Economic

Rețeaua electrică a Transelectrica din Banat va fi modernizată cu bani europeni

Un număr de patru rețele de transport a energiei electrice, dar și de interconectare a sistemului național românesc cu cel din Serbia, toate din Banat, vor primi bani europeni în vederea modernizării.

O linie de interconexiune cu sistemul de transport din Serbia, dar și legăturile dintre Porțile de Fier și Reșița, cea de legătură între Reșița și Timișoara, respectiv Timișoara și Arad vor fi modernizate cu bani europeni, prin intermediul programului CARMEN – Carpathian Modernized Energy Network.

Lista cuprinde 98 de proiecte: 67 în domeniul transportului şi stocării energiei electrice, 20 în domeniul gazelor naturale, 6 proiecte de reţele de CO2 şi 5 proiecte de reţele de distribuţie energie electrica inteligente. Pe listă sunt și 4 proiecte de interes comun dezvoltate de Transelectrica SA, parte a Clusterului România – Serbia „Mid Continental East Corridor”, incluzând: Linia de Interconexiune dintre Reşiţa (RO) şi

Pancevo (RS), Linia Internă dintre Porţile de Fier şi Reşiţa, Linia Internă dintre Reşiţa şi Timişoara/Săcălaz, precum şi Linia Internă dintre Arad şi Timişoara/Săcălaz.

Conform Transelectrica, prin intermediul proiectului CARMEN, partenerii vizează modernizarea şi dezvoltarea reţelelor de transport şi de distribuţie energie electrică, precum şi creşterea interoperabilităţii acestora, atât la nivel naţional, cât şi european, în sensul atingerii obiectivelor de interes comun. Astfel, se estimează modernizarea a 23 de staţii de transformare, 65 de posturi de transformare, linii aeriene de înaltă tensiune şi implementarea tehnologiilor IT şi de comunicaţii specifice, instalarea în reţeaua electrică de transport a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic.

Un alt lucru important, CARMEN va contribui în mod direct la creşterea capacităţii de preluare în reţeaua de joasă tensiune a electricităţii produse din surse regenerabile de către prosumatori (n.r. cei care produc energie acasă, prin panouri solare sau alte mijloace), proiectul reprezentând un pas extrem de important în direcţia accelerării transformării rețelei în una verde şi digitalizării reţelei de transport şi distribuţie a energiei electrice gestionate de cei trei parteneri.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

7 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

7 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

8 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

9 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

9 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

12 ore ago