația în vigoare, monitorizează și evaluează performanța consiliului de administrație, pentru a se asigura, în numele Municipiului Timișoara, că sunt respectate principiile de eficiență economică și profitabilitate în funcționarea societății și negociază și aprobă indicatorii de performanță financiari și nefinanciari pentru consiliul de administrație”, se arată în proiectul de hotărâre.

Această micșorare vine și cu o creștere a procesului birocratic, cei doi consilieri numiți nu vor decide cum le dictează conștiința, ci vor trebui să voteze așa cum le cere CLT, care va trebui să adopte și o hotărâre în acest semn. Deci, controlul e total de partea celui care deține majoritatea în consiliul local.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

O oră ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

O oră ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

2 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

3 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

3 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

6 ore ago