Opinii

Despărţirea de “argeşeanca” din Tecuci. PNL Timiş intră în era post-Alina Gorghiu

Ca să nu rămână şi data viitoare “repetentă”, “echipa câştigătoare” a recompensat-o pe senatoarea de Timiş Alina Gorghiu cu funcţia de preşedinte interimar al PNL Argeş. E drept, poate fi aici şi o compensare pentru pierderea Ministerului Justiţiei. Născută la Tecuci, Gorghiu s-a dat tot timpul musceleancă şi şi-a dorit dintotdeauna un “coledzi” mai aproape de casa din Bucureşti, pentru a evita probabil drumurile obositoare la Timişoara. Omul pe care l-a susţinut la conducerea PNL Argeş a pierdut lamentabil alegerile în faţa unui apropiat al lui Ludovic Orban, un anume Adrian Miuţescu. “Norocul” lui Gorghiu a fost DNA, care i-a făcut lui Miuţescu un dosar penal pentru ceea ce fac toţi preşedinţii de filiale: numirea unor oameni în instituţii deconcentrate.

Bun, şi care e treaba noastră că Alina Gorghiu preia PNL Argeş?, se pot întreba mulţi, pe bună dreptate. Ce legătură are cu Timişul, cu Timişoara? Iar răspunsul este că are, în condiţiile în care PNL deţine conducerea CJ Timiş, fiind şi partid aflat la guvernare. Iar cel puţin informal, Gorghiu era considerată de mulţi adevăratul şef al PNL Timiş, Alin Nica deţinând funcţia doar formal. Sigur, pot fi şi speculaţii în acest sens, dar rareori iese fum fără foc. Mult încercată în tot felul de combinaţii şi coterii, tot Gorghiu a atras filiala în “echipa câştigătoare” a lui Florin Cîţu, “echipă” care în final a “câştigat” doar rolul de vioară a doua într-un guvern controlat de PSD.

Ori de acum înainte, ajungând şefă a PNL Argeş, nu ştiu cât timp va mai avea să se ocupe şi de filiala Timiş. De altfel, “argeşeanca” chiar a declarat din start că e pusă pe reforme mari în Argeş. ”În PNL, trebuie să recunoaştem, nu a fost totul ca la carte în ultimele luni. Campania internă a devoalat această realitate. PNL Argeş este exemplul elocvent pentru cât de toxică este falia pentru întreg partidul atunci când cei care conduc organizaţia se cred mai presus de tot şi toate. Sunt argeşeancă, sunt un om al dialogului şi, din comunicarea permanentă cu liberalii autentici de acolo, am aflat exact problemele din filială şi cine le-a generat. Oamenii vor liberalism autentic şi vă asigur că la Argeş aşa va fi de aici înainte”, a declarat Alina Gorghiu, într-un comunicat al PNL Argeş.

Cu atare, PNL Timiş intră într-o nouă eră, una post-Gorghiu. În ultimii ani, au fost foarte multe discuţii în PNL Timiş despre aportul electoral, pozitiv sau negativ, pe care Gorghiu l-a adus filialei. Şi asta în condiţiile în care, nu e un secret, bănăţenii nu se omoară după “vinituri”, mai ales dacă sunt din exteriorul arcului carpatic. Lucru pe care, de exemplu, PSD Timiş îl ştie de ceva vreme, pe listele social-democraţilor nemaifiind “paraşutaţi” candidaţi de la centru de vreo două decenii.

E greu de dat un răspuns vizavi de contribuţia Alinei Gorghiu la zestrea electorală, dar cifrele şi procentele pot să spună însă multe lucruri. Astfel, la alegerile locale de anul trecut, la votul pentru Consiliul Judeţean Timiş, considerat vot politic, PNL a obţinut 35,5%, mult peste media naţională a partidului. Mai exact, a strâns 90.916 voturi. Câteva luni mai târziu, la alegerile parlamentare pentru Senat, cu Alina Gorghiu cap de listă, PNL obţine 46.397 de voturi, respectiv 24,65%, un procent sub media naţională, în condiţiile în care Timişul a fost dintotdeauna un  bazin liberal. De aceea şi titulatura de “repetentă” din primul pasaj. Pentru acurateţe, prezenţa la vot la locale a fost 43%, iar la parlamentare – 30,5%. De ce a pierdut PNL jumătate din voturi în doar puţin mai mult de două luni? Un răspuns nu ar fi şi acela că la locale nu a candidat Alina Gorghiu? Este o explicaţie, e drept, deloc exhaustivă, privind aportul senatoarei încă de Timiş la alegeri.

P.S. În numele adevărului, trebuie spus şi faptul că Alina Gorghiu a deschis multe uşi la guvern unor primari din Timiş. Inclusiv în perioda mult-hulitului de către ea Ludovic Orban.

 

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

5 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

8 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

8 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

11 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

13 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

13 ore ago